Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς γενναίες πρωτοβουλίες Σαμαρά δεν μαζεύονται οι 180 - Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Χωρίς γενναίες πρωτοβουλίες Σαμαρά δεν μαζεύονται οι 180 - Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
«Διχασμένη» η κυβέρνηση στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ έδειξε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο αυτό που όλοι είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει.
Ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Είναι προφανές ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται να βρεθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες οι 20 επιπλέον βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση.
Ήδη ένα 24ωρο μετά την πρώτη ψηφοφορία, ολοένα και περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιοβανόπουλος, Οικονόμου, Καπερνάρος, Κουράκος), οι οποίοι ψήφισαν «παρών», δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη στάση τους, εφόσον υπάρξει μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της πολιτικής συναίνεσης.
Η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνεται στον ορισμό διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του 2015.
Η επιλογή αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο «άλλοθι» όχι μόνο για αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και για βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ για να κινηθούν στην κατεύθυνση ψήφισης του ΠτΔ.
Άλλωστε τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Φούντα, Τσούκαλης, Ψύρρας) είχαν υπογράψει σχετικό κείμενο με αίτημα την ψήφιση του ΠτΔ, την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη θετική τους στάση απέναντι στην προεδρική εκλογή.
Τη θέση αυτή στηρίζει και μια σειρά από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως υποστήριξαν χθες οι Ν. Κακλαμάνης, Ντόρα Μπακογιάννης, Ν. Σηφουνάκης, κα.
Αλλά συναίνεση πλέον ζητά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρώντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφικές για τον τόπο (και για το ίδιο), αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015.
Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της ΝΔ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι είτε θα υπάρξουν καθαρές λύσεις είτε η χώρα θα πάει σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.
Με λίγα λόγια απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού και αντιτίθεται στον ορισμό διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015 προκειμένου να μην υπάρξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια «παραθυράκια» και στα δύο αυτά σενάρια.
Όπως π.χ. η ημερομηνία εκλογών να μην περιορίζει σε μερικούς μήνες το βίο της σημερινής κυβέρνησης ή η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης να ενισχυθεί και με πρόσωπα από άλλα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις και οι τελικές κινήσεις μάλλον θα πρέπει να αναμένονται στο διάστημα από τη δεύτερη προς την τρίτη ψηφοφορία.
Το εάν θα αποδώσουν, εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Όπως ερωτηματικό παραμένει το εάν τελικά θα εκδηλωθούν ή απώτερος στόχος του Σαμαρά είναι οι πρόωρες εκλογές σε σκηνικό ακραίας έντασης και πόλωσης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης