Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρατιωτική συμφωνία με τη Βραζιλία - Με το βλέμμα στραμμένο στο ταμείο των BRICS η ελληνική κυβέρνηση

Στρατιωτική συμφωνία με τη Βραζιλία - Με το βλέμμα στραμμένο στο ταμείο των BRICS η ελληνική κυβέρνηση
O Κ. Ήσυχος αναμένεται να «κλειδώσει» τη συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων στα Βραζιλιάνικα πολεμικά πλοία
Με το Μέγαρο Μαξίμου και τους κορυφαίους υπουργούς να μην αποκλείουν το «κακό σενάριο» και να δηλώνουν ανυποχώρητοι στις κόκκινες γραμμές, η κυβέρνηση μετά το Ιράν και την Κίνα βολιδοσκοπεί και νέες «πηγές» ανεύρεσης «ζεστού» χρήματος.
Μια από αυτές και το κοινό ταμείο των BRICS, με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταβαίνει στη Βραζιλία την ερχόμενη εβδομάδα.
Επισήμως ο Κώστας Ήσυχος αναμένεται να «κλειδώσει» τη συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων και ελλιμενισμού στα πλοία του Βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού που μετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Ο.Η.Ε. στον Λίβανο (UNIFIL).
Το ενδιαφέρον των Βραζιλιάνων εκδηλώθηκε στις 23 Μαρτίου όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη επισκέφθηκαν με τον Πρέσβη της Βραζιλία Edgard Antonio Casciano, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Ο Βραζιλιάνος πρέσβης ενημερώθηκε για τις δυνατότητες ελλιμενισμού και υποστήριξης πολεμικών πλοίων της Βραζιλίας, καθώς και για την παροχή εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους στις εκεί εγκαταστάσεις.
Με τη Διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης του ΟΗΕ να έχει αναληφθεί αυτή την περίοδο από τη Βραζιλία, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να παραχωρήσει το δικαίωμα ελλιμενισμού στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού ναύσταθμου.
Ωστόσο, κύκλοι του Αναπληρωτή υπουργού επισημαίνουν ότι, η επίσκεψη του Κώστα Ήσυχου συνδέεται και με τη συμμετοχή της Βραζιλίας στην ομάδα κρατών που απαρτίζουν την BRICS στην οποία ηγεμονικό ρόλο έχουν η Ρωσία και η Κίνα ενώ συμμετέχουν η Ινδία και η Νότιος Αφρική.
Οι επιτελείς του Αναπληρωτή υπουργού επισημαίνουν με νόημα ότι, ο κ. Ήσυχος θα βρεθεί και με την ιδιότητα του «κυβερνητικού απεσταλμένου» με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τη δυνατότητα περεταίρω οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες που συνθέτουν την ομάδα BRICS.
Ο διεθνής πολιτικό-οικονομικός Οργανισμός των πέντε χωρών έχει ήδη προχωρήσει το 2014 στη σύσταση «Αναπτυξιακής Τράπεζας», με το αρχικό της κεφάλαιο να αγγίζει το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και με τον πρώτο λόγο να έχει η Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κάτοχο συναλλαγματικών αποθεμάτων. Επιπλέον, το ταμείο της BRICS διαθέτει και αποθεματικό ασφαλείας, με διαθέσιμα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν οι 5 χώρες σε περίπτωση προβλημάτων με τους ισολογισμούς τους. Βάση του καταστατικού, η τράπεζα των BRICS έχει και επενδυτικό χαρακτήρα καθώς μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα.
Συνεργάτες του Κώστα Ήσυχου, συνδέουν την επίσκεψή του Αναπληρωτή Υπουργού με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις γέφυρες που επιχειρεί να ρίξει η ελληνική κυβέρνηση, σε Ρωσία και Κίνα αξιοποιώντας το χαρτί της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνής Οργανισμούς.
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαιναν, ότι το ταμείο που έχουν συστήσει οι BRICS θα μπορούσε να αποτελεί μία «ασφαλιστική δικλείδα» στην περίπτωση που επέλθει το «κακό σενάριο» ναυάγιου των διαπραγματεύσεων και της «ρήξης», με αποτέλεσμα να σταματήσει η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση και δανεισμός όσο η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στο οποίο μετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Οργανισμός των BRICS είθισται να αποκαλείται και ως «αντί-ΔΝΤ».
Πάντως το ταμείο, η σύσταση του οποίου έχει λάβει την έγκριση της παγκόσμιας τράπεζας, δεν έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει κάποιο δάνειο, ούτε έχει χρηματοδοτήσει κάποιο έργο ή αναπτυξιακού χαρακτήρα δράση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η παροχές χρηματοδοτικών πακέτων θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2015 ως εκ τούτου κάθε κίνηση της ελληνικής πλευρά είναι μεσομακροπρόθεσμη.

Δ.Α
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης