Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μενδώνη (Υπ. Πολιτισμού) για καταγγελίες κατά Κιμούλη: Φόβος και βία δεν έχουν χώρο στην Τέχνη

Μενδώνη (Υπ. Πολιτισμού) για καταγγελίες κατά Κιμούλη: Φόβος και βία δεν έχουν χώρο στην Τέχνη
Από την πλευρά του, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανακοίνωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές
Σχετικά Άρθρα
Τόσο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όσο και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, καταδίκασαν τις συμπεριφορές που αποδίδονται στον Γιώργο Κιμούλη, ξεκαθαρίζοντας ότι στην Τέχνη δεν χωρούν ο φόβος και η βία.

Η ανακοίνωση

«Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας, ελευθερίας.
Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος.
Είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου.
Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη», ανέφερε σε δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.

Κώδικας Δεοντολογίας

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανακοινώνοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και στην έναρξη διαβούλευσης με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τους θεατρικούς παραγωγούς, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας και διάκρισης στους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ξεκαθάρισε επίσης ότι η βία, με όποια μορφή της, δεν έχει θέση πουθενά.
«Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.
Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία», ανέφερε και σημείωσε ότι «προφανώς επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων τυχόν απαιτηθούν.
Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης