Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για τις φωτιές - Στους 92 οι νεκροί - Παρέμβαση Κοντονή καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για τις φωτιές - Στους 92 οι νεκροί - Παρέμβαση Κοντονή καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου
Η κόντρα για τις ευθύνες συνεχίζεται, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία, κάνοντας λόγο για παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στην έρευνα
(upd) Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι στις πολεοδομικές παραβάσεις και εξαγγέλλει μέτρα για τα αυθαίρετα, η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τρέχει με γοργούς ρυθμούς.
Η κόντρα για τις ευθύνες συνεχίζεται, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία, κάνοντας λόγο για παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στην έρευνα.
H προκαταρκτική εξέταση για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με τη συνάδελφό του εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου.
Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 30 στο τέλος της έρευνας.
Με βάση τη λίστα των θυμάτων που περιλαμβάνει 92 νεκρούς -εκ των οποίων δύο μη ταυτοποιημένοι- η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Στους 92 οι νεκροί

Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στους 92.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.
Εννέα άνθρωποι πέθαναν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής».

Μάτι: Στην τελική ευθεία οι καταθέσεις των βασικών μαρτύρων για την τραγωδία

Κομβικές καταθέσεις έχουν στα χέρια τους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, και η συνάδελφός του Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, αναφορικά με την έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το θάνατο των 91 συνανθρώπων μας στη φονική πυρκαγιά που σάρωσε το Μάτι, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας κλείνει ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων που είχαν σχέση ή εμπλοκή με όσα έγιναν και κυρίως όσα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να πράξουν τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς.
Με ταχύτατους ρυθμούς οι δύο εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει κρίσιμες μαρτυρίες από δημάρχους, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος.
Μάλιστα, χθες Τρίτη έφτασε από την Πυροσβεστική στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο επίσημος κατάλογος με τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς.
Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη νέου κύκλου καταθέσεων αφού τα επόμενα 24ωρα συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν.
Να σημειωθεί δε ότι οι δύο εισαγγελείς έχουν στείλει και σειρά αιτημάτων προς διάφορες υπηρεσίες ζητώντας ενημέρωση για συγκεκριμένα στοιχεία (συνομιλίες, επικοινωνίες μεταξύ ασυρμάτων κ.α.) που να αποτυπώνουν λεπτό προς λεπτό τι συνέβη την 23η Ιουλίου.
Στόχος είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να έχουν στα χέρια τους όλα τα αντικειμενικά ευρήματα τα οποία μαζί με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό να ολοκληρώσουν το παζλ της δικογραφίας.
Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται μάρτυρες που έχουν καταθέσει ενόρκως κατά την προκαταρκτική εξέταση, αν προκύπτουν εις βάρους τους ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, να ξαναπεράσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου και να βρεθούν ενώπιον των εισαγγελέων ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο των 91 ανθρώπων στο Μάτι.
Όταν λοιπόν συγκεντρωθεί το σύνολο των προαναφερόμενων στοιχείων οι δύο εισαγγελείς θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, αφού όπως επισημαίνεται «το έγκλημα στο Μάτι έχει ευθύνες …με ονοματεπώνυμο». Κι αυτές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν οι δικαστικές αρχές ώστε όταν έρθει η κρίσιμη ώρα να παραπεμφθούν στο ειδώλιο οι όποιοι υπεύθυνοι, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν για τις άδικες πράξεις για τις οποίες θα κριθούν ένοχοι.
Αυτό εξάλλου ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων, την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί και το οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι σε ό,τι αφορά παραβάσεις για την πρόσβαση στην παραλία, με βάση τη συμπληρωματική παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Παρέμβαση Κοντονή καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου

Σε μια σοβαρή καταγγελία ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι με τους 91 νεκρούς έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσω του ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε «χθες κατελήφθη στον Άρειο Πάγο να επισκέπτεται κρυφά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ήρθε χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς καθώς η κάμερα της ΕΡΤ που υπήρχε ήταν για άλλο λόγο. Τελικά η κάμερα αποσύρθηκε».
«Πρόκειται για εντεταλμένη παρασιώπηση μιας κυβερνητικής παρέμβασης που είναι εξόφθαλμη» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Βλέπω αυτές τις διαδικασίες παρεμβάσεων.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν παρούσα στην αυτοψία και μετά συνάντησε τον υπουργό την ώρα που ελέγχεται από την κυβέρνηση» πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Αναφερόμενη στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ίδια για την τραγωδία στο Μάτι είπε «μιλούμε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο.
Ο ενδεχόμενος δόλος σημαίνει τη γνώση ότι από πράξεις και παραλείψεις ενδέχεται να υπάρχουν νεκροί και την αποδοχή αυτού του ενδεχομένου.
Δεν υπάρχει υπεύθυνος που εμπλεκόταν στην υπόθεση που να μη γνώριζε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο θανάτου.
Υπάρχει ευθύνη κυβερνητική που επιτείνεται από το γεγονός ότι είναι αποδεδειγμένο πως ενώ υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από τις 7 το απόγευμα παρακολουθήσαμε τη σκηνοθετημένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όπου όλοι μιλούσαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Έκαναν συζητήση μεταξύ τυρού και αχλαδιού την ώρα που άνθρωποι χάνονταν».
Επισημάνε, ακόμα, ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε νόμο το 2017 για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και τον περασμένο Απρίλιο παρέτεινε την ισχύ του νόμου.
 Ύψιστη υποκρισία να λένε ότι δεν έχουν ευθύνη για τα αυθαίρετα.
Θα είμαι η τελευταία που θα άρει τις ευθύνες των προηγούμενων αλλά δεν μπορεί να συμψηφίζεται ο θάνατος των 91 ανθρώπων με τα αυθαίρετα».
«Οι παραλείψεις είναι τέτοιες για τον θάνατο ανθρώπων με τρόπο που δεν συμβαίνει ούτε στον πόλεμο» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας τραγική δικαιολογία τη φράση «τι να κάνεις σε δύο ώρες;» για τη μη εκκένωση της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης