Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Παράλογες απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς - Σύνδεση με το προσφυγικό - Επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στο Grexit

Τσίπρας: Παράλογες απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς - Σύνδεση με το προσφυγικό - Επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στο Grexit
Στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός
Την θέση ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις με παράλογες απαιτήσεις, όπως να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, προαναγγέλλοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανόητους όσους προωθούσαν το καλοκαίρι τα σχέδια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πρόσθεσε ότι ένα εμμένουν σε αυτά δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι. 
«Όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση.
Συζητήσαμε για το θέμα των προσφυγικών ζωών και την επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα.
Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Έλληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε «τιμή της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης.
«Η προσφυγική κρίση προστίθεται στην οικονομική κρίση.
Δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις, όπως να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων.
Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά.
Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε» τόνισε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως ενημέρωσε τον κ.Schulz για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως συζήτησε με τον κ.Schulz να γίνει το Ευρωκοινοβούλιο μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές της και αξίες».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου με κύριο αντικείμενο το προσφυγικό, αναφέροντας πως «στηρίζουμε μια συγκροτημένη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz
χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του πρωθυπουργού για το ΦΠΑ στα νησιά και τους πλειστηριασμούς υπογραμμίζοντας ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες.
«Οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα και ως κράτη μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» τόνισε ο Schulz, υπογραμμίζοντας πως «δεν αρκεί μόνο 8 κράτη μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων» και ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βοηθήσουν στην προσφυγική κρίση» δεδομένου ότι πρέπει να επιμεριστούν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σε πληθυσμό 500 εκατομμυρίων.
«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρόκληση άνευ προηγουμένου.
Η Ελλάδα πλήττεται από την προσφυγική κρίση εν μέσω οικονομικών δυσκολιών» είπε ο Schulz, ο οποίος υποστήριξε πως η Συνθήκη του Δουβλίνου είναι βάση πάνω στην οποία εργαζόμαστε «αλλά πρέπει να κοιτάμε την πραγματικότητα».
«Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, ως προς ένταξη χώρα.
Διαδραματίζει ρόλο – κλειδί.
Είναι θετικές οι κινήσεις της Ελλάδας να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες.
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
με τους κ.κ. Τσίπρα και Schulz αλλά και με την παρουσία του υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίοι όλοι μαζί παραβρέθηκαν το πρωί στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.
Σημειώνεται πως αύριο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβούν στη Μυτιλήνη προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών – προσφύγων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στη διαχείριση του προβλήματος.

(4 Νοεμβρίου 10:34)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης