Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Δεν προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Juncker

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Δεν προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Juncker
Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager
Τα φορολογικά συστήματα των χωρών της ΕΕ, που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις νόμιμη διαφυγή από τους φόρους, όπως συμβαίνει στο Λουξεμβούργο, δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση, ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Οι δηλώσεις της Επιτρόπου έρχονται ως απάντηση σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης είχε προβεί σε διευκρινιστική ερώτηση με αφορμή το σκάνδαλο των LuxLeaks, το οποίο αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με την οποία «343 πολυεθνικές εταιρείες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου», μεταξύ των οποίων και 9 εταιρείες που ανήκαν ή ακόμα ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, και το οποίο έχει προκαλέσει σάλο σε διεθνές επίπεδο
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για το στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες για πιθανές κρατικές ενισχύσεις προς πολυεθνικές επιχειρήσεις από το Λουξεμβούργο, αλλά και να αξιολογήσει εάν υπάρχει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker.
Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «διερευνά επί του παρόντος, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο περιπτώσεις φορολογικών αποφάσεων στο Λουξεμβούργο: Fiat Finance and Trading (FFT) και Amazon», τονίζει ότι «οι έρευνες αυτές, εντούτοις, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό καθαυτό το σύστημα έκδοσης φορολογικών αποφάσεων.
Οι φορολογικές αποφάσεις μπορούν να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, καθώς παρέχουν ασφάλεια δικαίου για τον φορολογούμενο εκ των προτέρων.
Ωστόσο, οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας στην απάντησή της η Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι για την Κομισιόν δεν προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Juncker, αφού «ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας», ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν διαθέτει στοιχεία για το, κατ’ εκτίμηση, ύψος της φοροδιαφυγής ελληνικών εταιρειών (πρώην και νυν) που βρίσκονται στη λίστα LuxLeaks, δήλωσε απλά ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει δυστυχώς επαρκείς πληροφορίες ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση αυτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης