Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδούβελης: Είμαστε στο ίδιο σημείο με το 2014 αν και έχουμε πάρει μέτρα 9 δις ευρώ – Κίνδυνος νέων μέτρων

Χαρδούβελης: Είμαστε στο ίδιο σημείο με το 2014 αν και έχουμε πάρει μέτρα 9 δις ευρώ – Κίνδυνος νέων μέτρων
Η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι ότι τότε η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει είπε ο κ.Χαρδούβελης
Την θέση ότι η Ελλάδα είναι σήμερα στην ίδια θέση με το 2014 μόνο που έχει λάβει μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί για 500 εκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζονταν τότε διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι ότι τότε η οικονομία είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ χαμηλότεροι, οι επενδύσεις έρχονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρχίσει και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σαφώς λιγότερα».
«Υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων για το 2018, λόγω του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βλέποντας ως δυνατό στόχο το 1,5%.
Υπάρχει κίνδυνος για συμπληρωματικά μέτρα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κενό των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ» είπε ο κ.Χαρδούβελης, αναφέροντας πως το ΔΝΤ δεν θα ήθελε να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα μείνει καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη συμμετοχή του είναι μέλη του διοικητικού συμβούλιου του.
Ως προς το ποια μπορεί να είναι τα πιθανά μέτρα για το χρέος ο κ.Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για «πάγωμα» ορισμένων επιτοκίων και επιμήκυνση κάποιων δανείων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν απαιτούν την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Παρόλο αυτά εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή την ώθηση η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 1% έως 1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης