Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στυλιανίδης: Να αποσυνδέσουμε τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ με τις βουλευτικές εκλογές

Στυλιανίδης: Να αποσυνδέσουμε τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ με τις βουλευτικές εκλογές
Άδικο η όποια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης, να διακόπτει βίαια το βίο της είπε ο κ.Στυλιανίδης
Την θέση ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις βουλευτικές εκλογές διατύπωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
«Είμαστε στην τελική ευθεία της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Είχαμε προγραμματίσει 12 συνεδρίες εκ των οποίων οι 10 θα ασχολούνταν με 10 θεματικές ενότητες, δηλαδή με υπό αναθεώρηση διατάξεις.
Σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση, θα συζητήσουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την άλλη εβδομάδα θα πάμε στον εκλογικό νόμο και στην ψήφο των ομογενών και έτσι ολοκληρώνουμε τη συζήτηση στην επιτροπή και πάμε για ψηφοφορία.
Από τις 49 υπό αναθεώρηση διατάξεις, από τις οποίες οι 9 είναι καταργούμενες, έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε σε αρκετά σημεία.
Τα κρίσιμα βεβαίως είναι αυτά τα δύο που σας ανέφερα.
Το ένα διότι διασφαλίζει τη σταθερότητα και την εκλογική προοπτική στο τέλος της τετραετίας, αν λυθεί το θέμα του προέδρου, το δεύτερο είναι κρίσιμο διότι αφορά την ψήφο των ομογενών, όπου πρέπει να κάνουμε μια συνταγματική προσαρμογή, ώστε η συμφωνία της διακομματικής επιτροπής να πατήσει στέρεα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Στυλιανίδης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα εκλογής ΠτΔ ο κ.Στυλιανίδης είπε πως «το πρώτο ζητούμενο είναι να αποσυνδέσουμε τη διαδικασία εκλογής προέδρου με τις βουλευτικές εκλογές».
«Θεωρούμε ότι είναι άδικο η όποια κυβέρνηση παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, να διακόπτει βίαια τον βίο της.
Δίνουμε τη δυνατότητα με το σύστημα που προτείνουμε να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην εκλογή προέδρου στον πρώτο γύρο, όπου ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με 200-180 ψήφους.
Αποτρέπουμε το ενδεχόμενο ενδιάμεσων εκλογών, δεν αφήνουμε όμως θεσμικό κενό.
Στον δεύτερο γύρο επιτρέπουμε να βγαίνει ο πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία.
Εκεί θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία και η καλή θέληση των πολιτικών δυνάμεων να συμφωνούν σε προσωπικότητες οι οποίες είναι ευρέος κύρους» υποστήριξε ο κ.Στυλιανίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης