Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηλιός (ΣΥΡΙΖΑ): Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

Μηλιός (ΣΥΡΙΖΑ): Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
Η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη υπογραμμίζει ο κ.Μηλιός
Την θέση ότι θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έως ότου αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις τους διατυπώνει ο Γ. Μηλιός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Απλωταριά» της Χίου ο κ.Μηλιός υποστηρίζει πως μια καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενώ αναφερόμενος στην αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, υποστηρίζει πως θα σημάνει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και θα αποτελέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους
«Κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο κ.Μηλιός, αναφέροντας πως «κανέναν δεν συμφέρει να πυροβολεί τα πόδια του».
«Η ίδια η αλληλεξάρτηση των χωρών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει συγκεκριμένα εργαλεία πάλης και διεκδίκησης.
Θυμάστε πόσες φορές μας απείλησαν με «έξοδο από το ευρώ», την ίδια ώρα που δήλωναν ότι αυτό δε μπορεί να γίνει, διότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλη της Ευρωζώνη;
Η συμφωνία που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζει την λαϊκή εντολή για τέλος της λιτότητας και δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας» επισημαίνει ο κ.Μηλιός.
Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση θα καλύψει μισθούς και συντάξεις και θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κράτους σε περίπτωση που οι δανειστές κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμού, ο κ.Μηλιός διαβεβαιώνει πως «η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα να καλύψει το "δημοσιονομικό κενό", δηλαδή τις ανάγκες που προκύπτουν για τον Προϋπολογισμό: Μισθοί, συντάξεις, κοινωνική προστασία, άμυνα κ.ο.κ.».
«Η δανειοδότηση έχει στόχο να εξασφαλίσει την κάλυψη του "χρηματοδοτικού κενού", δηλαδή την κανονική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.
Να σας θυμίσω ότι πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν, στο σημείο αυτό, του "χρηματοδοτικού κενού", ασκούνται οι εκβιαστικές πιέσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή, όπου καθυστερείται η χρηματοδότηση, όπως άλλωστε συνέβη και με τη "συμφωνία" της 20ης Φεβρουαρίου.
Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το "χρηματοδοτικό κενό" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με εμμονή στη λογική του δανεισμού (συνεχώς νέα δάνεια για να πληρώνονται τα παλαιότερα), αλλά με μια γενναία απομείωση του χρέους (και μάλιστα όχι του ελληνικού αποκλειστικά, αλλά όλων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης).
Σήμερα τα επιτόκια παγκοσμίως είναι χαμηλά κι αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα της ρύθμισης του ευρωπαϊκού χρέους μπορεί να αναβάλλεται, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να λειτουργεί ως μοχλός για τη διαιώνιση της δημοσιονομικής λιτότητας (ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα) και γενικότερα των αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών» υπογράμμισε ο κ.Μηλιός.
«Το ζήτημα είναι πολιτικό.
Η νεοφιλελεύθερη παγίδα μπορεί να διαρραγεί όταν η ελληνική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι θα τολμήσει να επιλέξει την καθυστέρηση πληρωμών, προκειμένου να μην αθετήσει τη λαϊκή εντολή, να μην προδώσει όσους την εμπιστεύτηκαν.
Εντός της Ζώνης του Ευρώ, μια που η "νομισματική" υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εξίσου ανεπιθύμητη με την "εσωτερική υποτίμηση".
Η επίπτωση από μια αύξηση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα είναι αμελητέα, αφού έτσι κι αλλιώς η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.
Η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η υιοθέτηση εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας ενός νέου αποκλειστικού εθνικού νομίσματος θα μετέτρεπε την Ευρωζώνη από μια ενιαία νομισματική περιοχή σε ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η σταθερότητα (και ύπαρξη) της οποίας θα κατέρρεε σύντομα, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματαγορών στο περιβάλλον "συναλλαγματικού κινδύνου" που θα δημιουργείτο αμέσως μετά την πρώτη "έξοδο".
Γι’ αυτό κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, η αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα σημάνει αποχώρηση του Ταμείου από το "ελληνικό Πρόγραμμα" και έναρξη των διαπραγματεύσεων για την "αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"» επεσήμανε ο κ.Μηλιός, υπογραμμίζοντας πως «οι δανειστές θέλουν συμφωνία στη βάση των συμφερόντων που εκπροσωπούν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο, μια συμφωνία με συνέχιση της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο κλπ. Αγνοούν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ετυμηγορία».
«Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου σέβονται τη λαϊκή βούληση μόνο όταν εξαναγκάζονται να το κάνουν.
Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα: Αν οι "θεσμοί" επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει όχι απλώς να καθυστερήσει τις δανειακές πληρωμές, αλλά και να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση μέχρις ότου αποσυρθούν οι παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς» τόνισε ο κ.Μηλιός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης