Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΕΣΗΕΑ: Κήρυξε νέα 24ωρη απεργία - Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ν/σ Πέτσα - Στήριξη από την αντιπολίτευση

ΕΣΗΕΑ: Κήρυξε νέα 24ωρη απεργία - Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ν/σ Πέτσα - Στήριξη από την αντιπολίτευση
Νέα 24ωρη απεργία σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ΕΡΤ, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ΓΓΕ- ΓΓΕ
(upd) Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 η Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματα.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις προχώρησαν στην κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί εργαζόμενοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, της ΕΡΤ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ.
Η Επιτροπή ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα δίκαια αιτήματα του Κλάδου και την απαίτηση να αποσυρθούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Πέτσα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση».
Οι εργαζόμενοι ζητούν «την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας».

Τσίπρας: Απαράδεκτο το νομοσχέδιο

Στη συνέχεια των επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τους λόγους, για τους οποίους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000.
Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.
Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας.
Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια.
Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία.
Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης.
Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ.
Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί.
Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο Πέτσα

Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα είχαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την ανάγκη για απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα φέρει ανεργία, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διάλογο.  
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει ολόψυχα τον αγώνα μας.
«Γνωρίζουμε τους κινδύνους απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε.
«Εκτιμάμε ότι η πανδημία  αξιοποιείται ως πρόσχημα και ως ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση νέα αντεργατικά μέτρα.
Επιθυμία της, αλλά και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι να ανασταλούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Συμφωνούμε, απόλυτα, ότι το νομοσχέδιο συνδέεται με την εντατικοποίηση και τη μείωση των θέσεων εργασίας.».
«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και την απεργία σας.
Να μη γίνουν απολύσεις.
Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να μην υπάρχουν ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες στρέφονται κατά των εργαζομένων.
Να υπάρχει συλλογική σύμβαση με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Οι εργαζόμενοι να μη γίνονται πολυεργαλεία και να δουλεύουν αποκλειστικά στην ειδικότητά τους.
Ασφαλής δουλειά για όλους και μέτρα προστασίας και ασφάλειας».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
«Ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο.
Στεκόμαστε δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα σας».

Βαρουφάκης: Πρόσχημα ο κορωνοϊός

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25  κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ και συναντήθηκε σήμερα διαδικτυακά με τους εκπροσώπους τους.
Αφού πρώτα άκουσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο, αντί να επιλύει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον χώρο των ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ξεκάθαρα την στήριξή του στον αγώνα μας.
Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στους κινδύνους, που θα αντιμετωπίσουν τα επικουρικά ταμεία, καθώς θεωρεί ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή τους σε αμοιβαία κεφάλαια.
Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση της αλληλεγγύης των γενεών, χάριν του σχηματισμού ατομικού λογαριασμού ανά εργαζόμενο.
Τόνισε, ότι το οικονομικό πρόβλημα των ΜΜΕ είναι παγκόσμιο.
«Ο κ. Πέτσας, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιχειρεί να κάνει όσα κάνει.
Εμείς έχουμε ήδη κάνει πρόταση για 4% φορολόγηση της Google, που θα ενισχύσει τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους και θα επανέλθουμε με την πρόταση της κυβέρνησης της Αυστραλίας.
Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε από την Google να έρθει σε συμφωνία με τις εργοδοτικές και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλει φορολόγηση, την οποία θα αποδίδει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους.
Αυτό πρέπει να γίνει και με τα ηλεκτρονικά Μέσα εντός της χώρας μας».
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της κράτησης του Julian Assange και στις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής του. Κλείνοντας τόνισε, για άλλη μία φορά, την προσωπική του και άνευ όρων συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα μας.

Βελόπουλος: Νομοσχέδιο συναλλαγής

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «νομοσχέδιο συναλλαγής».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε, εφόσον συμφωνήσει η κυβέρνηση, να δημιουργηθεί επιτροπή από τους εκπροσώπους των κομμάτων, της εργοδοσίας και των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διάλογο και το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή να ξεκαθαρίζει το τηλεοπτικό τοπίο.

 Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει την απόσυρση του κεφαλαίου Β του νομοσχεδίου

Ολοκληρώνοντας τις τηλεδιασκέψεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που φέρνει το νομοσχέδιο, καθώς και για τις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες εισαγάγει.
Στη συνέχεια, η κυρία Γεννηματά πήρε τον λόγο και ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο να εισάγεται σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Πέραν των αντεργατικών ρυθμίσεων, οφείλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της Ενημέρωσης, που είναι θέμα Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για την έγκυρη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση επιχειρεί οριζόντια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τώρα και στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνει δωράκια στα κανάλια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και να κρύψει τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαχείρισή της».  
«Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να γίνει συζήτηση για όλα τα ΜΜΕ, για τις εφημερίδες και για τα τοπικά κανάλια και βέβαια για τις εργασιακές σχέσεις. Στο κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω covid, δεν θέλουμε να προστεθούν νέες πληγές. Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων. Αν δεν υποχωρήσει η Κυβέρνηση, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συνέχεια του αγώνα σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898