Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαπραγματευτικό «sprint» κυβέρνησης - θεσμών με στόχο αξιολόγηση στις 5/12 - Επιμένει το ΔΝΤ στις ομαδικές απολύσεις

Διαπραγματευτικό «sprint» κυβέρνησης - θεσμών με στόχο αξιολόγηση στις 5/12 - Επιμένει το ΔΝΤ στις ομαδικές απολύσεις
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
Με την κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της λιγότερο από 48 ώρες για την αναχώρηση των θεσμών, την Τρίτη το πρωί 22 Νοεμβρίου του 2016 από την Αθήνα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της αξιολόγηση.
Το Σαββατοκύριακο παρά τις πυρετώδης διαβουλεύσεις στο Ξενοδοχείο Hilton δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές στα ζητήματα των εργασιακών με την νέα Υπουργό Έφη Αχτσίογλου να δίνει τετράωρη «μάχη» χωρίς ωστόσο να «κάμψει» την πλευρά του ΔΝΤ που επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Όμως το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων με τους δανειστές να επιμένουν σε αύξηση του ορίου από 5% σε 10% αλλά και η λεγόμενη  «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις (μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων μετά τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου) παραμένουν αγκάθια.
Το Υπουργείο Εργασίας αρνείται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για αύξηση του ορίου και προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής».
Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.
Σε ότι αφορά την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επανέρχονται στο ζήτημα των συντάξεων ζητώντας νέες περικοπές στους παλαιούς συνταξιούχους.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην δεύτερη αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις αρχών με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και μετά την αναχώρησή τους την Τρίτη με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή e-mails.
Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να λάβει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ζητηθεί ο απόλυτος συντονισμός των βουλευτών, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν συνεχόμενες συνεδριάσεις και ψηφοφορίες σε επιτροπές και στην ολομέλεια, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το "σπριντ" της διαπραγμάτευσης μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί και η αξιοποίηση πρώην υπουργών, οι οποίοι στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν διατήρησαν το χαρτοφυλάκιο τους, προκειμένου να αξιοποιηθούνε είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε σε κάποια από τις Μόνιμες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, είτε στις ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης-Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) του κυβερνόντος κόμματος.
Ήδη αναζητείται ο αντικαταστάτης του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος υπουργοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να απαιτείται τοποθέτηση νέου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου αλλά και ποιος θα καλύψει τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες του κ. Σαντορινιού, ο οποίος επίσης υπουργοποιήθηκε στο Ανάπτυξης.
Εφόσον το επιθυμούν οι πρώην υπουργοί Δρίτσας, Φίλης, Ξυδάκης και Αναγνωστοπούλου μπορούν να αξιοποιηθούν, αναλαμβάνοντας κοινοβουλευτικούς ρόλους.
Πάντως, παρά τους σκοπέλους, τα ανοικτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά το Μέγαρο Μαξίμου ξεκόβει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές.
Δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών, σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή  του στην «Αυγή της Κυριακής» και προσθέτει ότι «σήμερα βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου και έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι, αν αυτή τη στιγμή αρχίσουν να μας ταλαιπωρούν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα μας πατήσουν τα φορτηγά».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός, που μας εμπιστεύτηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μπορεί να συγχωρέσει λάθη, αλλά δεν θα μπορούσε να συγχωρέσει την παραίτηση από την ευθύνη μας».

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης