Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mea culpa Μητσοτάκη και αντεπίθεση για το γλέντι στην Ικαρία – Νέες προτάσεις και πιο στοχευμένα μέτρα αντί lockdown

Mea culpa Μητσοτάκη και αντεπίθεση για το γλέντι στην Ικαρία – Νέες προτάσεις και πιο στοχευμένα μέτρα αντί lockdown
Εξετάζεται να οριστεί εκπρόσωπος των λοιμωξιολόγων της επιτροπής
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Ισραήλ και βάζει σε μία νέα βάση τις περιοδείες του, ομολογούν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχετικά με το περιστατικό στην Ικαρία που έδειξε ότι δεν λειτουργούν όλα ρολόι στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Αν και δεν έχουν προσωποποιηθεί οι υπαίτιοι για το λεγόμενο Ικαριώτικο γλέντι, ένα είναι σίγουρο:
Θα συνεχιστούν οι περιοδείες αλλά θα γίνει επανασχεδιασμός των περιοδειών με πιο ενδελεχή τήρηση των μέτρων σε κάθε εξόρμηση του Πρωθυπουργού προκειμένου να μην υπάρξουν εικόνες που ξαναπροκαλέσουν τον κόσμο την στιγμή που εκείνος καλείται να τηρεί τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Εξετάζεται να οριστεί εκπρόσωπος των λοιμωξιολόγων της επιτροπής

Επίσης, ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να βάλει μία τάξη στην «αναρχία» που υπάρχει στις τάξεις των επιστημόνων που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή για τον COVID-19. Στην σκέψη των ιθυνόντων του Πρωθυπουργικού Μεγάρου είναι να οριστεί ένας εκπρόσωπος της επιτροπής που θα βγαίνει στα ΜΜΕ της χώρας και θα αποτελεί την ενιαία φωνή της επιτροπής.
Οι δηλώσεις των επιστημόνων στα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει μία αναστάτωση διότι διακινούνται πολλά σενάρια, αόριστες προβλέψεις με αρνητικές πάντα διαστάσεις που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη κόπωση στον ήδη κουρασμένο πληθυσμό.
«Φρένο», όμως, στις δηλώσεις και των κυβερνητικών αξιωματούχων θέλει να βάλει ο Πρωθυπουργός αλλά το θέμα είναι πως.
Ο Άδωνις είναι μία κατηγορία μόνος του που παρόλες τις οχλήσεις Μαξίμου ακολουθεί την δική του στρατηγική.

Οι δύο προσωπικές ενοχλήσεις Μητσοτάκη

Αυτό που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όλοι τώρα συζητάνε το «Ικαριώτικο γλέντι» και όχι την μεγάλη εικόνα που ήθελε να δώσει ο Πρωθυπουργός.
Ότι εμβολιάζονται όλα τα νησιά οριζόντια χωρίς να υπάγονται σε ηλικιακές κατηγορίες, ότι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού προχωράει και σιγά σιγά ενσωματώνονται και άλλες ηλικίες, ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να σωθεί ο τουρισμός (και μέσα από το ταξίδι στο Ισραήλ) μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις να λάβουμε περισσότερα εμβόλια καθώς υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς κάθε μέρα…
Ωστόσο, αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στον Πρωθυπουργό προσωπικά είναι η σχετική δημοσίευση του γεγονότος από μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού όπως το Politico και ο Guardian καθώς το προφίλ του Κ. Μητσοτάκη έχει συνδυαστεί με τις σοβαρές προτάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την έως τώρα αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας (κρούσματα, θάνατοι κτλ) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ετοιμάζουν επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση

Μάλιστα, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα μέσα από επίκαιρη που κατέθεσε για το ταξίδι στην Ικαρία θα λειτουργήσει εν τέλει ενισχυτικά για το κυβερνών κόμμα καθώς ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα τραπεζώματα Πολάκη στα Χανιά, με τις δηλώσεις Πολάκη έξω από την ΜΕΘ χωρίς μάσκα, για τα συλλαλητήρια στα οποία πήρε μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Ήδη προετοιμάζεται η απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα και αναμένεται να είναι πολύ σκληρή η απάντηση.

Παρασκευή 12/2 οι αποφάσεις για νέα μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι κρισιμότερες μέρες είναι αυτές στο τέλος της εβδομάδας καθώς τότε γίνεται η ευρύτερη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και των επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης και παίρνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα.
Εάν την Παρασκευή υπάρξουν αυξημένα κρούσματα και τα δεδομένα δείξουν μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και θα βάλει στο τραπέζι και άλλα περιοριστικά μέτρα.
Οι ειδικοί, βέβαια, έχουν προαναγγείλει ήδη lockdown τύπου Μαρτίου-Νοεμβρίου και, μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτό έχει πέσει ήδη στο τραπέζι από την προηγούμενη Παρασκευή.
Άλλωστε, σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεών τους το δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα φτάσουμε σε κορύφωση κρουσμάτων.

Κοστίζει πολύ το lockdown αλλά και… το clickaway

Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει ούτε να σκέφτεται για ένα νέο lockdown.
Έχει ήδη πάρει το μήνυμα από το δίδυμο Σταικούρα-Σκυλακάκη ότι τα 7,5 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τα μέτρα στήριξης, θα ξεπεραστούν.
Ένα ολικό κλείσιμο της αγοράς κοστίζει γύρω στα 1,5 δισ ευρώ κάθε μήνα, ενώ με το clickaway 1 δισ ευρώ.
Συνεπώς, από το click away η κυβέρνηση σώζει κάθε μήνα 500-600 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, λέγεται έντονα ότι στα νέα μέτρα στήριξης στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις θα υπάρξουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
Στις αναστολές συμβάσεων θα υπάρχει προαναγγελία και δεν θα δηλώνονται αργότερα ώστε να αποφύγουμε πρακτικές εργοδοτών που θέτουν κανονικά εργαζόμενους σε αναστολή.
Όπως, επίσης, μέτρα στήριξης θα προβλέπονται πλέον σε επιχειρήσεις που δεν είναι απλά πληττόμενες αλλά παρουσιάζουν μεγάλη πτώση τζίρου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης