Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ): Ακόμη και με διάλυση απειλεί την Ε.Ε. η προσφυγική κρίση

Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ): Ακόμη και με διάλυση απειλεί την Ε.Ε. η προσφυγική κρίση
Δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα- για να μην πω έλλειψη- ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας στο θέμα του προσφυγικού, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Το προσφυγικό απειλεί την Ε.Ε. ακόμη και με διάλυση, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έλλειμμα ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας επί του θέματος.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε ότι τα 5,9 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε η πρόσφατη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. να δοθούν εκτάκτως στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, «ίσα – ίσα φθάνουν για να πληρώσουμε τα φέρι μπόουτ που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Όσο για τα 473 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν «σε βάθος επταετίας», δηλαδή λιγότερα από 70 ανά έτος, ο κ. Χρυσόγονος τα χαρακτήρισε «αστείο ποσό», το οποίο άλλωστε είχε αποφασιστεί υπό διαφορετικές συνθήκες. Δηλαδή όταν κατευθυνόταν προς την Ελλάδα μόλις το 20% των προσφυγικών ροών.
«Δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα –για να μην πω έλλειψη– ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας» στο θέμα του προσφυγικού, τόνισε ερωτηθείς για τις ηχηρές απουσίες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) από την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία τελικά έλαβαν μέρος μόλις 10 χώρες της Ε.Ε. και τρεις βαλκανικές, μη μέλη της.
Μολονότι «σε ορισμένα σημεία η ολοκλήρωση της Ένωσης έχει προχωρήσει πολύ», όταν πρόκειται για την οικονομική κρίση και, τώρα, και για το προσφυγικό, αρχίζουν τα «εμείς» και «εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, η αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού και μάλιστα με τρόπο συμβατό προς τις ανθρωπιστικέ αξίες, δεν ενδέχεται απλώς να ενισχύσει κατά πολύ τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά και να απειλήσει – τελικά- με διάλυση την ίδια την ΕΕ.
Το φαινόμενο της ύπαρξης 12 εκατ. προσφύγων εντός κι εκτός Συρίας δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί η ΕΕ, αν δεν υπάρξουν «ειρήνη και σταθερότητα» στη συγκεκριμένη χώρα, τόνισε ο ευρωβουλευτής.
«Δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό, σίγουρα με το ξερίζωμα του ISIS, αλλά πρέπει να γίνει κι η Ευρώπη δεν έχει συμβάλει καθόλου σε αυτό, ούτε η Αμερική», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν κάποιοι ακροδεξιοί που θα ήθελαν να δουν και στην Ελλάδα "λύσεις" τύπου Αυστραλίας», δηλαδή να στοιβάζονται οι πρόσφυγες σε απομονωμένα μέρη, για απροσδιόριστα χρονικά διαστήματα, «με ένα ξεροκόμματο ίσα- ίσα για να μην πεθάνουν της πείνας», σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.
Πρόσθεσε δε, ότι «αν κάποιοι ονειρεύονται να ανοίξουμε τη Γυάρο και τη Μακρόνησο για αυτό, αυτό δεν είναι απλώς απάνθρωπο, είναι τραγωδία, αδυνατώ και να το χαρακτηρίσω»…
Τέλος, μίλησε για την κατάσταση στη Συρία (και από πλευράς διεθνούς δικαίου), καθώς και για τη στάση συγκεκριμένων χωρών (π.χ. Βρετανίας) στο θέμα του προσφυγικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης