Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ – Σκληρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ – Σκληρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή
Ονομαστική ψηφοφορία σε 35 άρθρα
(upd 4) Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, κατά τη συζήτηση του οποίου σημειώθηκαν έντονες παραθέσεις και διάλογοι, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, προέβη σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα, για τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55.
Μάλιστα, με διευρυμένη πλειοψηφία, αφού εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ψηφίστηκαν τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Πάντως, η αντιπολίτευση ψήφισε «όχι» επί της αρχής, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό Επικρατείας.
Θετικά σε ορισμένα άρθρα ψήφισαν βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο  και του Ποταμιού.
Στο μεταξύ, σε έντονο ύφος και με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους κλιμακώθηκε η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Δραγασάκης: Επιβάλλεται ψήφος επί της αρχής

«Η κυβέρνηση επιχειρεί μια τομή, να αλλάξει το σύστημα ενημέρωσης με στόχο την ποιότητα και τη Δημοκρατία σε αυτό, καθώς και το μοντέλο επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.
Κατά τον ίδιο, είναι ένα σύστημα εξουσίας στηριγμένο σε συμφωνίες χρόνων και για αυτό και χρειάζεται συστημική αλλαγή.
«Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα χρέη στα ΜΜΕ υπερβαίνουν το 1 τρις ευρώ και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους μετά από ζημιογόνα χρήση, άρα μιλάμε για «δανεικά και αγύριστα».
«Έχουμε επιχειρήσεις - βαμπίρ, οι οποίες ζουν με δανεισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι τράπεζες είναι πια οι πραγματικοί κεφαλαιούχοι των καναλιών.
«Θα περίμενα από τα κόμματα μεγαλύτερη ειλικρίνεια για τη συνδιαλλαγή πολιτικής - ΜΜΕ», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.
Όπως είπε, τα κόμματα που το καταψηφίζουν θα δυσκολευθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης  σημείωσε πως «το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα ίδια, είναι ένας φερετζές για να κρύψουν κάποιοι τη στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα».
Και κατέληξε λέγοντας «όσοι θέλουν να αλλάξει το σημερινό σύστημα, επιβάλλεται ψήφος επί της αρχής».

Θεοδωράκης (Ποτάμι): Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα και όχι ένα νέο καθεστώς», τόνισε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κλείνοντας την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ στη Βουλή, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παππά.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού «δεν πολεμάς τη διαπλοκή, δίνοντας όλη την εξουσία για τις τηλεοπτικές άδειες σε έναν υπουργό».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο  κ. Παππάς διεκδικεί με αυτόν τον νόμο τον ρόλο του τροχονόμου της διαπλοκής και προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς που έκαναν και αρκετοί από τους προκατόχους του.
Προσπαθεί να ελέγξει τη διαπλοκή προς όφελός του ή έστω προς όφελος της κυβέρνησης του».  
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα της υπερεξουσίας που παρέχει το νομοσχέδιο στον αρμόδιο υπουργό τονίζοντας πως «σύμφωνα με τον νόμο που προτείνει η κυβέρνηση ο υπουργός αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, καθορίζει την τιμή δημοπράτησης, καθορίζει το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας, καθορίζει τον αριθμό των εργαζομένων, καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων.
Εν ολίγοις ο υπουργός αποφασίζει ποιος εκπέμπει και τι εκπέμπει στην τηλεόραση.
Είναι κατάντια να αποκτά η χώρα ‘υπουργό καναλάρχη’ και η δημόσια ζωή να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΕΣΡ και να περιορίσει τον ρόλο του υπουργού, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το Ποτάμι «σε αυτή την πορεία σε αυτόν κατήφορο δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη».

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Η διάταξη για την αδειοδότηση των καναλιών δημιουργεί μία θερμοκοιτίδα διαπλοκής

«Αν θέλετε διαφάνεια και νομιμότητα δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείται εν λευκώ τον υπουργό και στενό συνεργάτη σας να δίνει τις άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια», ανέφερε απευθυνόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Η ίδια μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για διάταξη που δημιουργεί μία θερμοκοιτίδα διαπλοκής.
Όπως είπε, «η διάταξη αυτή κολάζει και παπά».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «για να φύγει κάθε σκιά για υποστήριξη συμφερόντων θα πρέπει να δεχθείτε τις προτάσεις μας έστω και τώρα».
Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ένα νομοθέτημα που δεν καλύπτει τα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα, αλλά παραμένει στα όσα προέβλεπε ένα παλαιότερο νομοσχέδιο για τις αναλογικές τηλεοπτικές άδειες.
Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς επίσης και για τις μειώσεις στις συντάξεις και το ασφαλιστικό.

Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να επέλθει κάθαρση

Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών επισήμανε αρχικά πως ο Λαϊκός Σύνδεσμος θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τον διορισμό εκπαιδευτικών, καθώς είναι τεράστια τα κενά στην δημόσια εκπαίδευση.
Όπως είπε, «σήμερα η δημόσια παιδεία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και πρέπει να αναβαθμιστεί».
Αναφορικά με το παρόν νομοσχέδιο, τόνισε ότι για την Χρυσή Αυγή το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να είναι ιδιωτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, «στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να επέλθει κάθαρση με έλεγχο όχι μόνο στους καναλάρχες, αλλά και τους "μπροστινούς" δημοσιογράφους με τους παχυλούς μισθούς.
Τα πολλά κανάλια, αφού δεν υπάρχει η ικανή διαφημιστική αγορά για την επιβίωσή τους, λειτουργούν κατά βάση ως μηχανισμός πολιτικής επιρροής.
Η διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι δεδομένη και φραγμό σε αυτήν πρέπει να βάλει ένα πραγματικό ΕΣΡ με ενισχυμένες δυνατότητες.
Το ΕΣΡ μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να ελέγξει το τοπίο και να απονείμει Δικαιοσύνη».
Ο Ν. Γ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως η Χρυσή Αυγή θα δηλώσει παρών στο άρθρο 4, ώστε να πληρώσουν οι καναλάρχες και στο άρθρο για την ονομαστικοποίηση των μετόχων.
Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στα περιφερειακούς σταθμούς, ώστε να μην μπορέσουν πράκτορες της Άγκυρας να αγοράσουν κάποιο κανάλι στην Θράκη.
Τέλος, αναφορικά με τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι μόνο ένα πραγματικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να αποκαταστήσει την Δικαιοσύνη.

Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Ο νόμος για τα ΜΜΕ είναι διάτρητος

«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή του χάους», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ από το βήμα της Βουλής.
Όπως τόνισε , «κύριος στόχος του νομοσχεδίου για τα Μέσα Ενημέρωσης έπρεπε να είναι να μπει τάξη και να ισχύσει ο πλουραλισμός στα κανάλια, να δίνει φωνή σε όλους και όλοι να έχουν ισότιμη μεταχείριση από τα κανάλια».
«Ούτε εκεί ο νόμος αναφέρει τίποτα. Αγνοεί τις παλαιότερες εταιρείες και λέει μόνο για νέες εταιρείες. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι», υπογράμμισε ο Β. Λεβέντης.

Κοντονής: Το ενδιαφέρον του Βενιζέλου είναι για τα παλιά τζάκια των ΜΜΕ – Αντιδράσεις από Βούλτεψη και Λοβέρδο

Το ενδιαφέρον του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι για τα νέα, αλλά για τα παλιά «τζάκια» που λειτουργούσαν «υπό το καθεστώς που όλοι γνωρίζουμε», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού,  Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «τερατολογίες» τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «με το νομοσχέδιο αυτό επανέρχεται η κανονικότητα, να καταργηθεί ένα καθεστώς 25 χρόνων προσωρινότητας», με τις προσωρινές άδειες λειτουργίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντονής τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση επιτελεί κοινωνικό έργο με το να φροντίζει το δημόσιο να μην πηγαίνει στους τέσσερεις ανέμους και να πληρώσουν όσα τους αναλογούν», καθώς και ότι «το νομοσχέδιο ήταν προεκλογική δέσμευση της Αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτη φορά Αριστερά, κάνουμε πράξη αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και 25 χρόνια».
Οι αντιδράσεις στα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Κοντονής, ήταν άμεσες, αρχικά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο και κατόπιν από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.
Ο κ. Λοβέρδος ότι «από την Αριστερά κράτησαν μόνο τον σταλινισμό», προσθέτοντας «κάνατε καριέρα σε αυτά τα ΜΜΕ που πολεμάτε, σημειώνοντας μάλιστα ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλονταν καθημερινά από τα κανάλια.
Από την πλευρά της, η κ. Βούλτεψη, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλλει έλεγχο των ΜΜΕ, αλλά και πως  η κυβέρνηση δεν ενοχλείται που δημιουργεί κέντρο προπαγάνδας και θα πρέπει να παίρνουν άδεια από το δημόσιο μέσο που εργάζονται για να έχουν κι άλλη απασχόληση οι δημοσιογράφοι.
"Φέρτε και τον Γεωργαλά που έφτιαξε υπηρεσία εποπτείας Τύπου", είπε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.
Ο κ. Κοντονής, απαντώντας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχεται και την κριτική και τον διάλογο, καθώς και ότι ενώ δεν έχει απαγορεύσει σε κανέναν να εκφράζεται όπως θέλει.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι θα ελέγχονται στον χώρο».

Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της κυβέρνησης θυμίζει άλλες εποχές - Ύποπτο το ν/σ για τα ΜΜΕ

Για «ημιαυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, είπε πως η «συμπεριφορά της θυμίζει άλλες εποχές» και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξάρτητων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα το ερώτημα:
«Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ;
Τι επιδιώκετε;
Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;».
Μεταξύ άλλων, δε, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών όταν θα πρέπει να ορίζεται από την ίδια την αγορά και γιατί θέτει η κυβέρνηση τόσους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους αριθμούς των απασχολούμενων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα;
«Γιατί δεν το κάνει και σε άλλες επιχειρήσεις;
Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή που θα ορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση πόσους εργαζόμενους θα έχει» είπε.
Ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Δεν την προβληματίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρει αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός;
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση;
Να βρεθούμε υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού;».

Σκληρή αντιπαράθεση Kαμμένου - ΝΔ

Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ) Πάνου Καμμένου και τη ΝΔ ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση που για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι θα πρέπει να πρέπει να λήξει το θέμα της υπερεξουσίας των καναλαρχών και τόνισε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε υφιστάμενους νταβατζήδες αλλά και επίδοξους, να πάρουν άδειες για κανάλια.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου που έβγαζαν εκτός της Βουλής το κόμμα του.
«Θεμιτό κάποιοι να επιθυμούν ένα κόμμα να μην είναι στη Βουλή.
Αλλά δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
Οι δημοσκοπήσεις είχαν σκοπό να επηρεάσουν και όχι να βοηθήσουν την κοινή γνώμη», τόνισε.
Ο Π. Καμμένος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι θα πρέπει να ζητήσουν μία συγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη, τον οποίο οι ΑΝΕΛ εξαίρεσαν από τις λίστες των εκλογών και ισχυρίστηκε ότι ο πρώην βουλευτής απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για το πόθεν έσχες.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε ότι «το συγνώμη πρέπει να το πει κάποιος άλλος και όχι εμείς». Συμπλήρωσε ότι «εάν έχει βγει αυτή η απόφαση θα την δούμε.
Ο κ. Χαικάλης από άλλον κόπηκε και όχι από εμάς», επανέλαβε.
Αμέσως μετά μίλησε η Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι από όσα είπαν Καμμένος και Κοντονής φαίνεται ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για να βάλει «τάξη» στον χώρο των ΜΜΕ.
«Μίλησαν για χειραγωγούμενους δημοσιογράφους. Ο κ. Καμμένος μιλά για δημοσιογράφους που ανήκουν σε συμμορίες.
Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία πρέπει να τα δώσει», είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στη Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι ουσιαστικά «χειραγώγηση είναι να παίρνει η κ. Βούλτεψη ως κυβερνητική εκπρόσωπος την ΕΡΤ και να απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Καταγγελίες Καμμένου στο Δ. Γιανακόπουλο - Το νταβατζηλίκι τελείωσε

Προσωπική επίθεση στον Δ. Γιαννακόπουλο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ Πάνος Καμμένος με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ λέγοντας πως «από το γλείψιμο πέρασε στην επίθεση επειδή δεν του έκαναν τα χατίρια».
Ο υπουργός Άμυνας ανάγνωσε στη Βουλή, μηνύματα sms που όπως τόνισε του έστελνε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μέσω των οποίων που υποδείκνυε ποιος υπουργός έπρεπε να μπει στη θέση του Σ. Κοντονή.
«Ο Γιώργος θα μπει εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός; Δεν πιστεύω να ξαναμπεί ο Κοντονής».
Σε άλλο μήνυμα του μετά τις εκλογές εστάλη σύμφωνα με τον Π. Καμμένο κι άλλο sms. «Αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα να μην με λένε Γιαννακόπουλο».
«Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι ότι οι εποχές που ο μπαμπάς τους έπαιρνε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου τελείωσαν. Το νταβατζηλίκι τελείωσε» δήλωσε ο Π. Καμμένος.

Διαφωνίες των κομμάτων για διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ – Τι είπαν οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι

Σειρά διαφωνιών επί διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, δίνοντας έμφαση στον αριθμό των αδειών προς δημοπράτηση και τις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας.
Μάλιστα, εξέφρασαν και επιφυλάξεις για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, αφού σημείωσε ότι η συζήτηση που γίνεται αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δεν είναι το μόνο μέτρο, η μόνη παρέμβαση όσον αφορά τον τομέα των καναλιών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ανέφερε ότι «το θέμα της εισαγωγής και της πληρωμής, καταβολής του φόρου διαφημίσεων, το θέμα της βεβαίωσης και καταβολής των τελών για τη χρήση των συχνοτήτων, ο έλεγχος των καναλιών από τις επιθεωρήσεις εργασίας και ο φορολογικός έλεγχος, αλλά και η διαδικασία της αδειοδότησης που εισάγεται σήμερα αποτελούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής προς την πρώτη βασική συνταγματική υποχρέωση που έχει με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος».
Κατά τον ίδιο, αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, δεν εφαρμοζόταν το Σύνταγμα όσον αφορά τον έλεγχο των καναλιών.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του σήματος των καναλιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδος δήλωσε τη διαφωνία του κόμματός του με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις δημοπρασίες.
Ζήτησε τροποποιήσεις για να εκφράσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη στήριξή της στο νομοσχέδιο, για το οποίο σημείωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο να εφαρμοστεί και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τη στελέχωση του ΕΣΡ.
Αναφορικά με την τροπολογία του υπουργού Παιδείας, τόνισε πως «οι αριθμοί δεν βγαίνουν», ενώ είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο.
Περαιτέρω, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, σημείωσε ότι πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών, αλλά σε ποιους ανήκουν αυτές, ενώ μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ για τους οποίους απαίτησε να ξεκαθαριστεί με ρητό τρόπο το εργασιακό τους καθεστώς, δηλαδή με κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, κοινωνικοασφαλιστικα δικαιώματα, οργανόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης, σημείωσε ότι πάνω σε λάθος μοντέλο η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι μόνο ισχυροί θεσμοί μπορούν να σταθούν απέναντι στη διαπλοκή και όχι ένας υπουργός.
Όπως είπε, Το Ποτάμι συμφωνεί με τη βάση εξυγίανσης των ΜΜΕ αλλά με την αναβάθμιση του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ, ενώ θα υπερψηφίσει την τροπολογία του κ. Φίλη.
Σε παρέμβασή του δήλωσε ότι ο νόμος δεν προβλέπει ότι θα υπάρχουν δύο κανάλια στη Θράκη ή σε άλλη Περιφέρεια.
"Για τις ακριτικές περιοχές της χώρας το προηγούμενο καθεστώς ήταν έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη δήθεν ανεξάρτητη ΕΕΤΤ, με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους επένδυσης για πάροχο περιεχομένου για την ανάδειξη της DIGEA και της αύξησης του κόστους για τα κανάλια", ανέφερε σε παρέμβασή του  ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.
Ο ίδιος απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε «αν θέλατε να είχατε κάλυψη στις ευαίσθητες περιοχές, οφείλατε να τηρήσετε τη μελέτη του υπουργείου».
Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Αθ. Παπαχριστόπουλος, σημείωσε ότι κανάλια έπαιξαν βρώμικο ρόλο στο Χρηματιστήριο, στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την αποκλειστικότητα της DIGEA, ενώ έκανε λόγο για δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω στις εκλογές, για το δήθεν "κούρεμα" των καταθέσεων που έπαιζαν τα κανάλια τρομοκρατώντας τους πολίτες.
Υπογράμμισε δε, πως η σημερινή Βουλή οφείλει να δώσει δείγμα γραφής για την εξυγίανση του τοπίου στα ΜΜΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς, ανέφερε ότι  το νομοσχέδιο δεν λύνει σειρά ζητημάτων, πρότεινε για τη διευκόλυνση των περιφερειακών καναλιών, ενώ κράτησε επιφυλάξεις για το κόμμα του.

Αντιπαράθεση Παππά - Βενιζέλου

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.
Ο κ. Βενιζέλος  χαρακτήρισε  όψιμο φίλο και συνεργάτη του Γάλλου Προέδρου F. Hollande τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι το τοπίο των ΜΜΕ διαμορφώθηκε το ’89 στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του Συνασπισμού. Α
Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, είπε  «αφού διατηρείτε τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, αποδέχεστε ότι είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο».
Ο κ. Παππάς, απαντώντας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τις άδειες, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, χωρίς καμία υπόνοια διαπλοκής.
Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός την έχει φέρει σε αδιέξοδο, το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα, είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο.
 «Τώρα είστε λάτρεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν οπαδός της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής Αριστεράς», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Και συνέχισε λέγοντας «μην έχετε αυταπάτες, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι διακρατικοί, συμφερόντων.
Ο κ.Hollande κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, και εδώ σας είπε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, ενώ στο περιβόητο ζήτημα του χρέους δεν μίλησε για αναδιάρθρωση ούτε για κουρέματα.
Δεσμευτείτε τουλάχιστον για τα περιφερειακά μέσα”.

Παππάς (Επικρατείας): Νέα βελτιωτική διατύπωση στην διάταξη για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Σε νέα βελτιωτική διατύπωση στην διάταξη για το ΕΣΡ προέβη ο υπουργός Επικρατείας. Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι η αντικατάσταση ισχύει μόνο για μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η διάταξη αναφέρει πως «καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ. 12 του νόμου 4055/2012 και από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου αποχωρούν τα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία τους».
Σημειώνεται την απόσυρση της διάταξης ζήτησαν νωρίτερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος, αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ.,  Ευ. Μεϊμαράκης.
Ο κ.Βενιζέλος έκανε λόγο για «καθεστωτικού χαρακτήρα παρέμβαση» και ο κ. Λοβέρδος  για ρύθμιση που «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και για μας και για τις ανεξάρτητες αρχές», ενώ ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «θα μείνουν αριθμητικά κολοβές οι αρχές».
Ο υπουργός Εργασίας , Γ. Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για παρεξήγηση και εξήγησε ότι θα αποχωρούν «τα υπηρετούντα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία».
Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως δεν μπορεί να ξηλώνεται όλο το ΔΣ επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.
Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως οι συνθέσεις των ανεξάρτητων αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται μια σειρά αποφάσεων που έχουν εκδώσει.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα στη νομοτεχνική βελτίωση για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσεότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου για τα ΜΜΕ είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ, για τα μέλη του οποίου είπε πως η όποια αντικατάστασή τους, εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων .
Σύμφωνα μα τον κ. –Παππά, ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης νέων μελών της Αρχής.
Ο ίδιος τόνισε πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η αρχή.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με την ευρύτατη συναίνεση».
Επιπλέον, οι άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορούν τα εξής: εξαίρεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης (Α΄87), για την παροχή υπηρεσιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.
Με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Επικρατείας και μετά από γνώμη της ΕΕΤΤ παρέχεται στις ανωτέρω επιχειρήσεις το δικαίωμα εκπομπής προγράμματος με ίδια μέσα.
Στην παράγραφο 6 του 5ου άρθρου το ΕΣΡ δύναται να απευθύνεται σε εταιρείες Ορκωτών Λογιστών διεθνώς αναγνωρισμένες για τη διακρίβωση στοιχείων υποψήφιων για παροχή αδειών.
Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής: Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων, το ΕΣΡ δύναται να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.
Στο άρθρο 14 προστίθεται νέα παράγραφος υπ΄αριθμόν 9 ως εξής: Οι πάροχοι περιεχομένου υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 3 του π.δ. 310/1996 (Α΄2014).
Παρατείνεται για την ΕΡΤ Α.Ε. η υποβολή των απαιτούμενων για την έκδοση της άδειας δικαιολογητικών, που η έκδοσή τους εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες έως την 31/12/2016.
Στο άρθρο 19 προστίθεται η φράση «μετά από αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕΤΤ» στην απόφαση του υπουργού Υποδομών.
Η υπηρεσία σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Τύπου αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και συνεκτιμάται για την ανάληψη θέσης ευθύνης στην κεντρική υπηρεσία και προαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης