Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Ιστορική η συμφωνία με την ΠΓΔΜ – Να πει τι θέλει ο Μητσοτάκης

Βίτσας: Ιστορική η συμφωνία με την ΠΓΔΜ – Να πει τι θέλει ο Μητσοτάκης
Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι εθνική θέση είπε ο κ.Βίτσας
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας.
«Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βίτσας, ο οποίος ανέφερε ότι η ονομασία «Severna Makedonja – Βόρεια Μακεδονία» είναι μια «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που αποτελούσε εθνική θέση».
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για την επικύρωση της συμφωνίας, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «καταλήγουμε όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα», όπως είναι οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
Ερωτηθείς για το θέμα της γλώσσας, η οποία – όπως προβλέπεται στη συμφωνία – θα είναι “μακεδονική” με τον αστερίσκο της σλαβικής προέλευσης, ο κ.Βίτσας υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα ακόμη και στον ΟΗΕ αναγνωριζόταν ως «μακεδονική».
«Τώρα ακόμα και οι χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία θα αναγκαστούν να την αναγνωρίσουν ως Βόρεια Μακεδονία και αυτό είναι μία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης» είπε ο κ.Βίτσας, ο οποίος επέκρινε τον κ.Μητσοτάκη για τη θέση του καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη συμφωνία και να πει τι θέλει, αντί να καταφεύγει σε διαδικαστικά τερτίπια.
Σε ερώτηση για τις διαφωνίες του κ.Καμμένου επί του θέματος ο κ.Βίτσας υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πει ότι «θα πάμε χέρι-χέρι» μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια και να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο».
Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως είναι μία συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας ενώ ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό κόστος, εκτίμησε πως η συμφωνία θα έχει πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, μία υπεύθυνη κυβέρνηση με προοδευτική ματιά, δεν μετράει με εκλογικό τρόπο το συμφέρον της χώρας» υποστήριξε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης