Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ερωτηματικά ο επιχειρούμενος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση

Με ερωτηματικά ο επιχειρούμενος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία θέσης «θεσμικού γραμματέα» με πενταετή θητεία στο δημόσιο
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2016 υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη με κεντρικό θέμα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία θέσης «θεσμικού γραμματέα» με πενταετή θητεία στο δημόσιο, ο οποίος θα προέρχεται από το δημόσιο τομέα και θα επιλέγεται μετά από αξιολόγηση των επαγγελματικών και μορφωτικών στοιχείων του βιογραφικού του σημειώματος, καθώς και από την εξέλιξή του στο Δημόσιο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός νόμου-τομή στη δημόσια διοίκηση της χώρας, μια ριζοσπαστική, προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις που δήθεν ομνίουν στον δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους.»
«Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κομματικό κράτος, δίνουμε ανάσα με σεβασμό στους δημόσιους λειτουργούς», όπως υποστήριξε.
Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: Την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» στελεχών, το λεγόμενο «μητρώο δημοσίων υπαλλήλων».
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε, ότι θα υπάρχουν και γενικοί γραμματείς υπουργείων που θα επιλέγονται από τον υπουργό και θα λειτουργούν παράλληλα με το θεσμικό γραμματέα.
Σε όποιες περιπτώσεις ο εκάστοτε υπουργός το κρίνει απαραίτητο, θα έχει το περιθώριο διορισμού και γενικού γραμματέα.
Η θέση του θεσμικού γραμματέα αφορά όλο το στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).
Όπως εξηγούσε η ίδια κυβερνητική πηγή, η συγκεκριμένη θέση θα καταλαμβάνεται από πρόσωπα που διαθέτουν τα απαραίτητα πολιτικά και αντικειμενικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με νόημα πως πρέπει να υπάρχει θεσμική και διοικητική συνέχεια και μνήμη.
Στην ουσία η κυβέρνηση θεσμοθετεί ένα μοντέλο πολύ κοντινό στο γερμανικό μοντέλο διοίκησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν από καιρό πιέσεις από τους εταίρους για απο-πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα.
Τέλος, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις που θα λαμβάνουν υπ'όψιν τις ιδιαιτερότητες κλάδων του Δημοσίου, όπως το Διπλωματικό Σώμα, οι ένοπλες δυνάμεις και γραφεία του Δημοσίου στο εξωτερικό.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης