Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δοκιμαζόμαστε αλλά αντέχει το ΕΣΥ – Επιθυμούμε επιστροφή στην κανονικότητα

Μητσοτάκης: Δοκιμαζόμαστε αλλά αντέχει το ΕΣΥ – Επιθυμούμε επιστροφή στην κανονικότητα
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δοκιμαζόμαστε από το γ’ κύμα κορωνοϊού αλλά το ΕΣΥ αντέχει διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε νωρίτερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
«Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω γιατρούς, υγειονομικούς, νοσηλευτές για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που εξακολουθούν να καταβάλλουν, ειδικά εδώ στα νοσοκομεία της Αττικής.
Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι έχουμε αθροίσει όλες τις δυνάμεις του ΕΣΥ, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ιδιωτικού τομέα κάτω από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έτσι ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίση.
Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και θα κινηθούμε ανάλογα αφού ακούσουμε τους ειδικούς όπως το κάνουμε πάντα» είπε ο κ.Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εάν υπάρχει ένα ενθαρρυντικό νέο είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είδαμε μία ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής».

Προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα ο εμβολιασμός

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης και στην πορεία των εμβολιασμών.
«Και βέβαια το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση «Ελευθερία», προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων όμως οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας θα μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας το οποίο τελικά θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Και νομίζω ότι για όλους μας είναι μεγάλη χαρά όταν βλέπουμε τις εικόνες κυρίως των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας - βέβαια κατεβαίνουν βδομάδα βδομάδα οι ηλικίες των εμβολιασμένων - οι οποίοι προσέρχονται να εμβολιαστούν και αποκτούν και οι ίδιοι αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που θα τους επιτρέψουν να ξαναπάρουν και αυτοί το μέλλον των ζωών τους, πάντα όμως το τονίζω, τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας, τις μάσκες, τις κοινωνικές αποστάσεις, την αποφυγή συγχρωτισμών.
Αυτά είναι μέτρα τα οποία και όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς σίγουρα θα εξακολουθούν να μας συνοδεύουν μέχρι να φτάσουμε να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% των συμπολιτών μας» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Έρχονται τα self test

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα self test, τονίζοντας ότι αυτά θα συμβάλλουν και στο πιο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
 «Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε τα λεγόμενα self test, τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικείας του.
Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self test τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου: Δεν θα είναι εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα

Από την πλευρά της η κα.Σακελλαροπούλου ανέφερε πως κατανοεί την κόπωση των συμπολιτών, ωστόσο επισήμανε πως σε αυτή την πανδημία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές.
«Κατανοώ απολύτως και εγώ την κόπωση και την αγωνία των συμπατριωτών μας.
Βλέπω ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές.
Παρά τις μικρές ανάσες ελευθερίας, όποιες είναι αυτές που μπορούν να δοθούν, είναι προφανές ότι η διαδρομή για την κανονικότητα δεν θα είναι απλή, ούτε εύκολη.
Είναι όμως αναγκαίο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανασύνταξης της οικονομίας, του ανοίγματος του τουρισμού.
Ειδικά για το θέμα της ανασύνταξης της οικονομίας πιστεύω ότι θα συμβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο όσο και για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στο θέμα των περιορισμών θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολειά τους, είναι ο φυσικός τους χώρος και υφίστανται πράγματι το βάρος αυτό τόσο καιρό», υπογράμμισε η κα.Σακελλαροπούλου.

Για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Αναφερόμενος στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και δυστυχώς χωρίς κόσμο, πιστεύω ότι η χώρα εξέπεμψε μία εικόνα ενότητας, αυτοπεποίθησης αλλά και μέτρου».
«Νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει 200 χρόνια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά έναν δρόμο για το μέλλον.
Και αυτή η παρατήρηση έρχεται να συνδεθεί και με μία πολύ σημαντική ανακοίνωση της οποία έκανε η κυβέρνηση σήμερα όπου για πρώτη φορά παρουσιάσαμε δημόσια και σε λεπτομέρεια τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της σημαντικής πρόσθετης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εξασφάλισε η χώρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορονοϊού» είπε ο κ.Μητσοτάκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης