Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Την Κυριακή (1/11) η υπουργική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Την Κυριακή (1/11) η υπουργική απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Τι ανέφεραν οι εισηγητές των κομμάτων
Την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, που θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση θα αποφασιστούν οι σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως είπε, «ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να είναι όλες οι λεπτομέρειες μέσα στο νομοσχέδιο», αναφέροντας ότι την Κυριακή θα βγει η μετατροπή των τιμών των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, τι θα γίνει με τα cocoos (μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «την Δευτέρα το πρωί, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχουμε και το νομοσχέδιο και την υπουργική πράξη».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «κρίσιμη διαδικασία», εξηγώντας ότι αύριο θα ανακοινωθούν και τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.
Τόνισε δε, πως το νομοσχέδιο δεν μπορούσε να κατατεθεί νωρίτερα για «ήταν πολλά πράγματα που δεν ξέραμε μέχρι τελευταία στιγμή», όπως η εξειδίκευση της απόφασης του Eurogroup στην οποία προβλέπεται bail-in για τους senior bond holders.

Τι ανέφεραν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας,  συμφώνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης διάβασε παλαιότερη ομιλία του υπουργού λέγοντας  «πως τα φέρνει η ζωή.
 Ευκλείδης Τσακλώτος, 14 Απριλίου: «εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που πήραμε την Παρασκευή το βράδυ».
Και σχολίασε «φανταστείτε εμείς που το πήραμε την Παρασκευή το πρωί», ενώ όψς είπε, «επείγον δεν είναι όταν ξέρεις από τον Αύγουστο ότι πρέπει να κάνεις την ανακεφαλαιοποίηση».
Ακόμη, ο κ. Βορίδης μεταξύ άλλων, είπε «επειδή δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της πρέπει η Βουλή να νομοθετεί υπ’ αυτό το καθεστώς;
Σ’ αυτό το καθεστώς εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε».
Ο  εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος υπογράμμισε ότι  «μας αφήνει παντελώς αδιάφορο το θέμα», προσθέτοντας ότι «πάνω από 200 δις ευρώ έχουν δοθεί στις αποτυχημένες, χρεοκοπημένες τράπεζες, στους τραπεζίτες που διαρκώς αποτυγχάνουν και καταστρέφουν τον ελληνικό λαό και μένουν ατιμώρητοι».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ., ο βουλευτής Γ. Μανιάτης διατύπωσε τη διαφωνία με τη διαδικασία, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα συμμετάσχουμε».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για το κατεπείγον σχολίασε «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», προσθέτοντας ότι «θα ήταν ευχάριστη έκπληξη να φέρνατε ένα νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.
Θα το περιμένουμε και αυτό ».
Τέλος, ο εισηγητής του Ποταμιού , Χ. Θεοχάρης, ζήτησε «να μη βιαστεί η Βουλή στο έργο της», ενώ εκτίμησε ότι «είναι ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας να συνεννοηθεί στοιχειωδώς για να φέρει ένα νομοσχέδιο.
Μπορεί να έρθουν και τροπολογίες, δηλαδή δεν έχει κλείσει το νομοσχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης