Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία με τους δανειστές - Δεν υπάρχει αγκάθι στη διαπραγμάτευση

Δραγασάκης: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία με τους δανειστές - Δεν υπάρχει αγκάθι στη διαπραγμάτευση
«Κάποιες μικροαλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς»
(upd3)«Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων, αμέσως μετά τη λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
«Προχωράμε κανονικά, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
Δεν υπάρχει κάποιο αγκάθι, υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τυχόν αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς».
Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συνεδρίασε για περισσότερο από δύο ώρες, με αντικείμενο την αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, στο οποίο προήδρευσε ο κ. Δραγασάκης, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

Συνεδριάζουν σήμερα οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. για την Ελλάδα - Επί τάπητος και το ενδεχόμενο για δάνειο – γέφυρα
Τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFC) για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:00, υπό τον Thomas Wieser, όπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.
Στη συνεδρίαση θα γίνει ένας απολογισμός του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM).
Επίσης θα εξεταστεί η προετοιμασία ενός νέου δανείου – γέφυρα μέσω του μηχανισμού EFSM, ως εφεδρεία σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί οριστική συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση – και παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου – στόχος της ελληνικής κυβέρνηση αλλά και της Κομισιόν, είναι η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο δάνειο μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε να ψηφιστεί το μνημόνιο μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Την 10η Αυγούστου χαρακτήρισε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης ως «ημερομηνία-κλειδί», καθώς τότε θα διαφανεί εάν μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή πριν από τις 20 Αυγούστου.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Eρωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δάνειο - γέφυρα εμμένει ο Schaeuble
Στο δάνειο – γέφυρα φαίνεται να επιμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Ο Schaeuble, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να είπε σε κύκλους του υπουργείου ότι «ένα πρόγραμμα που θα συμβάλει με 80 και πλέον δισ. ευρώ χρειάζεται μια πραγματικά στερεή βάση».
Ως εκ τούτου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι υπέρ ενός δανείου – γέφυρα, σημειώνοντας στους συνεργάτες του ότι ένα δάνειο – γέφυρα είναι καλύτερο από μια ατελή συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ο Schaeuble βάλλει κατά του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, o οποίος δηλώνει την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει σύντομα συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία που είναι υπό διαπραγμάτευση.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, ώρα 11:02)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης