Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης: Η χώρα δε φτιάχνεται πια με τσιρότα – Χρειάζεται μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική

Θεοχάρης: Η χώρα δε φτιάχνεται πια με τσιρότα – Χρειάζεται μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική
Ο ανεξάρτητος βουλευτής,  Χ. Θεοχάρης, μίλησε  στο ετήσιο συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στην Πάτρα
Η χώρα δε φτιάχνεται πια με τσιρότα, τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στην Πάτρα.
«Ούτε η ελεημοσύνη που ζητάει ο κ. Τσίπρας από τους ξένους, ούτε η λογική του κ. Μητσοτάκη που μιλάει για μια καλύτερη διαχείριση είναι αρκετά για να μας βγάλουν από την κρίση», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης.
Κάνοντας μια αναδρομή πώς φτάσαμε στην όξυνση της κρίσης ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε τα θεσμικά προβλήματα της χώρας:  «Φτάσαμε στην οικονομική χρεοκοπία επειδή χρεοκοπήσαμε συνολικά.
Θεσμικά, αξιακά, πολιτικά, και κοινωνικά.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία πια.
Δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών".
Όπως είπε, «οι βουλευτές είναι στο τσεπάκι του πρωθυπουργού.
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία οι βουλευτές λογοδοτούν στο λαό και δανείζουν τη δεδηλωμένη στον πρωθυπουργό τον οποίο ελέγχουν.
Εδώ έχουμε έναν πρωθυπουργό που κάνει τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που έλεγε επί 25 χρόνια.
Από 15 ετών καταληψίας μέχρι τα 40 που έγινε πρωθυπουργός κάνει τα ακριβώς ανάποδα».
Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση στο συνέδριο τον πρόεδρο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Στράτο Παραδιά και την Πρόεδρο της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α), Κυριακή Αθανασιάδη, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογράμμισε πως πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τα ημίμετρα.
«Η λύση δεν είναι λίγο παραπάνω ΕΣΠΑ και -30% στον ΕΝΦΙΑ.
Η χώρα θέλει κτίσιμο από την αρχή, μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική, διάκριση εξουσιών για καταπολέμηση της διαφθοράς, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πλήρη διαφάνεια στον προϋπολογισμό, άμεσο άνοιγμα του εμπορίου και των αγορών», ανέφερε.  
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέα αρχιτεκτονική στο Δημόσιο, με διάκριση μεταξύ στρατηγικών, εποπτικών/ρυθμιστικών και εμπορικών λειτουργιών. Σημείωσε πως και η σχέση του κεντρικού κράτους με τους ΟΤΑ πρέπει να αλλάξει μέσω της χρήσης μνημονίων συνεργασίας για στοχοθεσία και παροχή αναπτυξιακών κινήτρων.
 Νέα αρχιτεκτονική χρειάζεται και στην οικονομία με άμεση προώθηση του κτηματολογίου και της νομοθεσίας για τη χρήση της γης.
 Κομβικό σημείο καθίσταται η τάχιστη επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων με διαγραφές χρέους στα στεγαστικά που παρουσιάζουν αρνητική καθαρή αξία και τη δημιουργία Bad Bank για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία της επανεκκίνησης μέσω μίας, οριστικής και ενιαίας ρύθμισης για το πάγωμα των παλαιών οφειλών και της μείωσης των φόρων.
Με παράλληλη αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών για τις νέες χρήσεις.
 Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κλαδικών task force που θα ελέγχουν τη λειτουργική βιωσιμότητα των επιχειρησιακών μονάδων και θα προχωρούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις οφειλών προς Ταμεία, Δημόσιο και τράπεζες ώστε να καταστούν αυτές ξανά επωφελείς για την εθνική οικονομία.
Κλείνοντας και αναφερόμενος στη νέα αρχιτεκτονική που είναι αναγκαία για τη διάσωση του κοινωνικού κράτους, δήλωσε πως αυτή περνάει αναγκαστικά μέσα από ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων και από τη λειτουργία του ΕΣΥ βάσει επιχειρησιακών κριτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης