Τελευταία Νέα
Πολιτική

"Ελλάδα από την αρχή" το σύνθημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Στόχος η επανεκκίνηση της χώρας και της οικονομίας

Σύμφωνα με τη ΝΔ η ΔΕΘ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια σωστή τεχνοκρατική παρουσίαση με στοιχεία και αριθμούς
«Ελλάδα από την αρχή…». Θα είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των παραγωγικών φορέων στη ΔΕΘ.
Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, στον «πρωινό καφέ» της Πειραιώς γράφουν και σβήνουν καθημερινά ενόψει της εμφάνισης-ορόσημου στη συμπρωτεύουσα.
Ήδη, όμως, έχουν διαμορφωθεί δύο βεβαιότητες:
Η μία είναι το μήνυμα του προέδρου της ότι δεν θα πέσει στην παγίδα της παροχολογίας.
Η άλλη είναι ότι δεν θα υποκύψει και στις πιέσεις της βάσης του κόμματος να παρουσιαστεί άμεσα το αναλυτικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο οραματικό σκέλος, σε ένα θετικό αφήγημα για την έξοδο από την κρίση, στην ανάγκη να γίνει «επανεκκίνηση» της χώρας.
Είναι η δεύτερη σχολή σκέψης που επικράτησε τελικά στην Πειραιώς και συμπυκνώνεται στη φιλοσοφία να μην παρουσιαστεί από τώρα το πρόγραμμα της Ν.Δ και «καεί».
Η πρώτη ήθελε την παρουσίαση «εδώ και τώρα» για να σωπάσουν οι φωνές όσων επικρίνουν την Πειραιώς ότι δεν έχει εναλλακτική αντιπρόταση.
Βέβαια, η απόφαση να μην εξειδικευθεί στη ΔΕΘ το πρόγραμμα της Ν.Δ μπορεί να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση της νέας πολιτικής συγκυρίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και ικανή να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο ίδιος, όμως, δεν εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα τις προκαλέσει.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι πηγές της Ν.Δ διαμηνύουν ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Ν.Δ –και κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν την οικονομία– αλλά όχι αναλυτικό πρόγραμμα.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομάδες υπό την εποπτεία του εργάζονται πυρετωδώς για να παρουσιάσουν μια βεντάλια προτάσεων, από την οποία θα επιλέξει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Αυτές, όμως, θα ανακοινωθούν όταν ο πολιτικός χρόνος θα είναι κατάλληλος και, πάντως, σε μεταγενέστερο –αν και όχι πολύ μακρινό– της ΔΕΘ χρονικό διάστημα.
«Είμαστε έτοιμοι.
Τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτικού τάιμινγκ και αποφάσεων», σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Και όπως το έθετε υψηλόβαθμη κομματική πηγή, «η ΔΕΘ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια σωστή τεχνοκρατική παρουσίαση με στοιχεία και αριθμούς».
Εξάλλου, μια τέτοια παρουσίαση θα «σκότωνε» το οραματικό κομμάτι.
Και αυτό είναι το βασικό στοίχημα του προέδρου της Ν.Δ. Να παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος, για τη μετά-το Μνημόνιο και μετά-τον λαϊκισμό εποχή.
«Επανεκκίνηση» είναι το μότο που κυριαρχεί στις συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με το στενό του επιτελείο, καθώς αυτό θεωρεί ότι χρειάζεται η χώρα για να βγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν κρύβει ότι επιδιώκει να ηγηθεί ενός ευρέως μεταρρυθμιστικού μετώπου.
Σε αυτό, προφανώς, έχουν θέση και ρόλο όχι μόνο οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν,Δ, αλλά και ψηφοφόροι από άλλους χώρους, προκειμένου να δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της Ν.Δ.
Σε αυτούς εντάσσονται και ομάδες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά προνομιακό έδαφος θεωρούνται οι ψηφοφόροι του Κέντρου.
Στο πολιτικό DNA του κ. Μητσοτάκη δεν είναι εγγεγραμμένη η λογική του «ώριμου φρούτου».
Παρότι η πολιτική λογική και η αναπόφευκτη πρωθυπουργική φθορά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση του κ. Τσίπρα, δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα θετικό ρεύμα υπέρ του κόμματος και του μεταρρυθμιστικού προτάγματος, «για τους πολλούς», ρεύμα που θα μπορούσε όχι απλώς να του δώσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές –αυτή, εξάλλου, ήδη καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις– αλλά να τον οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδυναμία.
Πάντως, η Ν.Δ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, όπως έδειξε και η συνάντηση της Παρασκευής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ να ενημερωθεί αναλυτικά για το Προσφυγικό και τις ισορροπίες της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι το Προσφυγικό θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει «ατύχημα».
Η κομματική μηχανή δουλεύει σε υψηλές στροφές και, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης έχει αναλάβει την προετοιμασία σύνταξης νομοσχεδίων που θα αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη δομή της κυβέρνησης.
Όπως έλεγε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες των πρώτων ημερών και να έχουμε έτοιμο σχέδιο εφαρμογής».
Στην Πειραιώς μπορεί να εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει ειρήνη (και άρα όχι πρόωρες εκλογές), αλλά προετοιμάζονται για πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης