Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ευρωζώνη και ΕΕ βρίσκονται σε μία βαθύτατη θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση

Δ. Παπαδημούλης: Ευρωζώνη και ΕΕ βρίσκονται σε μία βαθύτατη θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση
«Το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας δεν λειτουργεί»
Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε μία βαθύτατη θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση, αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, οι υπεύθυνοι για αυτήν την πολλαπλή κρίση είναι «οι συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες επιμένουν στην πιστή εφαρμογή των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών, που δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας, κλείνοντας το μάτι στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις που αξιοποιούν έντεχνα ως δεκανίκι τους».
Για τις πρόσφατες κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα άνω του 3% στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέρει πως είναι αποτέλεσμα του «σκληρού νεοφιλελεύθερου πυρήνα της Ευρωζώνης».
«Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, είναι προφανές ότι η στρατηγική επιλογή της Ευρωζώνης για επίμονη λιτότητα και η εμμονική προσκόλληση στην τυπολατρία των οικονομικών δεικτών πρέπει να αλλάξει άρδην προς όφελος μιας πολιτικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.
Το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας δεν λειτουργεί», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής, κατακρίνοντας και τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις μεσογειακές χώρες, μεταξύ αυτών φυσικά και η Ελλάδα:
«Η γερμανική πολιτική των συγκρατημένων ελλειμμάτων και οι συνεχείς περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών φάνηκαν πρώτα και κύρια στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου από το 2010 και για τέσσερα χρόνια εφαρμόστηκαν πολιτικές που διέλυσαν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα, εκτίναξαν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, όξυναν τις κοινωνικές εντάσεις.
Αποεπένδυση, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικές εντάσεις, άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, με ένα κοινωνικό κράτος που παλεύει να ορθοποδήσει».
Τέλος, κάνει εκτενή αναφορά στον ισχυρό ρόλο που πρέπει να έχει η Αριστερά για να αλλάξει όλο το παραπάνω σκηνικό στην Ευρώπη, μέσω συμμαχιών με τις πιο προοδευτικές δυνάμεις τις σοσιαλδημοκρατίας που δεν ασπάζονται και μάχονται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και με τους Πράσινους.
«Πρωτεργάτης αυτών των προσπαθειών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από το 2014 επενδύει στον συνεχή διάλογο και στην διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τις παραπάνω δυνάμεις», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης