Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Σύγχρονο σύνταγμα για σύγχρονο κράτος - Έχουμε ήδη καθυστερήσει

Θεοχαρόπουλος: Σύγχρονο σύνταγμα για σύγχρονο κράτος - Έχουμε ήδη καθυστερήσει
Την ανάγκη "να μην χαθεί και άλλος χρόνος για μια αυτονόητη μεταρρύθμιση, ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας", τονίζει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
«Η χώρα για να υπερβεί την πολυδιάστατη κρίση χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, ιδίως στα μείζονα ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτείας», υπογραμμίζει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο του για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.
Όπως αναφέρει, αν και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αναφερθεί στην αναγκαιότητα για συνταγματική αναθεώρηση, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι οι λύσεις «στα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν ούτε να εξαρτώνται από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ούτε να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έχουμε ήδη καθυστερήσει, να μην χαθεί και άλλος χρόνος για μια αυτονόητη μεταρρύθμιση, ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας».
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Θεοχαρόπουλου έχει ως εξής:

«Η χώρα για να υπερβεί την πολυδιάστατη κρίση χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, ιδίως στα μείζονα ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτείας. Τις συναινέσεις τις επιτάσσει άλλωστε το ίδιο το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του.
Και παρότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αναφερθεί στην αναγκαιότητα για συνταγματική αναθεώρηση, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία. Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την θωράκιση της λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου. Πρόκειται για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνομολογούν στα λόγια, αλλά υπονομεύουν στην πράξη. Επιλέγουν την πόλωση με γνώμονα μικροκομματικά οφέλη αντί για το συμφέρον της χώρας. Όμως αν θέλεις ένα σύγχρονο κράτος, δεν μπορείς να υπονομεύεις τη δυνατότητα για ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά στο Κίνημα Αλλαγής, γι’ αυτό και το θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που αποφασίσαμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας και διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Χωρίς φιέστες, πειραματισμούς, τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετούνται μέσα στο Κοινοβούλιο.
Η πρωτοβουλία αυτή του Κινήματος Αλλαγής είναι που προκαλεί την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια εξωθεσμικές διαδικασίες εκτός Βουλής και έκτοτε ξέχασε το θέμα αφήνοντας τη διαδικασία να σέρνεται, και τον πανικό της ΝΔ, που μεταβάλλει τη στάση της κατά πως την βολεύει. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί από παιχνίδια. Κι αν δεν ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία, τότε η όποια αναθεωρητική πρωτοβουλία παραπέμπεται στις καλένδες. Διότι μετά, θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και τα παραδείγματα πολλά. Σε τι ωφελεί ένα μόνιμο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας αντί ενός σταθερού εκλογικού κύκλου; Ποιος αρνείται την κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος; Την αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές προβλέψεις και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών. Την αναθεώρηση του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν κατηγορούνται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Την πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον αυστηρό έλεγχο της διαχείρισής τους από ανεξάρτητη επιτροπή, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι και ελέγχοντες. Πρόκειται για απαραίτητες αλλαγές για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε και η θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου υπουργού-βουλευτή με στόχο να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό από τις πελατειακές σχέσεις. Η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου πλήρων συνεχόμενων θητειών, τρεις για βουλευτές που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε 10 έτη με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Η ενίσχυση της παρουσίας μόνιμων στελεχών στην κυβερνητική και κρατική πυραμίδα, μέσα από ανοικτές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Και κυρίως η θεσμοθέτηση ασυμβίβαστων θέσεων των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος, ειδικά μεταξύ μέλους ανώτερων οργάνων του κόμματος και έμμισθων πολιτικών θέσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειαζόμαστε αποκρατικοποιημένα κόμματα για να έχουμε αποκομματικοποιημένο κράτος.
Δεν θέλουμε επιτέλους να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος; Αυτό απαιτεί φυσικά και τον χωρισμό των σχέσεων κράτους εκκλησίας. Η ΝΔ διαφωνεί, αδυνατεί να μετατραπεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα. Από την άλλη η δειλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Χαρακτηριστική η αποπομπή του κ. Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας, η υποταγή στον κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο, αλλά και η απλή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αόριστη και γενική διακριτότητα κράτους εκκλησίας.
Έχουμε επιπλέον την ευκαιρία να ενισχύσουμε την πληγωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και  με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, έτσι ώστε να αποτρέπονται κυβερνητικές παρεμβάσεις. Να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλάζοντας τον τρόπο στελέχωσής τους.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου, αλλά τα αυτονόητα έχουν καταντήσει ζητούμενο στην χώρα μας υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης. Η αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επιβεβαιώνουν. Οι λύσεις όμως στα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν ούτε να εξαρτώνται από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ούτε να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε ήδη καθυστερήσει, να μην χαθεί και άλλος χρόνος για μια αυτονόητη μεταρρύθμιση, ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης