Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ … και στο βάθος πρόωρες εκλογές

Deutsche Welle: Κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ … και στο βάθος πρόωρες εκλογές
Την κυβέρνηση μειοψηφίας θα στηρίξουν ΝΔ και Το Ποτάμι αναφέρει το δημοσίευμα της DW
Την εκτίμηση ότι το πιθανότερο σενάριο μετά τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και τις ενστάσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, θα υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.
«Πιθανότατα θα οδηγηθούμε στην Ελλάδα σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσουν τα μέτρα.
Στους ΑΝΕΛ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα, εντούτοις πιστεύω ότι θα επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.
Ο Καμμένος μπορεί να μην υπέγραψε, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα αφήσει να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός καθώς, όπως διαπιστώνω, ο ίδιος θέλει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην εξουσία.
Μιλάμε λοιπόν για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, την οποία θα στηρίζουν, όπως έχουν διαμηνύσει, Ποτάμι και ΝΔ προκειμένου να περάσει το πρόγραμμα» αναφέρει μιλώντας στη DW ο Heinz Juergen Axt, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν.
Πάντως, ο Axt επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές.
«Στην παρούσα φάση τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ΝΔ και Ποτάμι, δεν θέλουν πιθανότατα να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, καθώς στην κοινωνία επικρατεί ένα κλίμα οργής και αγανάκτησης.
Όταν αποκατασταθεί και πάλι η ομαλότητα και επικρατήσει ένα κλίμα ηρεμίας και μετριοπάθειας, ΝΔ, Ποτάμι και ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να πουν στην κυβέρνηση ότι σας στηρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά πλέον δεν θα το κάνουμε άλλο.
Στην περίπτωση αυτή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα είχαν πια πλειοψηφία στη Βουλή και τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν την προσφυγή στις κάλπες, με την ελπίδα ότι έχουν βελτιωθεί οι δικές τους πιθανότητες» τονίζει ο Axt.
Όπως λέει ο Axt, το επικρατέστερο σενάριο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι η εκ νέου επικράτηση και ενδεχομένως περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντούτοις, όπως σημειώνει, θα πρέπει να δει κανείς κατά πόσον θα επηρεαστούν οι πολίτες από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας υπογράφουν μια συμφωνία που φέρνει και πάλι την τρόικα στη χώρα.
«Αυτό δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί έντονα και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς» τονίζει ο Axt.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι βιώσιμη η κυβέρνηση αυτή από τη στιγμή που ο Τσίπρας καλείται να υλοποιήσει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκε προεκλογικά, ο Γερμανός επιστήμονας τονίζει ότι το ερώτημα είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Τσίπρας.
«Φυσικά και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, όπως όλοι οι πολιτικοί.
Δεν διακρίνω όμως έναν ξεκάθαρο πολιτικό στόχο εκ μέρους του.
Ενώ ζήτησε, για παράδειγμα, από τους Έλληνες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ελπίζοντας στη στήριξή τους, την οποία και έλαβε, πήγε στη συνέχεια και συμφώνησε με τους πιστωτές ακριβώς τα αντίθετα.
Πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης, η οποία δεν είναι καλή ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για την Ελλάδα» τόνισε ο Axt, ο οποίος στην ερώτηση για ποιο λόγο τήρησε σκληρή στάση ο Schaeuble απέναντι στην Ελλάδα, απάντησε ότι υπάρχουν δύο λόγοι.
«Αφενός είναι κατανοητό ότι όταν οι πιστωτές αισθάνονται ότι ο Τσίπρας και προηγουμένως ο Βαρουφάκης τους κοροϊδεύουν, τους βαυκαλίζουν με αναξιόπιστες προτάσεις που έρχονται πάντα στο παρά πέντε, ότι όλα αυτά λοιπόν συνέβαλαν στο να πει κάποια στιγμή εντελώς ανθρώπινα και ο Schaeuble ότι δεν θα επιτρέψω άλλο να με κοροϊδεύουν και να συνεχίσω αυτό το παιχνίδι.
Πιστεύω ότι είναι ο προσωπικός, ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος παίζει έναν ρόλο στην περίπτωση του Schaeuble.
Αφετέρου η σκληρή στάση οφείλεται και στις ανησυχίες που υπάρχουν στην Κ.Ο. αναφορικά με το πόσοι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα εγκρίνουν εντέλει τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Πρόκειται τρόπον τινά για ένα παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους: από τη μια η Merkel, που θέλει πάση θυσία να διατηρήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης και από την άλλη ο Schaeuble, που συγκεντρώνει γύρω του τους επικριτές, λέγοντας “ναι” στη συνοχή της Ευρωζώνης, αλλά με αξιόπιστους εταίρους και με τήρηση των κανόνων στους οποίους έχουμε συμφωνήσει» υπογράμμισε ο Axt.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης