Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φήμες για συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο - Η κόντρα Μαξίμου με ΝΔ και η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

Φήμες για συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο - Η κόντρα Μαξίμου με ΝΔ και η απάντηση της Αρχιεπισκοπής
«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» επισημαίνει η Αρχιεπισκοπή σε σχετική της ανακοίνωση
(upd) Αφορμή για νέα κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης αποτέλεσαν οι φήμες περί συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μια ημέρα πριν τη συνάντηση του τελευταίου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από τη μία πλευρά η ΝΔ διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζει την... ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...
Θέση πήρε και η Αρχιεπισκοπή επιδιώκοντας να διαψεύσει τις πληροφορίες περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ιερώνυμου αλλά και τον διάλογο που διέρρευσε στον Τύπο.

Σπυράκη: Δεν είχαμε καμία ενημέρωση σχετικά με τις ανακοινώσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Ο πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και θα ήθελα να μείνω σε αυτό.
Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι τοποθετηθήκαμε δημόσια.
Το αν οι μητροπολίτες άκουσαν ή όχι τις αντιρρήσεις των κληρικών τους, αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τους μητροπολίτες» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη στον ρ/σ «Θέμα FM».
Επ’ αυτού ανέφερε πως η ΝΔ διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, κάτι που ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και στους ίδιους στη συνάντηση που είχαν.
«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα», σημείωσε η κ. Σπυράκη προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

Τις πληροφορίες αυτές επιχείρησε να διαψεύσει και η Αρχιεπισκοπή με σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι «τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου».

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη μυστική του συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε μυστικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και παρά τη σχετική διάψευση που δόθηκε νωρίτερα από την Αρχιεπισκοπή.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 
Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε.
Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...» αναφέρει στο σχόλιο του το Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται πως σε σημερινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και με αφορμή δημοσιεύματα για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

Οι πληροφορίες περί συνάντησης Ιερώνυμου-Μητσοτάκη

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 5 Νοεμβρίου (μία ημέρα πριν την ανακοίνωση Τσίπρα-Ιερώνυμου) με τον Αρχιεπίσκοπο.
Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πρόθεση συμφωνίας κράτους – Εκκλησίας με τον Κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Εκκλησία να επιλύσει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει στην παρούσα συγκυρία συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει.
«Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», φέρεται να επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Εκκλησία συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αν με το καλό γίνει πρωθυπουργό θα συζητήσει και μαζί του».
Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που είναι εκκρεμείς για δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης