Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής - Σύσταση Εθνικού Συμβούλιου Ενέργειας

Σκουρλέτης: Προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής - Σύσταση Εθνικού Συμβούλιου Ενέργειας
Τι είπε για την επένδυση στις Σκουριές
«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης  στον ενεργειακό τομέα είναι ένα νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο με προτεραιότητα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή προκρίνεται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ο κοινωνικά προσανατολισμένος σχεδιασμός της αύξησης  διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, που να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι άμεση προτεραιότητα αλλά και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να  ενταχθούν σε αυτή τη στρατηγική οι σχετικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με την κατάλληλη εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα και, όπου απαιτείται, με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και επιλογών.
Τόνισε δε, πως «στη διαδικασία αυτή, θα επιμείνουμε ότι η οποιαδήποτε απελευθέρωση της αγοράς στη βάση των  Ευρωπαϊκών Οδηγιών, δεν θα έχει πραγματικό όφελος εάν δεν εξασφαλίζει επενδύσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού και εάν δεν παρέχει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πολίτες και την οικονομία.
Αφού αναφέρθηκε στο τι έγινε κατά τη περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «με σκληρή διαπραγμάτευση, μετά από μεγάλη προετοιμασία, αποκρούστηκε εκτός των άλλων η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης καταγράφηκε στη συμφωνία στα πλαίσια της αναζήτησης εναλλακτικής λύσης».
Πάντως, όπως είπε ο υπουργός, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των διαφόρων μηχανισμών που θα ρυθμίζουν κανονιστικά την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, στη βάση των γενικών πολιτικών ενέργειας της Ε.Ε., παραμένουν ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης για τη διασφάλιση της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού και αναπτυξιακού μεγέθους με αποφασιστικό δημόσιο έλεγχο της οργάνωσης και διαχείρισης του  όλου συστήματος.
Ο κ. Σκουρλέτης επέρριψε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα για τη μη προσαρμογή του εγχώριου ενεργειακού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα μέχρι σήμερα με ευθύνη του παλιού πολιτικού συστήματος, ενώ πρόσθεσε  ότι «η όποια εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως αυτά έχουν ορισθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική της τρίτης δέσμης μέτρων και του Target model, παραμένει υπό την ομηρία ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας».  
Ο ίδιος προανήγγειλε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών, με στόχο τη χάραξη Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής εναρμονισμένης και με τις γενικές πολιτικές της Ε.Ε. αλλά κυρίως  προσαρμοσμένης στις οικονομικές, κοινωνικές, παραγωγικές, γεωφυσικές  και γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ο τομέας των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, προκρίνεται η διαμόρφωση ενός πλουραλιστικού στις μορφές του κοινωνικού / δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ (προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης).
Όπως είπε, «στα επιβαλλόμενα πλαφόν παραγωγής και διανομής Η.Ε. που προβλέπονται από τη συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά χώρος  σε ιδιώτες, οφείλουμε να σχεδιάσουμε τους θεσμικούς και χρηματοδοτικούς όρους για τη σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση – συσχετισμένα πχ με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, τις τεχνολογίες ΑΠΕ η υβριδικών συστημάτων.
Ακόμα και μορφές συμπράξεων η και πραγματικών ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, αυτοπαραγωγής βιομηχανικών μονάδων και συστάδων αγροτικής παραγωγής μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τον επιβεβλημένο με ποσοστά «ανταγωνισμό».
 Περαιτέρω, τόνισε ότι απαιτείται η ανασυγκρότηση των «ανεξαρτήτων» αρχών, καθώς και ότι η  επέκταση της χρήσης του ΦΑ σε περισσότερες περιοχές της χώρας μαζί με τη  διασφάλιση  της δυνατότητας των καταναλωτών να επιλέγουν προμηθευτή οδηγούν σε εκλογίκευση των τιμών  με στόχο να προσεγγίσουν το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι μειωμένες  τιμές του ΦΑ να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.
Ακόμη, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η διευθέτηση των ανοικτών θεμάτων σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, ενώ υπογράμμισε πως η  διατήρηση της στρατηγικής θέσης του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ επιτρέπει διεθνείς συνεργασίες, τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε διεθνή ενεργειακή εταιρεία με αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό και τη συμβολή της εταιρείας στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική.
Μάλιστα, στη βάση της σημερινής διυλιστικής ικανότητας των ΕΛΠΕ, της τεχνολογικής υποδομής τους και της υψηλής τεχνογνωσίας του εργατικού δυναμικού τους, σημείωσε ότι  μπορούν να προωθηθούν πολιτικές:
- περαιτέρω αξιοποίησης επενδύσεων για τη μεγαλύτερη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής εμπορίας και πετροχημικών με κλάδο διύλισης, με τη προσέλκυση μεγάλων και φερέγγυων διεθνών εταίρων.
- διαφοροποίησης διεθνών  πηγών προμήθειας καυσίμων και πρώτων υλών
- βελτίωσης της παραγωγικότητας της εταιρείας μέσω του εξορθολογισμού λειτουργικών δαπανών, μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους, ενσωμάτωσης της καινοτομίας.
- ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στα ζητήματα ασφάλειας, που έχει γίνει σημαντικό έργο.
Περαιτέρω, αφού σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένη η χάραξη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, πρόσθεσε πως απαιτούνται για αυτό η   αποθήκευση ενέργειας και η αξιοποίηση της γεωθερμίας που είναι συνεχούς διαθεσιμότητας ΑΠΕ.
Όπως είπε, το θεσμικό πλαίσιο της χώρας είναι ικανοποιητικό και σύγχρονο για να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμικές πηγές, αλλά και για την αξιοποίηση πεδίων χαμηλότερων θερμοκρασιών για επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι η τηλεθέρμανση, ο γεωργικός και ο τουριστικός τομέας.
Σχετικά με τα  Δίκτυα και τις διασυνδέσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο Ελληνικό σύστημα απαιτούνται νέες διασυνδέσεις που πρέπει να προωθήσει ο ΑΔΜΗΕ με τα προγράμματά του στα πλαίσιο προώθησης έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Αναφορά έκανε επίσης στο  κυοφορούμενο σχέδιο για τον νέο αγωγό ΦΑ  του λεγόμενου «Κεντρικού Διαδρόμου» που θα δημιουργηθεί με τη συμφωνία κρατών μελών της Ε.Ε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης IGB (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία), αλλά και στη νέα ελληνορωσική  πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, ως χώρας  κόμβου και  διαμετακόμισης ενέργειας.
Για την έρευνα Υδρογονανθράκων, ο υπουργός ανέφερε  ότι βρίσκεται σε αρχικά στάδια,  ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από διαβούλευση με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, Εταιρείες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, θα προωθηθεί ένα νέο, σύγχρονο, θεσμικό πλαίσιο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει, τη θεσμοθέτηση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων.
Περαιτέρω, τόνισε ότι προχωρά, μετά από επιστημονική και κοινωνική διαβούλευση, η αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής χωρικού σχεδιασμού και χρήσεων γης με άξονες την απλοποίηση των επιπέδων σχεδιασμού, τον εκδημοκρατισμό του με ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και τον δημόσιο χαρακτήρα.
Επίσης, ολοκληρώνεται η αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ προωθείται και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα.
Σκουριές
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε «εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η τοποθέτησή μας και η απόφαση που πήραμε δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα.
Πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.
Κάνετε λάθος να λέτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το θέμα δίνει λάθος σήμα στους διεθνείς επενδυτές».
«Αν θέλετε να δώσετε την εικόνα μιας χώρας που δεν έχει κανόνες κάνετε μεγάλο λάθος», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης