Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Όσα απαιτούνται για την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ θα κλείσουν με θετικό τρόπο

Σκουρλέτης: Όσα απαιτούνται για την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ θα κλείσουν με θετικό τρόπο
Η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις είπε ο κ.Σκουρλέτης
Την αισιοδοξία, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι όλα τα ζητήματα που απαιτούνται για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ θα κλείσουν με θετικό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης.
Σε δηλώσεις του Στο Κόκκινο, ο κ.Σκουρλέτης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις στα δικά του θέματα αρμοδιότητας θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή με συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως τα θέματα στρατηγικής στην ενέργεια «θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση».
Ο κ.Σκουρλέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC, υποστηρίζοντας ότι αυτή «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις».
Με τη συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη Φλώρινας με τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν η CMEC, η ΔΕΗ και οι μέτοχοι των ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής για την τροφοδοσία.
Βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας «Αυγή» η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη, εν λειτουργία, μονάδα (Μελίτη Ι) ισχύος 330 MW, την υποδομή, την άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας, το ορυχείο Κλειδιού και τη συμμετοχή της (40%) στο ορυχείο Βεύης, η CMEC θα εισφέρει σε κεφάλαια για την κατασκευή της μονάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν ως προς τα κοιτάσματα λιγνίτη.
Το μερίδιο συμμετοχής κάθε πλευράς θα προσδιοριστεί αναλογικά, κατόπιν αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Η ΔΕΗ αναμένεται να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα, το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας ισχύος 450 MW υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα αναφέρεται ότι η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017, ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί περίπου 4-5 χρόνια.
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο σχήμα, διακριτό και αυτόνομο, στο οποίο η ΔΕΗ θα συμμετέχει ανάλογα με την αξία των παραγωγικών της στοιχείων και του έργου τους» είπε ο κ.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία αυτών των μονάδων δεν έρχεται να προσθέσει μονάδες, αλλά να αντικαταστήσει παλαιότερες και μη αποδοτικές, περισσότερο ρυπογόνες.
«Η νέα τεχνολογία είναι πολύ λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον και η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης των ρύπων» τόνισε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος απέφυγε να αναφέρει αριθμό νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή από αυτή την επένδυση.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο αριθμός των εργαζόμενων θα είναι διπλάσιος από την σημερινή μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη 1, ενώ όπως είπε, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης