Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Η ΕΕ απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις - Μικρή παρηγοριά για τον Τσίπρα τα μέτρα για το χρέος

Bloomberg: Η ΕΕ απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις - Μικρή παρηγοριά για τον Τσίπρα τα μέτρα για το χρέος
Το Bloomberg σχολιάζει τη χθεσινή (5/12/2016) συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα 
Στη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ επιμένουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπα πρέπει να υιοθετήσει ''σοβαρές'' μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν δημοσιονομικό ρεκόρ για τη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η δήλωση του επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μπορούσαν μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060.
Επισημαίνεται ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, περιλαμβάνουν εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, με το μέσο χρόνο ωριμάνσεων να αυξάνεται στα 32,5 χρόνια από τα 28 χρόνια, μείωση του επιτοκιακού ρίσκου με την εφαρμογή σειράς μεθόδων (ανταλλαγές ομολόγων κ.λπ.), άρση αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου για εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα «ήταν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αρχίσουν από τώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε «Είναι πολύ πιο φιλόδοξο μέτρα απ' ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο, έτσι είναι πολύ ελπιδοφόρα».
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΔΝΤ δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι αρκετά για να βάλουν το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.
Το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα δεν είναι ρεαλιστικοί και ως εκ τούτου το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο επί του παρόντος να συμμετέχει σε ένα νέο δάνειο, ένας υπάλληλος του ΔΝΤ δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές προσπαθούν να καθορίσουν τα βήματα που θα εξασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, που εξακολουθεί να είναι πάνω από το 170% της οικονομικής παραγωγής, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.
Ενώ οι πιστωτές έχουν αποκλείσει την ονομαστική μείωση του χρέους, το ΔΝΤ έχει ζητήσει συγκεκριμένη και ποσοτικοποιημένη ελάφρυνση για την Ελλάδα πριν αυτό εξετάσει περαιτέρω δάνεια» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Μικρή η «παρηγοριά» για τον Τσίπρα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια μικρή «παρηγοριά» για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την Ελλάδα να διατηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και για μετά το 2018, ενώ απέκλεισαν ενδεχόμενες περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
«Ο Τσίπρας έχει βασιστεί στην ελάφρυνση του χρέους για να ανακόψει τη λαϊκή αντίδραση κατά των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν το περασμένο έτος.
Ο πρώην αντίπαλος των μνημονίων αναφέρει ότι τέτοια μέτρα θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην πιο χρεωμένη χώρα της ηπείρου για να ξεφύγει από τα δεσμά της λιτότητας» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης