Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Διαπραγματευτής της φακής η κυβέρνηση - Ελπίζω να μην υπάρξει εχθρική ενέργεια από την ΕΚΤ

Βενιζέλος: Διαπραγματευτής της φακής η κυβέρνηση - Ελπίζω να μην υπάρξει εχθρική ενέργεια από την ΕΚΤ
Τυπικό έως ανησυχητικό το κείμενο του Eurogroup για την Ελλάδα - Θα είναι δύσκολη η αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων - Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τον Καραμανλή ερήμην του
(upd19)Την προσδοκία του η ΕΚΤ να μην κάνει δυσμενέστερη την κατάσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας μάλιστα πως τότε θα πρόκειται για εχθρική ενέργεια.
Ελπίζω να μην υπάρξει εχθρική κίνηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Star και την εκπομπή "στον ενικό".
Εάν δεν υπήρχε η σημερινή αναγνώριση της προόδου από το Eurogroup, η κυβέρνηση θα πήγαινε σε ρήξη, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα δραματικό κλίμα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε από τυπικό έως ανησυχητικό το κείμενο του Eurogroup για την Ελλάδα, προειδοποιώντας πως θα είναι δύσκολη η αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν αρέσει τώρα στην κυβέρνηση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να τονίσει επίσης πως τα εναπομείναντα χρήματα δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση στόχευε στις 28/2 να έβγαινε η χώρα από το μνημόνιο, με μία προληπτική πιστωτική γραμμή, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος, βάλλοντας επί της ουσίας κατά της νέας κυβέρνησης για τους χειρισμούς της.
Το ευρωπαϊκό σκέλος του μνημονίου έληξε τον Δεκέμβριο του 2014, σημείωσε, για να προσθέσει πως ήταν καθαρά τεχνητή η παράταση του μνημονίου, καθώς δεν προβλέπονταν περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη.
Η 5η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει πριν τις ευρωεκλογές, ανέφερε, για να παραδεχθεί επίσης πως μετά τις ευρωεκλογές, η θέση της κυβέρνησης είχε αποσταθεροποιηθεί.
Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε πως όταν δική του πρωτοβουλία η ψήφος εμπιστοσύνης του Οκτωβρίου.
Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έγινε πολύ νωρίς και πως στέλνει πολιτικό μήνυμα φιλίας προς τον Κώστα Καραμανλή.
"Ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον Κ. Καραμανλή, ερήμην του", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν είμαι ικανοποιημένος με τη διαπραγμάτευση του Παπανδρέου το 2010, δεν δίστασε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
'Έγιναν λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
"H αρχή της κρίσης δεν ήταν το μνημόνιο, αφού η κρίση δεν ήρθε με το μνημόνιο.
Εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε", σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το 2010, ο Trichet και η ΕΚΤ απέρριπταν εντελώς την επιλογή της διαγραφής του χρέους, υποστήριξε, για να προσθέσει πως εάν το 2010 η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ, τότε η κατάσταση θα ήταν τραγική.
"Εάν είχαμε φύγει από το ευρώ, η ανεργία θα ήταν στο 60% και η σωρευτική ύφεση στο 75%.
Η καταστροφή θα ήταν απόλυτη", πρόσθεσε.
Υπήρξαν κατασκευαστικά λάθη στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας, παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η Ελλάδα είναι κολλημένη στον τοίχο, αλλά όχι εξαιτίας του χρέους, αφού το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.
Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας, διεμήνυσε, στον αντίποδα.
Η προληπτική πιστωτική γραμμή στην οποία στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση θα ήταν με όρους, σημείωσε, για να προσθέσει πως η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μας βοηθούσε να πάμε στις αγορές.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε πως το mail Χαρδούβελη θα φαντάζει "παιδική εκδρομή" μπροστά στη συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας.
Το mail Χαρδούβελη δεν προβλέπει μείωση των συντάξεων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε καμία άλλη μνημονιακή χώρα δεν δημιουργήθηκε αντιμνημονιακό μπλοκ, σημείωσε, στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος.
Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δεν δίστασε να σχολιάσει πως υπάρχουν εστίες διαφθοράς και τώρα στην κυβέρνηση.
Επανερχόμενος στην έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι είχαν ενιαία γραμμή εναντίον της Ελλάδας.
Στο Eurogroup έγινε με ένα χαλαρό τρόπο ό,τι έγινε και στις Κάννες, σημείωσε.
Όποιο και εάν είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος επί της ουσίας είναι "ναι ή όχι στο ευρώ", τόνισε στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Έχω αναλάβει πολλές φορές το χρέος για να σώσω την Ελλάδα, διεμήνυσε, ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει πως δεν θα αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες πέντε ετών.
Η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα θεωρηθεί ως πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως, πλέον η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο "εδώ που μας έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα".
Μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την καταστροφή, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να επισημάνει με νόημα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχυσε την καρδάρα με το γάλα που μαζεύαμε επί πέντε χρόνια.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε πως ο Αλ. Τσίπρας καταστρέφει τις θυσίες του ελληνικού λαού και ασεβεί πάνω στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν.
Ο Τσίπρας έκανε γαργάρα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, σημείωσε, για να χαρακτηρίσει διαπραγματευτές της φακής τα στελέχη της κυβέρνησης.
Ο λαός ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γιατί κουράστηκε, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να χαρακτηρίσει αλυσίδα από ψέματα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα.
Το PSI δεν "τσάκισε" τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα της 10ετίας, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους.
Τον νόμο περί ευθύνης υπουργών τον ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Συνασπισμού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να τονίσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης