Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ισχυρό φαβορί ο Βενιζέλος για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 13/2 οι ανακοινώσεις - Τα θετικά και αρνητικά μίας τέτοιας επιλογής

Ισχυρό φαβορί ο Βενιζέλος για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 13/2 οι ανακοινώσεις - Τα θετικά και αρνητικά μίας τέτοιας επιλογής
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι το μεγάλο φαβορί για την Προεδρία της Δημκοκρατίας
Ισχυρό προβάδισμα φαίνεται πως έχει αποκτήσει η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις 13 Φεβρουαρίου 2020.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η υποψηφιότητα Βενιζέλου επανήλθε γερά στο τραπέζι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δύο λόγους: ο πρώτος είναι τα εθνικά θέματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Εξάλλου οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως έχει υποχωρήσει σημαντικά η πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να  προτείνει την επανεκλογή Παυλόπουλου, καθώς επιθυμεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έναν διακεκριμένο συνταγματολόγο που μάλιστα έχει σημαντική αρθρογραφία για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη.
Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι, με την επιλογή Βενιζέλου το κυβερνόν κόμμα της ΝΔ θα έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, αφού θέλοντας και μη η  Φώφη Γεννηματά δεν έχει παρά να δώσει το πράσινο φως για την υπερψήφισή του, όσο και αν οι «κακές γλώσσες» έλεγαν πως πολλές προτάσεις που έγιναν από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν ως τελικό στόχο να «καούν».     
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του προ ημερών στη δημόσια τηλεόραση εμφανίστηκε θετικός στην ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων.
«Όλες οι αναφορές του ονόματός σου σε μια τέτοια συζήτηση είναι τιμητικές. Όμως θεωρώ ότι αυτή η δημόσια συζήτηση δεν βοηθάει στο να διασφαλιστεί το κύρος του αξιώματος, συμπεριλαμβανομένης και της δήλωσης που έκανε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Εξάλλου είχε αφήσει αιχμές και για τον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας  ότι, «είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο, με βάση τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου. Βεβαίως το ζήτημα είναι τι θέλει κανείς από τον ρόλο αυτό».

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς τη θεωρεί «διχαστική» και του προσάπτει υποθέσεις από τα χρόνια των μνημονίων, όπως PSI και ασφαλιστικά ταμεία, για τις οποίες καταλογίζει καταστροφικές επιλογές στον πρώην υπουργό Οικονομικών. 
 Στην  Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βενιζέλου θα επιβεβαιώσει αυτό που λένε όλο το τελευταίο διάστημα «περί άτυπης συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ».
Μάλιστα συνδέουν την υπόθεση αυτή με τον εκλογικό νόμο και κάνουν λόγο για συναλλαγή.
Στο μέτωπο της ΝΔ, θεωρείται βέβαιο ότι, η επιλογή Βενιζέλου θα κλείσει το «μέτωπο» με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς τους δύο άνδρες συνδέει αμοιβαία εκτίμηση  αλλά αναμένεται να υπάρξει δυσαρέσκεια στο καραμανλικό «στρατόπεδο», που δεν βλέπει θετικά αυτή την πρόταση.  
 
Τα θετικά της επιλογής Βενιζέλου

Στα θετικά της υποψηφιότητας Βενιζέλου τουλάχιστον για τη ΝΔ, προσμετρώνται η συνταγματική γνώση και η ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό για τη Χάγη, όπως και το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο που επιδιώκει η  κυβερνώσα παράταξη.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και η συγκυβερνητική εμπειρία στις κυβερνήσεις 2012 -2014 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι υπάρχει συνταύτιση και σε ένα άλλο βασικό μέτωπο.
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν ως βασικό στόχο όχι μόνο την απομείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την ιδεολογική στρατηγική ήττα του κόμματος της Αριστεράς.

Τα αρνητικά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο, που δεν είναι αρεστό σε μεγάλη μερίδα της εκλογικής δεξαμενής της ΝΔ και δη στους «καραμανλικούς».
Πρόκειται  για πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με τη λήψη σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων στα χρόνια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ πολλοί του προσάπτουν καταβύθιση του ασφαλιστικού συστήματος με το PSI, άποψη πάντως που δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Επίσης οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θεωρούνται μεγάλο μείον.
Στελέχη κοντά στην καραμανλική πτέρυγα εξάλλου έχουν μιλήσει απαξιωτικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσιάζοντάς τον ως «καιροσκόπο» της πολιτικής.
Στην περίπτωση, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, δεν προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Βενιζέλος, τότε δεύτερο φαβορί φέρεται να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου καθώς εξυπηρετεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και την ανάληψη της προεδρίας από γυναίκα.
Απομακρύνονται οριστικά οι πιθανότητες για τις υποψηφιότητες του Λουκά Παπαδήμου και της Μαρίας Δαμανάκη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης