Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση λόγω διαφωνιών εντός ΕΕ για το προσφυγικό

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση λόγω διαφωνιών εντός ΕΕ για το προσφυγικό
Αν επικρατήσουν οι εθνικές πολιτικές του συλλογικού, το πλήγμα θα είναι για όλους, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών
Η Ελλάδα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ανθρωπιστικής κρίσης στο έδαφός της αν δεν επιτραπεί στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί να προωθηθούν πιο βόρεια στην Ευρώπη.
Έλληνες αξιωματούχοι κατήγγειλαν την ομάδα χωρών υπό την Αυστρία που συνεδρίασε στην Βιέννη και αποφάσισε να σταματήσει την μετακίνηση προσφύγων από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ενώ αμφισβητεί τα υπάρχοντα σχέδια μετεγκετάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο Λίβανος της Ευρώπης, μια αποθήκη ψυχών» δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας την Πέμπτη πριν από τη συνάντηση τωμ αρμόδιων υπουργών της ΕΕ για την κρίση και προειδοποίησε ότι και η Ελλάδα θα προβεί σε μονομερείς ενεργειες για να προασπιστεί τα συμφέροντά της.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει μια; ιδιότυπη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καθώς και οι δύο ελπίζουν σε μια ευρωπαϊκή συντονισμένη αντιμετώπιση του θέματος με τη συμβολή της Τουρκίας και έρχονται αντιμέτωπες με την Αυστρία που προχώρησε σε μονομερείς πρωτοβουλίες.
Περίπου 98.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία μόνο από τις αρχές του 2016 ενώ το 2015, η Ελλάδα υποδέχτηκε περί τις 875.000 και υπόκειται σε ασφυκτική πίεση να τους καταγράψει, να συγκεντρώσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, να τους φιλοξενήσει μέχρι να γίνει σαφές ποιοι έχουν και ποιοί δεν έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη και ποιοί θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μονίμως ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγξει τα εξωτειρκά της σύνορα, και αν δεν μπορεί να το πράξει, τότε δεν υπάρχει καλύτερος λόγος για τους υπόλοιπους να πάρουν μέτρα.
Η Αυστρία φιλοξένησε συνάντηση υπουργών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο να έχουν κοινή θέση και να ανεγερθεί μια γραμμή άμυνας στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας.
Αν γίνει αυτό το αποτέλεσμα θα είναι, όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι, να μετατραπεί η Ελλάδα σε σκουπιδοντενεκέ προσφύγων.
Όλες αυτές οι διαφωνίες θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου όπου θα ασκηθεί εκ νέου και πίεση προς την Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη για τους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της, να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προκειμένου και να οργανωθεί και η απευθείας μεταφορά προσφύγων πορος ευρωπαϊκές χώρες.
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρεκλίζεικαι και η συνοχή δίνει τη θέση της στις ατομικές εθνικές λύσεις» εκτιμά ο διευθυντής του τμήματος αξιολόγησης δημοσίου χρέους της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer.
«Στην οικονομική κρίση της Ευρωζώνης μπορούσε κανείς να κερδίσει χρόνο αλλά στην προσφυγική χρειάζεται άμεση δράση και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα» συμπληρώνει.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εκτιμάται ότι οι ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα έχει αρχίσει στο Αιγαίο με επίκεντρο την επιτήρηση, την οργάνωση των περιπολιών προκειμένου να εντοπίζονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.
Η Γερμανία έχει επενδύσει πολλά σε αυτήν την αποστολή αλλά και στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αλλά θα επανεξετάσει τη θέση της σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
«Αν επικρατήσουν οι εθνικές λύσεις τότε το πλήγμα θα είναι σοβαρό για όλους» υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas De Maiziere.
Σε αντίθετη εντελώς γραμμή, πάντως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild κάτηγορώντας τη Γερμανία για «επιθετική στάση» στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσφυγικό στην ΕΕ και προαναγγέλοντας δημοψήφισμα στη χώρα του για τις ποσσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που θα δεχτεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης