Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι έδειξαν οι «δημοσκοπήσεις» του Μαξίμου και τα μέτωπα με νεολαία και ελεύθερους επαγγελματίες

Τι έδειξαν οι «δημοσκοπήσεις» του Μαξίμου και τα μέτωπα με νεολαία και ελεύθερους επαγγελματίες
Σχετικά Άρθρα

Tα απόνερα της πανδημίας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα προφανή ερωτήματα της πρόθεσης ψήφου και της προτίμησης πολιτικού αρχηγού αλλά προσπαθούν να αναλύσουν όλα τα ποιοτικά στοιχεία για τα μέτωπα της κυβέρνησης.

Ανησυχίες

Είναι προφανές, ότι το γραφείο του Θόδωρου Λιβάνιου προσπαθεί να εξετάσει κάθε λεπτομέρεια στις ανησυχίες και τα παράπονα των πολιτών ώστε να γνωρίσει ανά πάσα στιγμή που κινούνται πολιτικά οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έδωσαν την ευρεία νίκη στην ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού

Το γραφείο Λιβάνιου, ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις, έχει αναλάβει να είναι alert καθώς, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, καθώς κανείς δεν ξέρει πως και με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα.
Εν ολίγοις, το δημοσκοπικό γραφείο που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θέλει να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο καθώς, όπως έχουμε πει, στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν έχει φύγει ο εκλογικός αιφνιδιασμός.
Και αυτό, παρόλο που στις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές και ότι παράλληλα θα επιχειρήσει και νέο ανασχηματισμό πριν κάνει εκλογές…

Κρίσιμος ο παράγοντας της νεολαίας

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων δύο είναι τα μέτωπα που θα καθορίσουν την πολιτική κυριαρχία στη ΝΔ: Πρώτον, ο Μητσοτάκης μέσα από την επιλογή προσώπων έχει κάνει ένα μεγάλο γκελ στη νεολαία την οποία το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει σε ποσοστό 40% και η ΝΔ μόνο κατά 18%.
Πλέον, αυτή η διαφορά έχει αλλάξει και η νεολαία είναι μοιρασμένη.
Ωστόσο, αποτελεί άγνωστο παράγοντα τι θα πράξει η νεολαία με το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Διότι μπορεί στις δημοσκοπήσεις να επικρατεί η άποψη ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ωστόσο τα Πανεπιστήμια είναι ένας προνομιακός χώρος για την νεολαία και η πανεπιστημιακή αστυνομία προκαλεί αντίθετους συμβολισμούς.
Η νεολαία, ακόμα, κρατιέται κοντά στην κυβερνώσα παράταξη καθώς έχει μειωθεί η ανεργία των νέων με στοχευμένα προγράμματα ενώ η κυβέρνηση έχει ακουμπήσει και τα θέματα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, της ελευθερίας της έκφρασης, της φιλοζωίας κ.α.
Όμως, εμφανίζεται αντίθετη με τα περιοριστικά μέτρα των συναθροίσεων, του κλεισίματος των χώρων άθλησης κ.α.

Μεγάλο το μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Και εάν με τη νεολαία το κενό δεν είναι μεγάλο, η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει αλματωδώς.
Παρόλο που η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει την φορολογία και το ασφαλιστικό κόστος τους, η πανδημία έφερε σε απόγνωση μεγάλη μερίδα αυτών.
Η κυβέρνηση προσπάθησε εσχάτως απέναντι στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματώσει το αίτημα τους για οικονομική στήριξη, νομοθετώντας τα 400 ευρώ αλλά μία άλλη περιοχή, ο χώρος της εστίασης π.χ βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση παρά τα επιμέρους μέτρα.
Η κυβέρνηση το 2019 είχε κερδίσει το χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 20% από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί της προηγούμενης κυβέρνησης ο χώρος επιβαρύνθηκε συστηματικά μέσω της φορολογίας.
Το σκηνικό, όμως, έχει αλλάξει και κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν οι εστιάτορες.
Άλλωστε, την Τετάρτη (10/2)  θα κάνουν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσουν τα κλειδιά τους, μία κίνηση συμβολική αλλά δηλωτική της απογοήτευσής τους σε όλους, μεταξύ άλλων και προς τον Άδωνι Γεωργιάδη (για την ατυχή δήλωσή του).
Εστίαση και τουρισμός, είναι δύο κλάδοι που στήριξαν ΝΔ και είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης