Η Ελλάδα θα μπλοκάρει τις προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην προκλητική απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης του Edi Rama να δημεύσει με ΦΕΚ τις περιουσίες των Ελλήνων που κατοικούν στη Χειμάρρα.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και κλιμακούμενες ενώ κατατέθηκε πρόταση και για veto στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας.
Άμεση ήταν η απάντηση και του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Rama ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία.
Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.
Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα".
Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.
Κουμουτσάκος: Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επιθετικότητα της Αλβανίας
Για αδράνεια αναφορικά με την επιθετική στάση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος:
«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Rama.
Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως.
Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.
Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».
Ποτάμι: Η Αλβανική κυβέρνηση εξαντλεί την υπομονή της Ελλάδας
Για εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Rama κατά της ελληνικής μειονότητας, με αφορμή την απόφαση για απαλλοτρίωση ακινήτων της, κάνει λόγο το Ποτάμι.
Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Rama που, μέσα σ' ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα»
Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος προσθέτει ότι «το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας.
Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».
Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι για τον ελληνισμό της Αλβανίας, που υπέστη ανείπωτα δεινά κατά τον μακρύ χειμώνα του Εμβέρ Χότζα, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλάδας. «Και τα πρόσθετα δεινά που επιφυλάσσει σ’ αυτήν ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος χρόνου στις προσδοκίες των Τιράνων για την προσέγγισή τους με τις ευρωπαϊκές δομές και όχι μόνο» καταλήγει.
Παπακώστα: Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Βέτο στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον τα Τίρανα δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας, προτείνει η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
Σε σχετική ανακοίνωση του Ν.Ε.Ο. η κ. Παπακώστα τονίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα οφείλει να κινητοποιήσει την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική Αλβανία, ώστε να παγώσει η ενταξιακή πορεία της στην Ευρώπη.
Προτείνω η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, να ασκήσει το βέτο της, εφόσον δεν αρθούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος των περιουσιών τους.
Το Ν.Ε.Ο. και εγώ ως πρόεδρός του, υψώνουμε αυτή την σημαία».
«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύουμε στην ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των εργαλείων προκειμένου τα θέματα αυτά να είναι ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε., η οποία έχει αμηχανία στο πως τα διαχειριστεί πολιτικά. Διότι αφορούν στην περιοχή μας και επειδή η αδράνειά της δημιουργεί τετελεσμένα.
Το Ν.Ε.Ο και εγώ λέμε ‘Ναι' στην Ευρώπη αλλά όχι και έτσι βρε αδέρφια», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν
Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις αυθαίρετες, παράνομες και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών τη ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ιδιαίτερα όταν η Κομισιόν «έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα».
Έχοντας θέσει υπόψη της Επιτροπής από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, με ερώτησή του για την οποία έλαβε απάντηση στις 26/2/2019, ο Δ. Παπαδημούλης επανέρχεται με επείγον αίτημα η Κομισιόν να απαντήσει αυτή τη φορά ξεκάθαρα «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης, θέτοντας στην Κομισιόν το ερώτημα: Με ποιον τρόπο θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή που είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:
«Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας.
Για τον λόγο αυτόν, επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.02.2019).
Το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Η παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, τώρα περνά σε φάση υλοποίησης.
Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:
1. Τι επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της Αλβανικής πλευράς;
2. Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων;
3. Πόσο αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες επηρεάζουν το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;».
www.bankingnews.gr
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και κλιμακούμενες ενώ κατατέθηκε πρόταση και για veto στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας.
Άμεση ήταν η απάντηση και του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Rama ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία.
Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.
Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα".
Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.
Κουμουτσάκος: Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επιθετικότητα της Αλβανίας
Για αδράνεια αναφορικά με την επιθετική στάση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος:
«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Rama.
Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως.
Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.
Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».
Ποτάμι: Η Αλβανική κυβέρνηση εξαντλεί την υπομονή της Ελλάδας
Για εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Rama κατά της ελληνικής μειονότητας, με αφορμή την απόφαση για απαλλοτρίωση ακινήτων της, κάνει λόγο το Ποτάμι.
Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Rama που, μέσα σ' ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα»
Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος προσθέτει ότι «το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας.
Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».
Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι για τον ελληνισμό της Αλβανίας, που υπέστη ανείπωτα δεινά κατά τον μακρύ χειμώνα του Εμβέρ Χότζα, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλάδας. «Και τα πρόσθετα δεινά που επιφυλάσσει σ’ αυτήν ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος χρόνου στις προσδοκίες των Τιράνων για την προσέγγισή τους με τις ευρωπαϊκές δομές και όχι μόνο» καταλήγει.
Παπακώστα: Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Βέτο στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον τα Τίρανα δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας, προτείνει η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
Σε σχετική ανακοίνωση του Ν.Ε.Ο. η κ. Παπακώστα τονίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα οφείλει να κινητοποιήσει την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική Αλβανία, ώστε να παγώσει η ενταξιακή πορεία της στην Ευρώπη.
Προτείνω η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, να ασκήσει το βέτο της, εφόσον δεν αρθούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος των περιουσιών τους.
Το Ν.Ε.Ο. και εγώ ως πρόεδρός του, υψώνουμε αυτή την σημαία».
«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύουμε στην ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των εργαλείων προκειμένου τα θέματα αυτά να είναι ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε., η οποία έχει αμηχανία στο πως τα διαχειριστεί πολιτικά. Διότι αφορούν στην περιοχή μας και επειδή η αδράνειά της δημιουργεί τετελεσμένα.
Το Ν.Ε.Ο και εγώ λέμε ‘Ναι' στην Ευρώπη αλλά όχι και έτσι βρε αδέρφια», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν
Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις αυθαίρετες, παράνομες και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών τη ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ιδιαίτερα όταν η Κομισιόν «έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα».
Έχοντας θέσει υπόψη της Επιτροπής από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, με ερώτησή του για την οποία έλαβε απάντηση στις 26/2/2019, ο Δ. Παπαδημούλης επανέρχεται με επείγον αίτημα η Κομισιόν να απαντήσει αυτή τη φορά ξεκάθαρα «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης, θέτοντας στην Κομισιόν το ερώτημα: Με ποιον τρόπο θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή που είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:
«Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας.
Για τον λόγο αυτόν, επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.02.2019).
Το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Η παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, τώρα περνά σε φάση υλοποίησης.
Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:
1. Τι επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της Αλβανικής πλευράς;
2. Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων;
3. Πόσο αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες επηρεάζουν το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών