Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης: Στοχεύουμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη που θα βάλει στον κύκλο της οικονομικής αβεβαιότητας

Αμανατίδης: Στοχεύουμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη που θα βάλει στον κύκλο της οικονομικής αβεβαιότητας
H ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά από χρόνια σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης 
«Στοχεύουμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη, η οποία θα βάλει οριστικά τέλος στον κύκλο της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας των τελευταίων ετών, αφήνοντας πίσω παθογένειες και φαινόμενα μεγέθυνσης, τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε προγράμματα στήριξης και σκληρά μέτρα λιτότητας».
Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, μιλώντας  στην ημερίδα «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους-Τραπεζών-Επιχειρηματιών».
Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά από χρόνια σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ καταγράφεται και υπεραπόδοση των εσόδων.
Συγκεκριμένα, αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά της τάξης του 2,7%, ενώ για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του πλέον του 3%.
«Οι οιωνοί, λοιπόν, είναι εξαιρετικά θετικοί, μόνο που βούλησή μας είναι αυτή η ανάπτυξη να έχει ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο, να υπηρετεί το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, που θα θεμελιώσει ένα καλύτερο μέλλον, προστατεύοντας παράλληλα τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, «κάνουμε πράξη αυτήν την πολιτική ενισχύοντας τις προηγούμενες ημέρες τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και προχωρώντας με μια δέσμη μέτρων στην έμπρακτη στήριξη των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες διαχειρίζονται με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό την προσφυγική κρίση».
Ο κ.Αμανατίδης, αφού τόνισε ότι  «επιθυμούμε μια ειλικρινή σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του «επιχειρείν», με στόχο τη διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», ανέφερε ότι το πρώτο βήμα σε αυτό το σχεδιασμό προκύπτει από την ίδια τη συμφωνία που επετεύχθη με τους Θεσμούς και ενέκρινε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του το περασμένο καλοκαίρι, όπου εμπεριέχεται για πρώτη φορά ρητά το σκέλος της ανάπτυξης, με ένα πλέγμα δράσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομικής ομαλότητας.
Μίλησε για νομοθετικά εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν την ενίσχυση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
«Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο ιδιαίτερα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων διαδραματίζει και η πολιτική σταθερότητα και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή.
Ασκώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στο Υπουργείο Εξωτερικών επενδύουμε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εργαζόμαστε για την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών σε δυναμικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια», ανέφερε.
Για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας , όπως είπε, «επιδιώκουμε την ανάδειξή της σε ενεργειακή πύλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ και την δημιουργία 8.000 θέσεων εργασίας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ.
Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία του αγωγού IGB στη Θράκη, εξασφαλίζοντας την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)».
Στον τομέα των υποδομών, ανέφερε ότι ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τέλος, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή αντανακλά και η ίδρυση γραφείου του πρωθυπουργού και η συχνή του παρουσία αποδεικνύει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή.
«Υπό αυτό το πρίσμα, η λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη θα συντονιστεί και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου η πόλη να υποδέχεται ξένους ηγέτες, αλλά και να ενταχθεί πλήρως στη στρατηγική μας για μια δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής, πολιτιστικής και μορφωτικής διπλωματίας», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης