Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κούρκουλας (υφυπ. Εξωτερικών): Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι έχει πάρει λάθος δρόμο

Κούρκουλας (υφυπ. Εξωτερικών): Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι έχει πάρει λάθος δρόμο
Η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας και της ΕΕ ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών
Έκκληση στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι έχει πάρει το λάθος δρόμο απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Δυστυχώς η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας. Δεν άκουσε τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα έλεγα και από αμερικανικής πλευράς έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι αυτονόητο, πρέπει να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνει κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ. Περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πηγών», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ. Κούρκουλας.
«Όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά, από πλευράς και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και Ελλάδας έχουμε πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση, αλλά θα έλεγα ότι η Τουρκία, όχι μόνο με αυτή της την κίνηση, αλλά και με άλλες επιλογές εξωτερικής πολιτικής που έκανε τους τελευταίους μήνες και χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα, ως προς την ικανότητά της να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ειδικά τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή, που το κράτος του Ισλάμ βρίσκεται προ των θυρών της πρωτεύουσας του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία. Το ότι διαλέγει αυτή την περίοδο για να ρίξει λάδι στη φωτιά, μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της. Γι’ αυτό και εγώ, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, εμείς, κάνουμε έκκληση στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι έχει πάρει λάθος δρόμο και να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα» υπογράμμισε ο κ.Κούρκουλας.
Σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ο κ.Κούρκουλας υπογραμμίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπήρξε περίοδος τόσο μεγάλης αστάθειας σαν κι αυτή που παγκοσμίως διανύουμε σήμερα.
«Υπάρχει και η ανοιχτή πληγή της κρίσης στην Ουκρανία, και σας θυμίζω ότι το Κίεβο απέχει από την Αθήνα λιγότερο από ότι απέχουν οι Βρυξέλλες, δεν είναι κάτι μακρινό» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Και βεβαίως το μεγάλο θέμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας η οποία έχει φουντώσει και η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Διότι υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας. Θέλω να πω ότι δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ρευστότητα και γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει εμείς πάση θυσία να διατηρήσουμε την Ελλάδα σαν πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό μας δίνει ένα εξαιρετικό στρατηγικό πλεονέκτημα» υπογράμμισε ο κ.Κούρκουλας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης