Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: H διαχείριση απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού

Χατζηδάκης: H διαχείριση απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού
"H διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν με ενδιαφέρει να συγκρουστώ με όσους προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα", είπε ο Κ. Χατζηδάκης
«Το ζήτημα με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι μια μάχη για το Περιβάλλον, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τον Πολιτισμό μας.
Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου», τόνισε από τη Θήβα ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Επικράτειας και υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να έχουμε παιδιά και να ανεχόμαστε να τα μεγαλώνουμε σε αυτό το περιβάλλον.
Για εμένα η διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν με ενδιαφέρει να συγκρουστώ με όσους προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα».
Ο ίδιος κάλεσε όλους «να κάνουμε μαζί τις αναγκαίες ασκήσεις θάρρους και να προχωρήσουμε μπροστά με ταχύτατους ρυθμούς».
Προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου είναι να έχουν δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία  45 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων να πέσουν στο 10% μέχρι το 2030.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης την Παρασκευή 13/12, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αποβλήτων, Μ. Γραφάκο, η χώρα μας θα έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις 4 ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα απορρίμματα και θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, το αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Επιπλέον, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, όπως έκανε γνωστό στη γενική συνέλευση των ΦοΔΣΑ,  θα αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, ενώ το υπουργείο σε συντονισμό με την Κομισιόν, θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στους ΦοΔΣΑ για τη σύνταξη των Περιφερειακών Σχεδιασμών, ώστε οι Φορείς να είναι εναρμονισμένοι με το Εθνικό Σχέδιο και ευθυγραμμισμένοι με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από την ΕΕ.
 Ακόμη, μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη,  απλοποιείται το περιεχόμενο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων για να απαλλαγούν οι Δήμοι από περιττές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία.
 Ήδη, όπως γνωστοποίησε, δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα που θα επιβραβεύουν τους Δήμους και τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση.
Ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα τέλη του 2021 να μην υπάρχει στη χώρα ούτε ένας ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) και σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ, να αυξηθούν τα δίκτυα ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης