Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναστασιάδης: Απόλυτη ικανοποίηση με τη συμφωνία ΕΕ με Τουρκία - Οι εταίροι κατανόησαν τις ενστάσεις μας

Αναστασιάδης: Απόλυτη ικανοποίηση με τη συμφωνία ΕΕ με Τουρκία - Οι εταίροι κατανόησαν τις ενστάσεις μας
Καταστήσαμε εξαρχής σαφές ότι θα συναινέσει η Κύπρος σε «άνοιγμα» ενταξιακών κεφαλαίων εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της 
Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε με τα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά το πέρας των εργασιών και την ανακοίνωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το κείμενο επί του οποίου, τελικά, επιτεύχθηκε συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων και επίπονων διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν αρχίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015.
«Λαμβάνοντας υπόψιν την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, λάβαμε αποφάσεις για να υποβοηθήσουμε μια τελική συμφωνία» και «καταστήσαμε σαφές προς θεσμούς και εταίρους, ότι στο σκέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ότι η Κύπρος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει είτε το 2006, είτε το 2009», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι στο θέμα αυτό η Τουρκία επέδειξε ιδιαίτερη εμμονή και ότι υπήρξαν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι που προέτρεψαν την Λευκωσία να υπαναχωρήσει.
Εντούτοις, επανέλαβε ότι η Κύπρος κατέστησε σαφές ότι η επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξική πορεία της Τουρκίας και ότι «δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το προσφυγικό».
«Τα ίδια είπαμε όταν μας είπαν για άνοιγμα 5 κεφαλαίων και είχαμε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα έβαζε την Κύπρο σε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση ενόψει επίλυσης κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων συγκατάθεση μόνο με εκπλήρωση των «υρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και τόνισε ότι υπήρξε «κατανόηση των εταίρων στις θέσεις μας».
Τέλος ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού και το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk για την επίτευξη συμφωνίας.
Ευχαρίστησε επίσης και τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, όπως είπε, στήριξε τις κυπριακές θέσεις παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας που είχε σκοπό να ελαφρύνει την Ελλάδα.
Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande για τον ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της Συμφωνίας, πιθανώς για το γεγονός ότι δέχτηκε, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντί να «ξεπαγώσουν» τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν μπλοκάρει η Ελλάδα και η Κύπρος, να «ξεπαγώσει» το κεφάλαιο 33 που είχε μπλοκάρει ο προκάτοχος του Hollande, Nicolas Sarkozy.
«Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση αρχής, θέλω να επαναλάβω», σημείωσε ο Ν. Αναστασιάδης, «είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται.»

Ο Κύπριος πρόεδρος επιπλέον συνέδεσε την επίτευξη της συμφωνίας με την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου μετά την απαλλαγή εξάρτησης από τους δανειστές κάτι που επετεύχθη μετά από συλλογική προσπάθεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης