Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης στην FAZ: Η Merkel έχει δύο επιλογές - Ή μία έντιμη συμφωνία με την Ελλάδα ή να μας εγκαταλείψει

Βαρουφάκης στην FAZ: Η Merkel έχει δύο επιλογές -  Ή μία έντιμη συμφωνία με την Ελλάδα ή να μας εγκαταλείψει
«Φοβάμαι, ότι η επιλογή είναι της Merkel» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης
Στην Angela Merkel μεταθέτει την ευθύνη για το μέλλον της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κάνει έκκληση προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel, να καταλήξει σε μια απόφαση.
«Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει την Δευτέρα 22 Ιουνίου μια κρίσιμη απόφαση να λάβει αναφέρει στο άρθρο του στη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Βαρουφάκης:
Από την μια μπορεί να επιλέξει μια έντιμη συμφωνία με την Ελλάδα ενώ από την άλλη να ακούσει τις σειρήνες από την κυβέρνησή της, να ρίξουν όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση στη θάλασσα αλλά και τον ελληνικό λαό στο αδιέξοδο.
Τη ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ελλάδος το έχει πλέον η Α. Μerkel.
Ενώ άλλοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις προσδοκίες για την Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου ο Βαρουφάκης είναι πεπεισμένος για την κρισιμότατη των στιγμών. 
Τώρα όλα εξαρτώνται από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα πρέπει να στέλιε ένα σαφές μήνυμα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με αποφασιστικότητα για συμβιβασμό εφόσον δεν ζητηθεί να κάνουμε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το χρέος είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να υπάρξει λύση.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz (SPD) προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση, ότι βρίσκεται κοντά σε ρήξη και στην έξοδο από το ευρώ.
Ο Schulz ανέφερε «αυτό που δεν λειτουργεί είναι το εξής, δεν μπορεί η Ελλάδα να μην αποπληρώνει τα χρέη της αλλά να θέλει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να συνεχίσουν να ρέουν.
Ο Schulz ανέφερε ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει δεν θα μπορούσε να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sunday την Πέμπτη 18 Ιουνίου οδικό χάρτη για συμφωνία επί ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Η ΕΕ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις που ζητάει.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επομένως να βρει ετήσια έσοδα 2,5% δηλαδή 4,5 δισεκ.
Κάθε 1% επί του ΑΕΠ είναι 1,.8 δισκε. πρέπει να παρέχονται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και από την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. 
Ενώ η Ελλάδα παρουσίασε για το ισοδύναμο του 0,75% του ΑΕΠ αλλαγές στον στον φόρο προστιθέμενης αξίας, χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. 
Αντ 'αυτού, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2% επί του ΑΕΠ με πρόσθετους φόρους, εισφορές και τέλη.
Οι δανειστές έχουν αμφιβολίες για τα μέτρα αυτά.
Με βάση την FAZ εφόσον υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της άμεσα. 
Στη συνέχεια, φέρνει τις μεταρρυθμίσεις προς ψήφιση στην ελληνική βουλή.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να ψηφίσουν την συμφωνία τα ευρωπαικά κοινοβούλια καθώς και το γερμανικό κοινοβούλιο η Bundestag.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 3μηνη παράταση,  εκταμίευση των 3,7 δισεκ. από το τρέχον πρόγραμμα και την αύξηση της χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με την ΕΕ θα μπορούσαν να δοθούν τα 6 από τα 11 δισεκ. από τα κεφάλαια που διέθετε το ΤΧΣ και πλέον κατέχει ο ESM. 
Με την 3μηνη παράταση η Ελλάδα και οι δανειστές θα μπορούν να διαπραγματευτεούν για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ενώ θα εξεταστεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης