Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υβριδικό σχήμα από Μάρτιο: Παράταση σκληρού lockdown, αλλά με click away και (ίσως) click in shop στοχευμένα

Υβριδικό σχήμα από Μάρτιο: Παράταση σκληρού lockdown, αλλά με click away και (ίσως) click in shop στοχευμένα
Οι τελικές αποφάσεις μετά από τις συσκέψεις της Τετάρτης 24/2 και της Παρασκευής 26/2

Ένα υβριδικό σχήμα σκέφτεται να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός για την διαχείριση της πανδημίας μετά την 1/3 το οποίο ναι μεν θα περιέχει παράταση του lockdown (με τα σφικτά περιοριστικά μέτρω του Σαββατοκύριακου) κατά μία εβδομάδα (ίσως και περισσότερο) και από την άλλη θα δίνει μία ανάσα στο λιανεμπόριο μέσω της safe επιλογής του click away.

Οι τελικές αποφάσεις μετά από τις συσκέψεις της Τετάρτης 24/2 και της Παρασκευής 26/2


Ωστόσο, όλα θα αποφασιστούν στην σύσκεψη της επιτροπής των επιστημόνων και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (και ίσως αργότερα την Παρασκευή) καθώς θα συνεκτιμηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα των τρεχουσών ημερών.
Tα κρούσματα, η κατάσταση στις ΜΕΘ, ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι θάνατοι αλλά και η εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων στοιχείων του κορωνοιού.
Σύμφωνα, όμως, με τις πρώτες εκτιμήσεις τα κρούσματα δεν θα παίξουν μεγάλο ρόλο καθώς η εικόνα που έχουν οι επιδημιολόγοι είναι ότι δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων οπότε δεν τους ανησυχεί αυτό.
Τους ανησυχεί ότι οι ΜΕΘ στην Αττική έχουν φτάσει στα επίπεδα της πληρότητας και ότι πρέπει να γεμίζουν ιδιωτικές ΜΕΘ με μη COVID περιστατικά, οπότε νέα αύξηση των διασωληνωμένων θα φέρει σε ασφυξία όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας των αποφάσεων που θα παρθούν.
Επίσης, οι μεταλλάξεις –ειδικά η αγγλική- πλέον συναντάται σε όλες τις περιφέρειες που σημαίνει ότι η διασπορά της είναι μεγάλη ενώ οι αφρικανική μετάλλαξη συναντάται ως τώρα κυρίως σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Click away και ίσως και αυστηρό click in shop με μήνυμα σε 5ψήφιο


Βάσει αυτών, το κυριότερο σενάριο είναι να υπάρξει μία ψυχολογική χαλάρωση μέσω του click away στον εμπορικό κόσμο από 1/3.
Ωστόσο, επειδή υπάρχει μία μεγάλη γκρίνια από τους εμπορικούς συλλόγους και αυτό φαίνεται από την δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ότι περιμένει να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο από 1/3, η κυβέρνηση εξετάζει άλλη μία επιλογή λιγότερο safe από τo click away αλλά πολύ πιο ελκυστική για το λιανεμπόριο.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει την δυνατότητα του click in shop με την δημιουργία ενός ειδικού πενταψήφιου κωδικού που θα στέλνουν οι πολίτες για να πηγαίνουν στα ψώνια τους. Είναι μία επιλογή η οποία έχει συζητηθεί με τους εμπορικούς συλλόγους και αποτελεί μέρος της πρότασης που έχουν κάνει αυτοί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις από πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι το μέτρο αυτό ίσως έρθει αργότερα, από 7 Μαρτίου και μετά για συγκεκριμένους κλάδους και αφού υπάρξει καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας. Και σε αυτή, όμως, την επιλογή θα υπάρξει πρώτα εισήγηση των ειδικών λοιμοξιολόγων και θα αποφασιστούν όλα μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου.
Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν click in shop και μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου των εκπτώσεων μέχρι τις 31/3.

Δεν απασχολεί προσώρας το θέμα των σχολείων


Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των σχολείων δεν απασχολεί ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση καθώς η τηλεκπαίδευση καλύπτει τα κενά και λειτουργεί κανονικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμοξιολόγων εάν υπάρξει συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων αυτό που θα προκριθεί είναι για αρχή η λειτουργία των δημοτικών σχολείων.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση την απασχολεί η πολιτική θύελλα που έχει δημιουργήσει η υπόθεση Λιγνάδη και προετοιμάζεται τόσο για το υπουργικό της Τετάρτης 24/2 όσο και για την μάχη στην Βουλή απέναντι στην αντιπολίτευση για το ζήτημα αυτό.
Στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός –όπως έχουμε γράψει εδώ και μία εβδομάδα- θα φέρει πλαίσιο διατάξεων αυστηροποίησης των ποινών για την κακοποίηση (σεξουαλική ή μη) των ανήλικων, την κακοποίηση στους εργασιακούς χώρους καθώς και τον κώδικα δεοντολογίας στους καλλιτεχνικούς χώρους.
To κλείσιμο του μετώπου με την αγορά και τους εμπόρους θα έρθει μετά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης