Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος – Είναι μη βιώσιμο, να «κουρευτεί» το μεγαλύτερο μέρος του

Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος – Είναι μη βιώσιμο, να «κουρευτεί» το μεγαλύτερο μέρος του
Συγκροτείται ειδική επιτροπή στο κόμμα που θα μελετήσει το ζήτημα του χρέους και τα υπό διαπραγμάτευση αντικείμενα με την τρόικα, ανέφερε
Μη βιώσιμο χαρακτήρισε το χρέος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να «κουρευτεί» το μεγαλύτερο μέρος του, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του κόμματος επί του θέματος και μετά τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου.
«Δεν υπάρχουν δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σχετικά με το χρέος, προσθέτοντας ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρχει ανάγκη να "κουρευτεί"».
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίση
συνόδου προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα χρέους, στο μοντέλο της συνόδου που είχε λάβει χώρα το 1953 για τη μεταπολεμική Γερμανία, με ρήτρα ανάπτυξης.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι συγκροτείται από το κόμμα ειδική επιτροπή, υπό τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, με στόχο τη μελέτη του ζητήματος, αλλά και όλων των υπό διαπραγμάτευση αντικειμένων με την τρόικα.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο γεγονός της παρουσίας του συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη στις πρώτες επαφές με την τρόικα, κάνοντας λόγο για «τραγική εικόνα».
Συμπλήρωσε δε, ότι κυβερνητικά στελέχη «διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις» και διερωτήθηκε αν μπορούν «αυτοί να διαπραγματευτούν για το χρέος».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, δεν το απέκλεισε, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει «προγραμματική συνεννόηση και σύγκλιση».

Σταθάκης: Αναγκαίο «κούρεμα» άνω του 50% στο χρέος

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, επανέλαβε τη θέση του για «κούρεμα» του χρέους άνω του 50%.
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, επανέλαβε ο Γ. Σταθάκης και τόνισε ότι «κούρεμα» γίνεται με διάφορους τρόπους.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. πρέπει να μειωθεί το ποσό που πληρώνει η Ελλάδα για χρεολύσια και το οποίο σήμερα είναι 9 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως υποστήριξε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, η ΝΔ δεν ζητά απομείωση του χρέους αλλά ελάφρυνση, δηλαδή μια μικρή επιμήκυνση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μεγάλη απομείωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
«Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο με άλλους όρους. Η δανειακή σύμβαση θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς η παρούσα είναι μη βιώσιμη και μη εφαρμόσιμη. Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές» υπογράμμισε σε χθεσινές τους δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm.
Με την τοποθέτηση του αυτή ο κ.Σταθάκης πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της μονομερούς διαγραφής του ελληνικού χρέους, αν και τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα και έχει σαφείς θέσεις, ιδιαίτερα απέναντι στην προοπτική να γίνει κόμμα εξουσίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης.
Ερωτηθείς για το έτερο μεγάλο ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κυβερνητική του προοπτική, αυτή των συνεργασιών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι όποιες συνεργασίες θα αποφασιστούν προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.
«Οι συνεργασίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν προεκλογικά. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη γίνονται πολύ σημαντικά βήματα. Αυτό θα μας εξασφαλίσει πλειοψηφική δύναμη και πιθανότατα αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να απευθύνει πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ, απάντησε ότι έχει ήδη ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος
«Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος και με πρόσωπα από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και προς το κέντρο. Στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ είμαστε πολύ προσεκτικοί και έτσι θα παραμείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης