Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): H κυβέρνηση το παράκανε με την αισιοδοξία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): H κυβέρνηση το παράκανε με την αισιοδοξία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
Στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη διαφθορά και τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και τη διαφθορά, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.
Αλλά η κυβέρνηση το παράκανε.
Έχετε καταθέσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, καταλαβαίνω γιατί το κάνατε αλλά κάνατε λάθος», τόνισε ο ίδιος σχετικά με τις προβλέψεις.
Εν συνεχεία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του Κ.Ε. του ΚΚΕ κ Παφίλη.
Θύμισε ότι ο κ. Παφίλης είπε ότι το μαύρο χρήμα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού και του απάντησε ότι αυτό είναι και σωστό και λάθος.
Γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος από το Κεφάλαιο του Μαρξ, είναι ξεκάθαρο ότι στον καπιταλισμό το κέρδος δεν οφείλεται σε παράνομες πράξεις αλλά στην εκμετάλλευση, την υπεραξία.
Με βάση όλα αυτά τόνισε ότι χρειάζονται:
Τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι μια συναλλαγή δεν έχει κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -
προβλέψεις για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών και διωκτικών αρχών της Ελλάδας με αντίστοιχες του εξωτερικού.
«Όμως είναι απαραίτητο να θωρακίσουμε τους θεσμούς απέναντι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την διαφθορά τόσο γιατί αποσπά πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην υγεία την παιδεία, όσο όμως και γιατί επιτρέπει σε συγκεκριμένα συμφέροντα να ελέγχουν και να κατευθύνουν πόρους και με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζουν αποφάσεις και άρα την δημοκρατία μας. Και άρα είναι θέμα και οικονομικής πολιτικής και θέμα δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Επιπλέον σημείωσε ότι:
«Ο κ. Ζαββός είναι αρκετά έντιμος να πει ότι κάναμε εμείς πολλά πράγματα. Κάτω από την καθοδήγηση της τότε Γενικής Γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής πήραμε μια πολύ μεγάλη αναγνώριση σε αυτό το κομμάτι. Και κάναμε πράγματα όπως
  • μητρώο διασταύρωσης τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών στοιχείων,
  • στρατηγικός σχεδιασμός ενάντια στη διαφθορά,
  • ενεργοποίηση της Επιτροπής Στρατηγικής ενάντια στο Ξέπλυμα που υπήρχε μόνο στα χαρτιά,
  • ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων»

Σημείωσε όμως ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι η ΝΔ δεν αξιοποίησε τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλέψαν για αυτά τα ζητήματα και τους έβαλε «στον πάγο».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι ούτε αξιοκρατικό ούτε επιτελικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης