Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντεπίθεση Μητσοτάκη 12/3: Μέτρα για τη βία, μετάθεση «σκληρών» νομοσχεδίων αλλά… και παράταση lockdown ένα μήνα

Αντεπίθεση Μητσοτάκη 12/3: Μέτρα για τη βία, μετάθεση «σκληρών» νομοσχεδίων αλλά… και παράταση lockdown ένα μήνα
Πάνε πίσω χρονικά νομοσχέδια που θα φέρουν σύγκρουση και νέες αντιδράσεις - Σίγουρη η παράταση του lockdown για ένα μήνα
Σχετικά Άρθρα

Μετωπική σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων θα έχουμε σήμερα 12 Μαρτίου 2021 στην Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
O Πρωθυπουργός εισέρχεται στην Βουλή με μία σωρεία αποδείξεων για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον εμπρηστικό λόγο του Α. Τσίπρα, που αμφότερα είχαν ως αποτέλεσμα τις κοινωνικές αναταραχές το τελευταίο διάστημα.
Στο οπλοστάσιό του είναι οι πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα, τα καλέσματα για τη Νέα Σμύρνη αλλά και τα συνεχή συλλαλητήρια στα Προπύλαια.

Ο πρωθυπουργός καταθέτει δέσμη προτάσεων

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή μία σειρά από πρωτοβουλίες και διατάξεις σχετικά με την αποφυγή κρουσμάτων βίας (συμπεριλαμβανομένης και της αστυνομικής βίας) ενώ θα δεσμεύσει τον συνομιλητή του σε ένα θεσμικό πλαίσιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα κάνει μία σημαντική παρέμβαση για τα θέματα της πανδημίας κατηγορώντας την ανεύθυνη στάση του Α.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει καλέσματα σε συγκεντρώσεις και συνωστισμούς την ώρα που ο ιός «θερίζει» την Αττική και πιέζονται τα νοσοκομεία από νέες εισαγωγές κάθε μέρα.

Πάνε πίσω χρονικά νομοσχέδια που θα φέρουν σύγκρουση και νέες αντιδράσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει την απόφαση να καθυστερήσει την κατάθεση νομοσχεδίων που θα φέρουν κοινωνική αναταραχή και να τα μεταθέσει χρονικά ένα μήνα μετά.
Ο λόγος δεν είναι ότι φοβάται την αντιπολίτευση καθώς θεωρεί ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της δίνει πόντους απέναντι στην αντιπολίτευση της στείρας άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κύμα διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων τα οποία «αχρηστεύουν» τις προσπάθειες μείωσης της διασποράς του ιού.
Έχει περάσει ένας μήνας από την ψήφισή του και ακόμα κάνουν συλλαλητήρια για το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως, θα πει κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης.
Έτσι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ήταν να μπει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της άλλης εβδομάδας, τελικά πάει για τον Απρίλιο και με στόχο να ψηφιστεί γύρω στο Πάσχα.
Άλλωστε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει πολλά κρίσιμα σημεία που θα φέρουν σύγκρουση στην κοινωνία όπως το ωράριο, οι υπερωρίες και ο συνδικαλιστικός νόμος.
Αργότερα κατά ένα μήνα θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις.

Σίγουρη η παράταση του lockdown για ένα μήνα

Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την επιτροπή των επιδημιολόγων, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για παράταση του lockdown ενός ακόμα μήνα.
Ο Πρωθυπουργός έχει πληροφορηθεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να καλυτερεύσει στα μέσα του επόμενου μήνα δηλαδή θα αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα αισθητά από τα μέσα Απριλίου.
Και μόνο εάν τηρηθούν τα μέτρα και αποφευχθούν νέες διαδηλώσεις.

Ομολογία Μητσοτάκη για την κρισιμότητα του τουρισμού

Τέλος, στις συσκέψεις που έγιναν αυτές τις μέρες, αυτό που επαναλαμβανόταν από τα χείλη των επιτελικών στελεχών του Μαξίμου είναι ότι κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο τουρισμός που θα ξεκινήσει επίσημα από 14 Μαΐου.
Βάσει αυτού, ο Πρωθυπουργός K. Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα διακινδυνεύσει την ομαλή πορεία του κλάδου αυτού.
Με άλλα λόγια, ίσως, προτιμήσει να διαφυλάξει τον τουρισμό ως κόρη οφθαλμού από το να ανοίξει άλλους κλάδους νωρίτερα (όπως π.χ εστίαση) που ενδεχομένως να συμβάλλουν την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Θα αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών μέσα στον Μάρτιο

Τέλος, από τις χθεσινές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό μέγαρο βγαίνει μία αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών που μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ε.Ε.
Σε μία εβδομάδα έρχεται στην Ελλάδα και το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, αφού εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ, το οποίο δεν χρειάζεται ψύξη και θα αλλάξει τους ρυθμούς και τα δεδομένα του εμβολιασμού.
Ενδεχομένως οι 2 εκατ. εμβολιασμοί να «πιαστούν» στο τέλος Μαρτίου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης