Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ι. Ν. Φιλιππάκης: Η φρίκη στο Παρίσι και ο απαραίτητος σεβασμός σε αρχές και αξίες

Ι. Ν. Φιλιππάκης: Η φρίκη στο Παρίσι και ο απαραίτητος σεβασμός σε αρχές και αξίες
Χωρίς αξίες και θεσμούς, ανοίγουν διάπλατα οι πύλες της κολάσεως
Λίγες μέρες μετά όσα τραγικά συνέβησαν στη Γαλλία, θα πρέπει, ίσως, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με πιο καθαρό μάτι. Σίγουρα προσπαθώντας να αποφύγουμε την υστερία που προκαλούν πολλά ΜΜΕ.
Υστερία, τα κίνητρα της οποίας δεν είναι πάντα διακριτά και κατανοητά με την «πρώτη ανάγνωση». Ισως και με καμία «ανάγνωση». Είναι λυπηρό, τραγικό, να αφαιρούνται ζωές επαγγελματιών αλλά και αθώων πολιτών στο όνομα μιας θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ο θρησκευτικός φανατισμός ήταν, είναι και, όπως φαίνεται, θα είναι το κίνητρο για τα απεχθέστερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα. Αλλά! Υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά»!
Είμαστε μια εφημερίδα που, προσπαθώντας να «λέμε πάντα την αλήθεια», δεν έχουμε φραγμούς στην κριτική που ασκούμε. Πολλές φορές αγγίζουμε τα όρια του λεγόμενου «καθωσπρεπισμού». Ισως τα ξεπερνάμε. Πάντα, όμως, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε θέματα και ειδήσεις που έχουν ως βασικό άξονα τη συνεπή λειτουργία στο πλαίσιο της περίφημης Ανεξαρτησίας του Τύπου. Θεωρούμε όμως ότι στην κριτική, στη σάτιρα, στην αποκάλυψη πρέπει να ακολουθούνται και κάποιοι κανόνες. Οφείλω να ομολογήσω ότι την τραγικά διάσημη, πλέον, εφημερίδα «CHARLIE HEBDO» δεν τη γνώριζα.
Μελετώντας όμως τις περίφημες γελοιογραφίες της αλλά και άλλες πολλές, που θα απαγόρευα μετά βδελυγμίας να τυπωθούν σε έντυπο του οποίου θα ήμουν εκδότης, οδηγούμαι σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα. Ξέρω ότι κάποιοι «δημοκράτες» θα μας επιτεθούν. Θα μας «στολίσουν» με διάφορους, προσφιλείς σε αυτούς, χαρακτηρισμούς. Ομως η τόσο βάναυση προσβολή στον ιδρυτή μιας θρησκείας δυστυχώς θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα. Ως Χριστιανός Ορθόδοξος ντρέπομαι γιατί δεν τέθηκαν όρια σε μια δήθεν ανεξάρτητη, σατιρική, δημοσιογραφική «λειτουργία». Αλλο «ανεξάρτητη», άλλο ασύδοτη και προσβλητική! Το μέγεθος, δε, της προσβολής δεν έγκειται στην ποιότητα των γελοιογραφιών. Εγκειται στην ποσότητα και την εμμονή. Η ίδια εφημερίδα έχει φιλοξενήσει εξαιρετικά προσβλητικές γελοιογραφίες και για τον Χριστιανισμό. Ευτυχώς, η θρησκεία μας δεν μας γαλουχεί με το μίσος και την εκδίκηση. Το φαινόμενο όμως της προσπάθειας γκρεμίσματος κάθε Αξίας, κάθε Θεσμού τείνει πλέον να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Πιο ανησυχητική είναι και η επιλεκτική προβολή και «διαμαρτυρία». Χθες, αρκετές προσωπικότητες διαδήλωσαν, και ορθώς έπραξαν, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές πράξεις στη Γαλλία. Δεν είδαμε όμως πουθενά, δεν ακούσαμε καμία δήλωση καταδίκης για τους χιλιάδες Χριστιανούς που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, μόνο και μόνο εξαιτίας της πίστης τους. Θα πρέπει κάποτε η Δύση να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα διλήμματα των εποχών.
Δεν μπορεί να είναι a la carte η αντιμετώπιση της πάσης φύσεως βίας. Δεν μπορεί να είναι επιλεκτική η διαμαρτυρία για την καταπάτηση Δικαιωμάτων, Θεσμών και Αξιών. Δεν μπορεί να βυθίζεται όλο και περισσότερο μέρος του πλανήτη μας στη φτώχεια και τη βία! Στα καθ' ημάς, ένας ανεκδιήγητος και αιώνια κρατικοδίαιτος δημοσιογράφος εκφράσθηκε χυδαία δημοσίως για τον πρωθυπουργό.
Και μη σπεύσετε να μας χρεώσετε υποστήριξη στον κ. Σαμαρά. Χρεώστε μας όμως την επιθυμία σεβασμού στον Ανθρωπο και τον Θεσμό. Δυστυχώς, το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Επιδιώκεται, μάλιστα, να «ντύνεται» και ιδεολογικά. Φοβάμαι ότι, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και συνολικά η δημιουργηθείσα κατάσταση, τα φαινόμενα «CHARLIE HEBDO», και εννοούμε κρίνοντας το γεγονός από κάθε οπτική, θα πολλαπλασιάζονται δραματικά και θα αποτελούν καθημερινή ρουτίνα. Ισως, δε, να είναι και «αθωώτερα» από όσα θα επακολουθήσουν!

Άρθρο στην Εφημερίδα Δημοκρατία του Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη, εκδότη των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης