Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος προπύργια σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο – Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, παραμένουμε όρθιοι

Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος προπύργια σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο – Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, παραμένουμε όρθιοι
Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης
(upd2) Την άποψη ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προπύργια σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και κατόπιν των διευρυμένων επαφών που είχαν αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει «απτά δείγματα» ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη «να αναστείλει τη συμμέτοχη του στις διαπραγματεύσεις έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις».
«Δεν μπορούν να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε να επιβραβεύονται», τόνισε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος της Ευρώπης για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα ύδατά της και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων «επιβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσία ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προπύργια σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια. Παρά την μακροχρόνια ύφεση, παραμένουμε όρθιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε πως και η Κύπρος τα πάει καλά με τα οικονομικά της.
Από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης υποστήριξε ότι κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και λήψης συντονισμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας.
«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, ενώ εξέφρασε την ευχή να «συνειδητοποιήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδίως όταν προσχηματικώς γίνονται για τα αυτονόητα».
Ο κ.Αναστασιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο τριμερής διάλογος με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα, όπως είπε προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε ότι στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας».
Ο κ.Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.
Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Σαμαράς: Υπάρχει μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο
Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο».
Ο κ.Σαμαράς αφού διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη, επισημαίνει ότι «αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς.
«Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις. Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση.
«Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ΄74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας» τονίζει ο κ.Σαμαράς, ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ καλή ιδέα την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση».
Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Σαμαράς και στην τριμερή που θα αρχίσει αύριο στο Κάιρο.
«Οικοδομεί τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν στρέφεται κατά ενός οποιουδήποτε λαού. Αυτή η σταθερότητα αφορά όλους τους λαούς και την θέλουμε για όλους τους λαούς της περιοχής. Νομίζω πια το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι για αυτόν τον λόγο βρίσκουμε συνομιλητές και για αυτόν τον λόγο βρίσκουμε και ουσιαστικά περιθώρια σύγκλισης. Και συμφερόντων και απόψεων» τόνισε ο κ.Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
«Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, το καταλαβαίνει ο καθένας - μην έχετε αμφιβολία - ότι αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως» τονίζει ο πρωθυπουργός.
«Γιατί οι πάντες γράφουν γι΄ αυτό. Γράφανε πριν, τώρα θα γράφουν δύο φορές, γιατί έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά. Αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Φανταστείτε τώρα η Ελλάδα να επιστρέψει στα ιλιγγιώδη ελλείμματα, την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, σε ανεξέλεγκτο χρέος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «εκεί που γίναμε προπύργιο σταθερότητας, να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος ξανά, σε μια αποσταθεροποιημένη πλέον Μέση Ανατολή. Και, επομένως, ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει. Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφαση και η απάντηση είναι για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά».

(πρώτη ενημέρωση 7 Νοεμβρίου 08:47)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης