Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιάρας (Υπ. Δικαιοσύνης): Η τροπολογία για το άνοιγμα των δικαστηρίων θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη (18/3)

Τσιάρας (Υπ. Δικαιοσύνης): Η τροπολογία για το άνοιγμα των δικαστηρίων θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη (18/3)
Τροπολογία για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Τροπολογία για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Την ανακοίνωση έκανε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι η τροπολογία για το άνοιγμα των δικαστηρίων αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021.

Οι δηλώσεις Τσιάρα

«Ερχόμαστε να προτείνουμε άνοιγμα διαδικασιών, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία.
Να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της περιπέτειας», είπε στη Βουλή, στο πλαίσιο επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τσιάρας.
Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού ότι τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά για έναν χρόνο.
Ο κ. Βερβεσός ζήτησε να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς όπως είπε «σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο».
Ανέφερε ακόμη, πως δεν μπορεί να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις, αλλά δεν εκτελούνται.
Συνεχίζοντας ο κ.Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στις συστάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σημειώνοντας πως «οι επιδημιολόγοι δίνουν έναν οδικό χάρτη.
Γίνονται αναφορές στην αγορά αλλά όχι και σε όλους τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας».

Παραδοχή Τσιάρα για καθυστερήσεις

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ακόμη: "ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη ενότητα του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, μιας και πολλές υποθέσεις έχουν πάει για αργότερα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε και το λέω για πολλοστή φορά, ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία κι εκεί στεκόμαστε. Εκεί είναι το θέμα, στο οποίο πρέπει όλοι, να συμφωνήσουμε με υπομονή και με μέτρα εφόσον κι όταν μπορούμε και χρειάζεται στήριξης, αλλά και με όλες, τις διαδικασίες, που προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων, να φροντίσουμε, ώστε η πανδημία να μην πάρει έκταση στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες γειτονικές χώρες, που θρηνήσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα μέχρι τώρα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου που προβλέπει μέτρα για την ψηφιακή λειτουργία των δικαστηρίων.
Επεσήμανε ότι στόχος είναι «να μεταρρυθμίσουμε την δικαιοσύνη και να φτάσουμε σε μια δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή.
Δεν έχουμε ακόμη την υποχρεωτική κατάθεση ηλεκτρονικά των δικογράφων. Θέλουμε όμως να υπάρχει ένα μοντέλο για το πως θα λειτουργεί συνολικά η δικαιοσύνη».

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 16/3 αρχίζουν να λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση των μελών της Επιτροπής για την επαναλειτουργία τους, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης