Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dijsselbloem: Η Ελλάδα έπαιξε και έχασε, καθώς θεωρούσε πως η ΕΚΤ θα χαλάρωνε τους κανόνες - Τι λέει για Βαρουφάκη

Dijsselbloem: Η Ελλάδα έπαιξε και έχασε, καθώς θεωρούσε πως η ΕΚΤ θα χαλάρωνε τους κανόνες - Τι λέει για Βαρουφάκη
«Ελπίζω πως η ελληνική κρίση θα επιλυθεί σύντομα»
(upd2)Τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας επιβεβαίωσε εν μέρει ο J. Dijsselbloem, τονίζοντας πως η Ελλάδα έπαιξε και… έχασε, καθώς θεωρούσε πως η ΕΚΤ θα «χαλάρωνε» τους κανόνες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της Ελλάδας σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Ας σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η ΕΚΤ είχε δώσει προφορικές δεσμεύσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών.
«Η Ελλάδα έπαιξε και… έχασε, καθώς θεωρούσε πως η ΕΚΤ θα χαλάρωνε τους κανόνες» αντέτεινε σήμερα ο J. Dijsselbloem, με εμφανώς ειρωνικό ύφος.
Όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε πως εάν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα άνοιγε εκ νέου τις κάνουλες της χρηματοδότησης, χαλαρώνοντας τους κανόνες.
Όμως, συνέχισε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση «RTL Nieuws», δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, εκτός εάν υπάρξει μία σταθερή συμφωνία με το Eurogroup.
Παράλληλα, αναφορικά με την απειλή προσφυγής στον ελληνικό λαό, εξήγησε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και όχι την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά τον περιορισμό του ρόλου του Γιάνη Βαρουφάκη στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, καθώς όπως ανέφερε, είναι θετικό που οι Έλληνες όρισαν ένα ενιαίο πρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις και που ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται προφανώς στο περιθώριο.
Τέλος, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνία.
«Ελπίζω πως η ελληνική κρίση θα επιλυθεί σύντομα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου, αποκάλυψε πως ο Γιάννης Βαρουφάκης έλαβε τη δέσμευση πως μόλις υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα άρει την επιβολή του πλαφόν στις τράπεζες.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε πως είναι ηθικά ανορθόδοξη και λάθος η απόφαση της ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Τι απαντά το Μαξίμου: O Dijsselbloem oυδέποτε ανέφερε στον Τσίπρα το παραμικρό για τον Βαρουφάκη - Στοχευμένες οι επιθέσεις στον ΥΠΟΙΚ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό, Aλέξη Τσίπρα, το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, διαμηνύουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, απορρίπτοντας τα σενάρια περί του αντιθέτου.
Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξη του Dijsselbloem στην ολλανδική τηλεόραση, τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, για να επισημάνουν πως αν είχε συμβεί αυτό ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει.
Ο Γ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν.
Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης