Τελευταία Νέα
Πολιτική

Handelsblatt: Αντιμέτωπος με έναν αναγκαστικό ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας

Handelsblatt: Αντιμέτωπος με έναν αναγκαστικό ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας
Στη χειρότερη στιγμή για Τσίπρα και οικονομία ήρθε η υπόθεση Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, σημειώνει η Handelsblatt
Στην αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και στην επακόλουθη παραίτηση του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν για την κυβέρνηση αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το νέο σκάνδαλο (σ.σ.: με την κα Αντωνοπούλου) συνέβη στη χειρότερη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς βρίσκεται εν τω μέσω της τελευταίας φάσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αυτή ακριβώς την ώρα χάνει τον υπουργό Οικονομίας.
Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει 88 προαπαιτούμενα έως τον Αύγουστο του 2018 για να κατορθώσει να εξέλθει του προγράμματος και σίγουρα ο κ. Τσίπρας θα πρέπει με ταχύτητα να βρει αντικαταστάτη για τον σημαντικό θώκο του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος άλλωστε είναι και αυτός που ασχολείται με τις επενδύσεις στη χώρα.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στο επεισόδιο που οδήγησε στην αποπομπή της κας Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι αυτή και ο σύζυγός της στην ουσία είναι κάτοικοι ΗΠΑ και όχι Ελλάδος, αλλά ήρθαν στη χώρα προκειμένου να συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Αρκετοί Έλληνες αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως περαιτέρω απόδειξη της απληστίας των πολιτικών τους.
Ενώ μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 1/3 κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα 2/3 των ιδιωτικών υπαλλήλων αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως και ένας στους δύο συνταξιούχους πρέπει να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, οι βουλευτές και οι υπουργοί λαμβάνουν 5.705 ευρώ μηνιαίως.
Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι μόλις 806 ευρώ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Συνεχίζοντας η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι με δεδομένα τα παραπάνω είναι φυσιολογικό να έχει υπάρξει σφοδρή αντίδραση για τη λήψη επιδόματος ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως από ένα ζευγάρι ιδιαίτερα πλούσιων υπουργών, όπως η κα Αντωνοπούλου και ο κ. Παπαδημητρίου.
«Ο Τσίπρα προσπαθεί να καθαρίσει την υπόθεση όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Παρατηρητές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει αυτήν την εξέλιξη ως ευκαιρία για να υπάρξει ανασχηματισμός.
Ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Άλλωστε ο Τσίπρας θα πρέπει να θέσει και νέες δυνάμεις σε κίνηση καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης.
Από την άλλη πλευρά η χώρα χρειάζεται ομαλότητα και πολιτική συνέχεια εάν θέλει όλα να πάνε όπως λέει το πρόγραμμα», προσθέτει η Handelsblatt.
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα πάντα κατά τη γερμανική εφημερίδα, ότι η παραίτηση Παπαδημητρίου θα δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές.
Ακόμη και εάν βρεθεί άμεσα ο αντικαταστάτης του, η όλη υπόθεση δεν παύει να είναι προβληματική.
Και ο Τσίπρας δεν έχει καθόλου χρόνο, αυτή τη στιγμή.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης