Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπογράφηκε η κακή συμφωνία για το Μακεδονικό – Τσίπρας: Πατριωτική και αμοιβαία επωφελής η συμφωνία - Zaev: Ευχαριστώ ΗΠΑ και ΕΕ

Υπογράφηκε η κακή συμφωνία για το Μακεδονικό – Τσίπρας: Πατριωτική και αμοιβαία επωφελής η συμφωνία - Zaev: Ευχαριστώ ΗΠΑ και ΕΕ
«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στην οποία  καθρεφτίζονται οι ψυχές των δύο λαών", τόνισε ο Α. Τσίπρας
(upd4) Η συμφωνία ενάντια στα συμφέροντα της ελληνικής ιστορίας είναι γεγονός καθώς Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα (17/6) μια δήθεν "ιστορική συμφωνία" όπως την χαρακτήρισαν Τσίπρας (έλληνας πρωθυπουργός) και Zaev (πρωθυπουργός FYROM) αλλά και όσοι εργάστηκαν γι αυτήν και απο τις δύο πλευρές των δύο χωρών.
Για την πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μια κακή συμφωνία που παραχωρεί το όνομα Μακεδονία και ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας. 
Από τα αξιοσημείωτα πάντως ήταν ότι προκλήθηκαν επεισόδια στις Πρέσπες ενώ οι καμπάνες στις εκκλησίες ηχούσαν πένθιμα σε όλο τον νομό. 

Ιδαίτερη ήταν ωστόσο η συμβολή της ΕΕ και των ΗΠΑ καθώς δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στην "αμερικανική και ευρωπαική βοήθεια" όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην νέα εποχή που ξεκινά μετά τη "συμφωνία των Πρεσπών", το "ραντεβού με την ιστορία" όπως συμπλήρωσαν υπογραμμίζοντας τις νέες συνεργασίες σε επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο που ξεκινά από σήμερα και θα ευνοήσει τις δύο χώρες.
Αναφορά έκαναν και οι δύο πρωθυπουργοί στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και το καλύτερο μέλλον που υπόσχεται αυτή η συμφωνία για την ευρύτερη περιοχή.







Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της υπογραφής της συμφωνίας, ακολούθησε γεύμα σε έδαφος της FYROM και συγκεκριμένα , στο χωριό Οτέσεβο, όπου βρέθηκαν  οι δυο αντιπροσωπείες, ενώ έκαναν δηλώσεις τόσο η Αντιπροέδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας,  Federica Mogherini και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn, όσο και ο Α. Τσίπρας.

Η αντεθνική συμφωνία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενώ ακόμη και στις Πρέσπες πολλοί έλληνες αντέδρασαν ενάντια σε μια ντροπιαστική πράξη ατίμωσης της ιστορίας. 







Τσίπρας: Επωφελής η συμφωνία με την πΓΔΜ και για τους δύο λαούς - Είναι η ώρα για χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα υποδέχτηκε στη μαρίνα του χωριού Ψαράδες τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Z. Zaev,  τόνισε ότι συναντιόμαστε σήμερα στις Πρέσπες, με φόντο το τριεθνές, για το δικό μας ραντεβού με την ιστορία, όπου το έχουν διανύσει θριαμβευτές και ηττημένοι της ιστορίας και «θα αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης».
Σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα βάζει τα θεμέλια για τη νέα εποχή ευημερίας και σταθερότητας , καθώς «δεν βρισκόμαστε εδώ για να θρηνήσουμε το παρελθόν αλλά κάνουμε μια ιστορική αρχή, το πατριωτικό μας καθήκον, για να βαδίσουμε πλέον μαζί σε μια νέα εποχή».
Αφού σημείωσε ότι πριν από μερικούς μήνες όταν πρωτοσυναντηθήκαμε με τον Zoran λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε σήμερα εδώ, τόνισε πως «καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στην οποία  καθρεφτίζονται οι ψυχές των δύο λαών και η οποία «πρέπει να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας».


Όπως είπε, «κάνουμε ένα ιστορικό βήμα, για να υπάρχουν, από εδώ και στο εξής, μόνο νικητές.
Για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου.
Να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη.
Για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας.
Η σημερινή μας υπογραφή πιστεύω ότι βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Μια συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών.
Μια συμφωνία που μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.
Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών.
Κι αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς.
Μια συμφωνία που, σε κάθε άρθρο της, διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δύο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες και απολύτως σεβαστές ευαισθησίες των πολιτών μας.
Οι ευαισθησίες αυτές, άλλωστε, υπήρξαν και ο οδηγός μας, κατά τις διαπραγματεύσεις και κατά τη συγγραφή και τώρα την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Και, βεβαίως, θα παραμείνουν οδηγός μας, στην –από εδώ και πέρα- κοινή μας προσπάθεια η συμφωνία που σήμερα θα υπογράψουμε, να καταστεί βιώσιμη.
Γιατί η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση. Χρειάζεται από κοινού επένδυση, για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας. Να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας η οριστική λύση μιας διένεξης δεκαετιών.
Και για αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σήμερα, τόσο σε νέα έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, όσο και στα έργα που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η νέα συνοριακή διάβαση -ένα έργο με μεγάλη βαρύτητα για την περιοχή μας και τις διασυνοριακές μας σχέσεις».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια δύσκολη εποχή», προσθέτοντας πως «η  μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι λάτρης της Βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες της Βαλκανικής και είπε με νόημα πως ένα «τέτοιο καινούργιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα στις Πρέσπες, ένα τραγούδι χαράς», λέγοντας μάλιστα πως "χόρτασαν οι παλιότερες γενιές σε αυτή την περιοχή με μοιρολόγια ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια".
Όπως είπε, «ένα τέτοιο, καινούριο τραγούδι, ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί, εδώ, στις Πρέσπες.
Και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και από πολλές γενιές μπροστά.
Στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας.
Στη χώρα μας και στη χώρα σας.
Από τον λαό μας και από τον λαό σας.
Ένα τραγούδι που θα γιορτάζει την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την προκοπή και την καλή γειτονία των λαών.
Χόρτασαν, άλλωστε, οι παλαιότερες γενιές σε αυτό τον τόπο από μοιρολόγια.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος.
Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια.
Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα προς αυτό το μέλλον. Ένα βήμα γενναίο, ιστορικό, αλλά και αναγκαίο για τους λαούς μας».

Zaev: Ευχαριστώ τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη βοήθεια 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στα σοφά λόγια του Αριστοτέλη.  
«Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος και η ελπίδα είναι όνειρο όταν είσαι ξύπνιος. Πρέπει κι εμείς να έχουμε τόλμη και εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δηλωσε οτι 
αποτελεί έμπνευση για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο λαών η σημερινή συμφωνία λέγοντας οτι «θέτουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές, «σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που ύψωναν ένα τείχος ανάμεσα στους δύο λαούς».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Zoran Zaev στη βοήθεια και συμβολή του αμερικανικού παράγοντα αλλά και της ΕΕ στην επίτευξη της σημερινής συμφωνίας καθώς και η ΕΕ πίεσε τις τελευταίες ημέρες ακόμη περισσότερο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εκτός άλλωστε από την παρουσία της επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας F. Mogherini παρόν ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διευρυνσή H. Hahn.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ακόμη στην ομιλία του πως «όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα. 
Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών».
Και συνέχισε: «Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών».
«Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών. Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον» κατέληξε κκαι δώρισε στον Α. Τσίπρα τη γραβάτα που φορούσε.




Nimetz: Μια δίκαιη και επωφελής συμφωνία και για τα δύο κράτη - Γενναίοι οι δύο ηγέτες

Για «δίκαιη και έντιμη συμφωνία» έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, M Nimetz, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.
«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Οπως υπογράμμισε «η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία.
Και κυρίως, σε μία συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί.
Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα» κατέληξε ο ειδικός μεσολαβητής.

Στο Οτέσεβο οι δυο αντιπροσωπείες για το γεύμα- Δηλώσεις Mogherini και Hahn

«Υπογράφτηκε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών» (Ελλάδας-πΓΔΜ), υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας,  Federica Mogherini, από το Οτέσεβο, όπου μετέβησαν με σκάφη οι αντιπροσωπείες,  μετά το πέρας της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στους Ψαράδες.
Όπως είπε, «τα καταφέραμε χάρη στο σθένος, το θάρρος και την ελπίδα των δύο πρωθυπουργών, μας έκαναν περήφανους οι δύο ηγέτες γιατί βρήκαν μια επωφελή λύση και για τις δύο χώρες», χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα πολύ καλή για τις δυο χώρες και την Ευρώπη.
«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» τόνισε και πρόσθεσε  ότι θυμάται «πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στην δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας».
«Η ΕΕ και εμείς οι δύο, δηλαδή η ίδια και ο Επίτροπος Johannes Hahn) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ' όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τώρα θα έχουμε μια νέα πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή, έτσι ώστε να λάβουν γενναίες, θαρραλέες αποφάσεις διότι οι καιροί που διανύουμε δεν είναι καιροί που η διπλωματία και η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβονται ποτέ, αντιθέτως αποτελούν μια πυξίδα και αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο, πως οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας, του θάρρους και φυσικά του διαλόγου».
Σημείωσε δε, πως η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί και «ως ΕΕ θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της εφαρμογής, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία μέσω όλων των διαύλων και εργαλείων που έχουμε στην διάθεσή μας διότι πράγματι είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά και για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή για όλους μας».
Σε ερώτηση σχετικά με την διαδικασία, η Federica Mogherini ανέφερε ότι «ήδη ως Επιτροπή έχουμε συστήσει την αρχή των διαπραγματεύσεων.
Περιμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες να λάβει αυτή την απόφαση που θα βασίζεται, στις πρώτες βάσεις που θα υπάρξουν και πιστεύω θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «είναι μια ιστορική στιγμή για όλους μας», αλλά και πως «Ελλάδα και πΓΔΜ θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα και για άλλες χώρες», καθώς «επιλύθηκε ένα πρόβλημα δεκαετιών και ξεκινά μια καινούργια ημέρα για τα Βαλκάνια».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn, δήλωσε ότι «τα Σκόπια πολλές φορές βρέθηκαν στο περιθώριο γι΄ αυτό θέλουμε η Ευρώπη να δώσει μια ευκαιρία σε αυτή τη χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ». Εκτίμησε ότι «η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες θα δει σύντομα ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».
Όπως είπε, «ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή.
Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι' αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς».
Πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα δώσει μια θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σαφώς θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Ταυτόχρονα μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Ο ίδιος, σε ερώτηση για τις αντιδράσεις γενικά της αντιπολίτευσης απάντησε «πιστεύω ότι "στο τέλος της μέρας" όλοι θα δουν, αφού μελετήσουν την συμφωνία, ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο, ένα καλό συμβιβασμό και ένας συμβιβασμός είναι μια συμφωνία που όλοι κάτι πρέπει να δώσουν για να πάρουν κάτι. Είναι μια προστιθέμενη αξία για αμφότερες τις πλευρές».
Ανέφερε επίσης πως «είμαστε εδώ, σε ένα φανταστικό τοπίο και συζητούσαμε με τους δύο πρωθυπουργούς, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών πως  πολλά μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ανάπτυξης αυτού του κομματιού των Δ. Βαλκανίων σε επίπεδο τουρισμού κλπ.
Μην λησμονούμε ότι και η Αλβανία γειτονεύει στις Πρέσπες, οπότε αυτή η συμφωνία πιστεύω ότι θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ευρωστία των πολιτών στην περιοχή και αυτό μετρά».
Εκτίμησε τέλος ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει καθοριστικά στην ευρωστία των πολιτών και από τις δύο πλευρές.

Τσίπρας για το γεύμα στο Οτέσεβο: Ήταν σχεδόν σαν τραπέζι γάμου – Κοτζιάς: Δύο οι προτεραιότητες

Αναχώρησε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, από το χωριό Ψαράδες για την Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής 17/6,  ωστόσο κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει πως ήταν το κλίμα στο γεύμα που ακολούθησε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο.
Σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ.
Παράλληλα, την ικανοποίηση του για το κλίμα στο γεύμα που παρατέθηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς,  ο οποίος σημείωσε ότι το κλίμα έχει αλλάξει, είναι θετικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Κατά την συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά «μας φιλοξένησαν, φάγαμε και συζήτησα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τις προτεραιότητες».
Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο προτεραιότητες είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Όπως ανέφερε  «τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής».
Μάλιστα, ο υπουργός ψάχνει ημερομηνία για να επισκεφθεί τα Σκόπια, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει ένα διήμερο σεμινάριο.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Μεγάλη Πρέσπα, σημειώνοντας ότι από αυτά θα ωφεληθούν οι κάτοικοι στις όχθες της λίμνης που ανήκει σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης