Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λεωνίδας Γρηγοράκος στο bankingnews: Το τρίτο και πιο σκληρό Μνημόνιο έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα

Λεωνίδας Γρηγοράκος στο bankingnews: Το τρίτο και πιο σκληρό Μνημόνιο έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα
Η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ είναι θετικό γεγονός - Δείχνει το δρόμο της συμπόρευσης που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς
Για τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων που πολέμησαν το πρώτο Μνημόνιο, για να έρθει στη συνέχεια το δεύτερο και με κατάληξη το τρίτο και πιο σκληρό Μνημόνιο για τους πολίτες με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, μιλά στο www.bankingnews.gr ο τέως υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Αναπληρωτής καθηγητής θεραπείας / ΕΚΠΑ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Μιλά για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή του 2009.
Πάντως διατυπώνει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου που θα λάβει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι επικριτικός για τον κ. Φώτη Κουβέλη και χαρακτηρίζει ανερμάτιστες τις πολιτικές επιλογές του.
Απαντά για το ουσιαστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κοινωνία παρότι εμφανίζει μονοψήφια ποσοστά.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου στο www.bankingnews.gr:

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει εκ νέου την κοινωνία και τους πολίτες. Μπορεί να γίνει ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα στην κοινωνία;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες δεν είναι στατική.
Η πολύχρονη πολιτική του διαδρομή αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.
Η εξέλιξη αλλά και η υποχώρηση που είχε τα τελευταία χρόνια είναι ερμηνεύσιμα και εξηγήσιμα γεγονότα.
Το πολιτικό ρεύμα που εξέφρασε και εκφράζει το ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτό και διακριτό.
Το ρεύμα αυτό δεν περιχαρακώνεται στα στενά όρια ενός κομματικού φορέα.
Το βέβαιο είναι ότι αναζητά πολιτική έκφραση εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτή την ανάγκη έρχεται να εκφράσει.
Έπειτα από την απομυθοποίηση και κατάρρευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς μπορούν να συνθέσουν μια νέα πολιτική έκφραση.

Το επικείμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αναμένεται να είναι σε μονοψήφιο ποσοστό. Με βάση τις δημοσκοπήσεις ανέρχεται κοντά στο 6%. Σας ικανοποιεί;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Σημασία έχει τι θα αναδείξει η κάλπη. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται πλέον καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια τροχιά ανάκαμψης.
Αυτό το γεγονός με ικανοποιεί, αυτό το γεγονός με κάνει αισιόδοξο.
Το βέβαιο είναι ότι το βράδυ των εκλογών θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή και πιο ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα.

Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας μπορεί να συμβιβαστεί με μονοψήφια ποσοστά; Ποιο είναι το μέλλον του;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, με το μέλλον μια πολυδύναμης κεντροαριστεράς.
Ως εκ τούτου, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να συγχρονιστεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που σήμερα αναζητούν, όπως σας είπα και προηγουμένως, μια νέα πολιτική έκφραση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για κυβερνητικές συνεργασίες. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η γνώση και η πείρα που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμα πολιτικά αποθέματα.
Με αυτά μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίζεται σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια προγραμματική και πολιτική σύγκλιση μπορούν να συνδιαμορφωθούν μέσα από ένα ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

Το Μνημόνιο πλέον είναι μονόδρομος; Αν το 2010 το 1ο Μνημόνιο είχε τη στήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων θα ήταν καλύτερα για τη χώρα;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Το τρίτο μνημόνιο που έχει την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα είναι αναμφίβολα επαχθές και φορομπηχτικό.
Είναι όμως η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να βγει από την κρίση.
Αν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο είχαν την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, τώρα θα βρισκόμαστε εκτός της μέγγενης των μνημονίων.
Ας σκεφτούμε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας αλλά και της Κύπρου όπου με την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν.

Η ελληνική οικονομία πλήρωσε τις λάθος πολιτικές επιλογές, τα «θα» και τις υποσχέσεις. Μήπως η ωριμότητα του πολιτικού κόσμου συμβάλλει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η ελληνική οικονομία πλήρωσε το τίμημα του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων, του κρατισμού.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που συνέβη το 2009 έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Καραμανλής.
Σήμερα η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανάγκη να απεξαρτηθούμε από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην εθνική καταστροφή.

Κύριε Λεωνίδα Γρηγοράκο, το ΠΑΣΟΚ τι έχει να πει στον άνεργο πολίτη που εν μέρει είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ήταν φυσική συνέπεια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε, της δημοσιονομικής απειθαρχίας, της αποψίλωσης της παραγωγικής μας βάσης, των ετεροβαρών μνημονίων που υιοθετήσαμε υποτιμώντας πλήρως τις συνέπειες της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Το ΠΑΣΟΚ αυτό που έχει να πει στον άνεργο είναι να αναλογιστεί τις ευθύνες όλων εκείνων των κομματικών αλλά και συνδικαλιστικών δυνάμεων που με τις αλόγιστες πολιτικές τους έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και με άλλα κοινωνικά ρεύματα θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα όταν μια μεγάλη μερίδα της ΔΗΜΑΡ ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης διατύπωσε τη διαφωνία με τη συνεργασία;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ είναι ένα θετικό γεγονός.
Δείχνει το δρόμο της συμπόρευσης που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Ως προς τον κύριο Κουβέλη, το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι ανερμάτιστες επιλογές του στοίχησαν ακριβά στη ΔΗΜΑΡ και πρώτιστος στη χώρα.

(πρώτη ενημέρωση 16 Σεπτεμβρίου 2015, 00:37)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης