Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρίτο κύμα τον Μάρτιο με μεταλλαγμένο ιό – Ανοίγει η αγορά για να… ξανακλείσει – Οι εκλογές, εναλλακτικό σενάριο

Τρίτο κύμα τον Μάρτιο με μεταλλαγμένο ιό – Ανοίγει η αγορά για να… ξανακλείσει – Οι εκλογές, εναλλακτικό σενάριο
Ο εφιάλτης του τρίτου κύματος της πανδημίας. το άνοιγμα της αγοράς και το... δώρο απο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

Παρά τους σχεδιασμούς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων η επιτροπή των λοιμωξολόγων έθεσε χθες 22 Ιανουαρίου 2021 στον Πρωθυπουργό το σενάριο του 3ου κύματος της πανδημίας ενσωματώνοντας συγχρόνως και την πρόβλεψη ότι το στέλεχος του νέου κορωνοιού (μεταλλαγμένου) θα παρουσιάσει μεγάλη διασπορά.

Τρίτο κύμα τον Μάρτιο με μεταλλαγμένο ιό – Ανοίγει η αγορά για να… ξανακλείσει

Οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του πρώτου μήνα της Άνοιξης θα διανύουμε το υψηλότερο σημείο του 3ου κύματος της πανδημίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς που προγραμματίζεται πλέον από τον Φεβρουάριο και μετά, φαντάζει ως αναγκαίο μόνο για να γίνεi η κατάλληλη πολιτική διαχείριση του χώρου της αγοράς και ειδικά της εστίασης που είναι από τους λίγους κλάδους που μένει κλειστός.
Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός καλείται να πάρει μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, να ανοίξει και άλλον ένα χώρο στον οποίο θα παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, που είναι τα σχολεία του Γυμνασίου και του Λυκείου, την 1η Φεβρουαρίου.
Τα σχολεία, ακόμα και αν ξανακλείσουν υπάρχει και η τηλεκπαίδευση.
Η αγορά, όμως δεν αντέχει.
Σύννεφα στον τουρισμό, δεν «περπατάει» η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Όλα δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα είναι έτος δύσκολης διαχείρισης των μεγάλων συνεπειών της πανδημίας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το Μάρτιο που σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση και οι αθλητικοί χώροι, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει.
Στον τουρισμό, επίσης, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που επισήμανε δημοσίως και η πρόεδρος της Κομισιόν .Ursula von der Leyen,
Αυτή η εξέλιξη, κρατάει σε σκεπτικισμό πολλά διεθνή τουριστικά πρακτορεία καθώς η τουριστική κίνηση θα ήταν πιο εύκολη εάν γίνει ο εμβολιασμός των ευρωπαίων.
Και βεβαίως, η νέα ολιγωρία των βόρειων χωρών της Ε.Ε βρίσκει θιγμένο των ευρωπαϊκό νότο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) που περιμένουν την στήριξη της οικονομίας τους μέσα από τον τουρισμό.

Μεγάλη απογοήτευση για την επιστρεπτέα προκαταβολή - Ο Τσίπρας ζητάει σεισάχθεια

Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί το μεγάλο οικονομικό μέτωπο με την αγορά.
Δεν είναι μόνο οι κλάδοι που παραμένουν κλειστοί λόγω της πανδημίας.
Το οικονομικό επιτελείο πήρε αρνητικά μηνύματα σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, κόβονται αιτήσεις επιχειρήσεων καθώς ένα μεγάλο ποσοστό (γύρω στο 30%) δεν είχε την απαιτούμενη απώλεια τζίρου ενώ κάποια στιγμή το Κράτος θα πρέπει να εισπράξει πίσω ένα μέρος του ποσού.
Εχθές, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε μαγαζάτορες και το κύριο αίτημα τους είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή να… μην γίνει επιστρεπτέα.
Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ζητήσει τα ποσά πίσω και να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης όλων των χρεών τους.
«Ζητάει σεισάχθεια της επιστρεπτέας και ο απογοητευμένος επαγγελματίας θα τον ακούσει» έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης.
Το ίδιο στέλεχος ομολογούσε ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη θα είναι όταν θα χρειαστεί να ζητήσει πίσω τα χρήματα της επιστρεπτέας…

Αστάθμητος παράγοντας η έξοδος από την κρίση – Παραμένει το σενάριο των εκλογών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα δεδομένα για τον Πρωθυπουργό είναι όλα ανοικτά.
Κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει πότε θα εξέλθει η χώρα την κρίση και πότε θα αρχίσει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.
Και με δεδομένο την πολιτική κυριαρχία του στις δημοσκοπήσεις, από το μυαλό του Πρωθυπουργού δεν έχει βγει το θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού.
Πρόσφατα ιστορικό όνομα της ελληνικής επιχειρηματικότητας μιλώντας με συνεργάτες του Πρωθυπουργού συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ζωντανό αυτό το ενδεχόμενο από την στιγμή που υπάρχει μία παρατεταμένη κρίση αλλά δεν την πιστώνεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός.
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε έντονα σε συνέντευξή του τη πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να βγει από το αδιέξοδο της παρατεταμένης κρίσης.
Να τονίσουμε και άλλο ένα αρνητικό στοιχείο.
H Fitch Ratings, παρά τα όσα έγραφε ο εγχώριος Τύπος για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ κάνοντας αναφορά στις αδύναμες προοπτικές δυνητικής ανάπτυξης της Ελλάδας, στο υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και στο μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι περισσότερες εκθέσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη και ανάκαμψη το έτος 2022. Και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις οικονομίες.

«Χρυσό» αποκούμπι οι δημοσκοπήσεις και η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Alco είναι χαρακτηριστική.
Η ΝΔ σε πρόθεση ψήφου διατηρεί περίπου το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του 2019 ενώ η αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική της εικόνας που παρουσιάζει το κόμμα.
Η «Ομπρέλα» και οι λοιπές τάσεις των μεγαλόσχημων του κόμματος έχουν αφήσει το άθλημα της αντιπολίτευσης και έχουν πιάσει την… εσωστρέφεια, καθώς βλέπουν αδυναμίες ανάκαμψης του Αλέξη Τσίπρα.  
Την ίδια ώρα, όμως, το 50% περίπου θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης απέτυχαν.
Όσοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό εκλογές, τού επισημαίνουν και ένα άλλο στοιχείο:
Ότι πρέπει να τις κάνει τώρα και να αιφνιδιάσει προτού ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ βρούνε κοινή περπατησιά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης